Îmbrăcămintea în zonele EPA și Încăperile sterile – metode de selecție, spălare și întreținere

by donpedro

O instalație modernă de producție sau service este o zonă plină de multe dispozitive și aparate scumpe cu electronică avansată. Alegerea acestui echipament, a mijloacelor de finanțare a achiziției, a metodelor de validare și întreținere sunt deciziile care sunt luate în considerare cel mai adesea ,de multe ori, și atent gândite.

În multitudinea de decizii, problema importantă a selecției corecte și a metodelor de întreținere a îmbrăcămintei este de obicei trecută cu vederea. Următorul articol va prezenta posibilitățile de dotare a laboratorului cu produse potrivite pentru cele mai multe nevoi. Vom sublinia, de asemenea, o metodă foarte avantajoasă (de asemenea, rentabilă) de închiriere a îmbrăcămintei, combinată cu spălarea și întreținerea. Îmbrăcămintea și încălțămintea sunt elemente extrem de importante ale dotărilor companiilor din industria electronică, deoarece afectează direct o serie de elemente cheie cruciale pentru calitatea producției și confortul muncii. Conform cercetărilor internaționale, aproximativ 70% din deteriorarea componentelor electronice este cauzată de protecția incorectă a personalului. În același timp, deteriorarea elementelor nu este adesea cauzată cu intenție de către operator și cel mai adesea operatorul nu este conștient de acțiunile sale. Valorile potențialelor electrice în timpul activităților stației de lucru variază de la câteva sute de volți la câțiva sau chiar câteva zeci de kV, de ex. ridicarea de pe un scaun va schimba potențialul uman cu 1,5 kV. Prin urmare, descărcările rezultate pot deteriora componentele și sistemele în etapa de formare, testare sau întreținere a acestora.

Cu toate acestea, deteriorările pot apărea după o perioadă lungă de timp sau în condiții nefavorabile. Descărcările electrostatice pot provoca, de asemenea, defecțiuni ale dispozitivului sau erori de memorie în circuitele programabile. Elementul de protecție necesar este, prin urmare, îmbrăcămintea specială antistatică cu fibre conductoare, care formează o cușcă Faraday, asigurând protecție împotriva descărcărilor electrostatice prin suprimarea câmpurilor electrice statice. Jachete antistatice, pulovere, tricouri, pantaloni, salopete – opțiunea de îmbrăcăminte este foarte largă. Atunci când lucrați cu sisteme deosebit de sensibile, trebuie luate în considerare și mănușile antistatice cu fibre conductoare.

Ținuta ar trebui să fie completată de încălțăminte antistatică din material conductiv, care trebuie să rămână în contact cu covorul antistatic sau cu podeaua conductivă și împământată, pentru a asigura o protecție completă.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI ÎMBRĂCĂMINTEA

Alegerea îmbrăcămintei trebuie să ia în considerare cel puțin câțiva factori de bază. Primul este asigurarea securității la locul de muncă și protecția lucrătorilor și respectarea standardelor prevăzute de lege. Ar trebui observat dacă îmbrăcămintea aleasă este îmbrăcăminte de protecție, fapt ce este confirmat de un certificat emis de un laborator independent de producător.

Din păcate, trebuie afirmat că, în realitatea românească, certificatele cu care este dotată îmbrăcămintea nu au adesea nicio legătură cu parametrii săi reali și cu cerințele legale. Trebuie reamintit faptul că îmbrăcămintea de protecție nu poate fi adusă în fabrică dacă nu îndeplinește cerințele legii și nu este cusută în mod corespunzător. Nerespectarea acestui lucru duce în principal la consecințe grave.

O chestiune separată este calitatea produsului, care este produs practic fără niciun control de al organismelor de certificare independente, de ex. importat din Extremul Orient. Alți factori de selecție includ luarea în considerare a condițiilor specifice ale procesului de cercetare sau de producție, calitatea și fiabilitatea măsurătorilor sau producției, metodele de întreținere și spălare a îmbrăcămintei.

Acest lucru este deosebit de important pentru îmbrăcămintea foarte specializată, de ex. încăpere sterilă, unde îmbrăcămintea este una dintre condițiile critice pentru eficiența procesului și cerințele de securitate. Ultimul factor este luarea în considerare a dinamicii mișcărilor purtătorului, pentru a asigura o muncă confortabilă pe parcursul mai multor ore.

DISPOZIȚII DE PRESELECȚIE

De fapt, definirea standardelor pe care îmbrăcămintea trebuie să le îndeplinească nu este o sarcină ușoară și nici nu este posibil să prezentăm acest subiect mai pe larg într-un articol scurt. Este necesar doar să menționăm necesitatea ca aceste decizii să se bazeze pe o analiză aprofundată a muncii desfășurate în laborator, determinarea factorilor nocivi și periculoși, cunoașterea cerințelor legale și interne ale companiei și obținerea unei opinii cu privire la respectarea reglementărilor privind sănătatea și securitatea. În practică, determinarea standardelor se realizează adesea împreună cu furnizorul de îmbrăcăminte.

Marca de îmbrăcăminte Reeco este fabricată de Renex, care oferă clienților sfaturi gratuite cu privire la selecția produselor pentru cerințele procesului și respectarea standardelor. Angajați competenți oferă asistență clienților prin e-mail, telefon și consiliere la locație la sediul clientului.

ÎMBRĂCĂMINTE PENTRU ÎNCĂPERI STERILE

O categorie separată este îmbrăcămintea pentru încăperea sterilă. Protecția împotriva prafului este decisivă aici. O persoană care intră în încăperea sterilă, într-un vestiar special pregătit, trebuie să se schimbe într-o ținută completă (de multe ori inclusiv lenjeria intimă) formată dintr-o salopetă, o bonetă cu mască, mănuși și pantofi. Doar atunci pot intra în încăperea sterilă prin ecluză. După cum vă puteți imagina cu ușurință, lucrul într-un costum pentru câteva ore pe zi poate deveni extrem de neplăcut și inconfortabil.

CALITATEA ÎMBRĂCĂMINTEI ȘI ÎNCREDEREA MUNCII DE CERCETARE ȘI PRODUCȚIE

Calitatea cusăturilor și a materialelor utilizate este crucială în acest subiect. O astfel de problemă banală precum firele care ies din cusături poate deveni o amenințare serioasă, de exemplu atunci când un fir aleatoriu intră în eșantion sau în aplicația care este pregătită. O țesătură antistatică prelucrată prost care își pierde proprietățile după mai multe spălări este o altă problemă obișnuită care afectează calitatea măsurătorilor și a produsului. Există multe cazuri în care o chestiune aparent minoră, cum ar fi îmbrăcămintea defectă, a cauzat pierderea efectelor multor luni de testare și a dus chiar la un produs final periculos. Ar trebui să vă bazați pe producătorii de renume care au referințe și certificate. Acestea sunt de obicei companii cu o istorie lungă, care vor selecta sau vor produce îmbrăcăminte pentru nevoi specifice. Îmbrăcămintea este o parte importantă a echipamentului și este o greșeală să o alegi fără analiză.

ECONOMIE ȘI LOGICĂ- ÎNCHIRIEREA ÎMBRĂCĂMINTEI

S-ar părea că spălarea și întreținerea îmbrăcămintei sunt sarcini separate.

Cu toate acestea, spălarea pe cont propriu a îmbrăcămintei specializate este de obicei cea mai proastă dintre soluții, iar dezavantajele acesteia devin rapid evidente. Mai presus de toate, un lucrător într-un mediu casnic nu este capabil să efectueze spălarea într-un mod care să asigure funcționarea corectă continuă. Îmbrăcămintea își va pierde foarte repede proprietățile antistatice și cu siguranță nu va putea fi folosită în încăperi sterile. Procesul special de spălare, care are loc în încăperi cu parametri de mediu controlați, garantează monitorizarea completă a contaminării cu praf și murdărie, care este esențială pentru industria electronică, farmaceutică, biotehnologică și optică.

Astfel de condiții sunt asigurate numai de spălătorii construite în încăperi sterile. O astfel de spălătorie funcționează și în regiunea noastră, iar nivelul de curățenie este controlat de un sistem de monitorizare în ceea ce privește rata de schimb a aerului pe 1 oră, temperatura, umiditatea, suprapresiunea din cameră și numărul de particule de 0,3-5,0 µm. Îmbrăcămintea pentru încăperi sterile poate fi spălată numai în acest standard și în condiții controlate conform ISO 14644 sau GMP (Bune Practici de Fabricație).

În caz contrar, îmbrăcămintea va deveni prăfuită și utilizarea acesteia în zona sterilă va reduce clasa de sterilitate și va reduce efectele muncii. Spălarea industrială este de obicei combinată cu un serviciu de închiriere, nu cu o achiziție de îmbrăcăminte. Este un serviciu foarte benefic, popular de ani de zile printre vecinii noștri din vest și nord, iar în Europa Centrală devine foarte popular pentru practic orice tip de îmbrăcăminte de laborator, de protecție și de lucru. Acest lucru a fost determinat în primul rând de eficiența și rentabilitatea acestei soluții. Sistemul a fost construit în așa fel încât atunci când o piesă de îmbrăcăminte era în uz, a doua era disponibilă în dulapul unui lucrător, iar a treia era spălată (alte variante sunt acceptabile). Înlocuirile săptămânale elimină problemele legate de îmbrăcămintea murdară sau lipsa acesteia.

Deoarece clientul nu este taxat pentru achiziționarea îmbrăcămintei, ci doar pentru închirierea sa combinată cu serviciul de spălătorie, această soluție este uimitor de avantajoasă, mai ales în comparație cu achiziționarea de îmbrăcăminte și detergent pentru rufe. În plus, articolele de îmbrăcăminte sunt întreținute în permanență, ceea ce înseamnă repararea și eliminarea lor profesională. Într-un astfel de ciclu îmbrăcămintea poate fi folosită în condiții bune până la 5 ani. Îmbrăcămintea din acest sistem este supravegheată electronic, clienții pot verifica online starea sa, stadiul de utilizare, ciclul în circulație. Obținem control deplin asupra unui echipament important și putem elimina majoritatea problemelor logistice și de service, reducând în același timp costurile, uneori semnificativ. Pentru a rezuma, trebuie menționat că folosind soluții dovedite și profesionale, putem primi îmbrăcăminte pregătită în funcție de nevoile noastre, în conformitate cu standardele aplicabile și fără dificultăți costisitoare legate de întreținerea acesteia în starea necesară. Observați întotdeauna dacă îmbrăcămintea pe care o utilizați este dotată cu certificatele credibile necesare. Merită să încredințați această sarcină entităților profesionale.

Contact:
Andrei Bratanov
Str. Văliug, nr. 32, Sector 1, 13986 București
T: +40 799 774 330
E: office@renex.ro

Renex
https://www.renex.pl/ro/

Home


S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu