Conform numeroaselor rezultate ale testelor, aproximativ 70% din deteriorarea componentelor electronice este cauzată de o protecție inadecvată a personalului. Pierderile din producția și întreținerea echipamentelor cauzate de descărcări electrostatice în multe companii sunt costuri foarte grave și adesea neobservate. Stațiile de lucru trebuie protejate în mod adecvat.
Îmbrăcăminte ESD pentru electronică
Paradoxal, cel mai mare grup de amenințări este cauzat de oameni. La stația de lucru, angajații sunt aproape întotdeauna responsabili de acumularea de sarcini și de formarea descărcărilor electrostatice. Cel mai adesea operatorul nu este conștient de acțiunile sale – nu simte descărcarea.
Valorile energiei electrice potențiale în timpul desfășurării activităților la stația de lucru variază de la câteva sute de volți la chiar câteva zeci de kilowați, de ex. ridicarea de pe un scaun schimbă potențialul uman cu 1,5kV.
Prin urmare, descărcările pot deteriora componentele și sistemele în etapa de producție, testare sau service. Daunele pot apărea numai după o perioadă mai lungă de timp sau când apar condiții nefavorabile. Descărcările electrostatice pot provoca, de asemenea, deteriorarea echipamentelor sau erori în sistemele programabile. Împământarea este o metodă necesară și întotdeauna obligatorie de protecție împotriva descărcărilor electrostatice.
Un dispozitiv de împământare ar putea fi, de exemplu, o brățară. Cu această soluție simplă, ființa umană este conectată la punctul de împământare și la covorul de banc, astfel încât elementele sensibile de pe covor să fie împământate și încărcarea corpului uman să nu fie produsă.
Cu toate acestea, este o greșeală obișnuită să crezi că o protecție suficientă se realizează numai prin utilizarea unei brățări. Toate standardele internaționale, inclusiv EN 61340-5-1, subliniază necesitatea de a folosi îmbrăcăminte specială ESD direct la locul de muncă și în fiecare zonă EPA.
Elementul de bază al protecției este deci îmbrăcămintea antistatică specială cu fibre conductoare, care formează o cușcă Faraday, care oferă protecție împotriva descărcărilor electrostatice prin suprimarea câmpurilor electrice statice.
Jachete, pulovere, tricouri, pantaloni, salopetă – opțiunea de îmbrăcăminte de pe piață este foarte largă. Când lucrați cu sisteme deosebit de sensibile, trebuie luate în considerare mănușile cu fibră conductoare. Ținuta trebuie completată cu pantofi din material conductiv, care trebuie să rămână în contact cu un covor antistatic sau o podea conductivă și împământată pentru a asigura o protecție completă.
Selectarea îmbrăcămintei
În funcție de domeniul de activitate, alegerea îmbrăcămintei trebuie să țină cont de cel puțin câțiva factori de bază: asigurarea securității la locul de muncă și protecția lucrătorilor, respectarea standardelor legale și interne ale companiei, luând în considerare condițiile specifice de lucru, calitatea și fiabilitatea producției.
Metodele de întreținere și spălare a îmbrăcămintei sunt de asemenea importante. În special pentru îmbrăcămintea de încăpere sterilă foarte specializată, unde îmbrăcămintea este unul dintre factorii critici ai eficienței procesului și ai cerințelor de siguranță.
În cele din urmă, merită menționată necesitatea de a lua în considerare dinamica mișcărilor purtătorului și de a asigura ore de muncă confortabile și lungi. De fapt, definirea standardelor pe care îmbrăcămintea trebuie să le îndeplinească nu este o sarcină ușoară și nici nu este posibil să prezentăm acest subiect într-un articol scurt. Singurul lucru care trebuie menționat este necesitatea de a baza aceste decizii pe o analiză a muncii desfășurată în companie și identificarea factorilor nocivi și periculoși.
Îmbrăcăminte antistatică și pentru încăperi sterile
Îmbrăcămintea fabricată sau țesută cu fibră de carbon țesută, este o cerință esențială pentru multe aplicații. Lucrul fără îmbrăcăminte antistatică în industria electronică, de cele mai multe ori nu poate fi efectuat, deoarece îmbrăcămintea obișnuită de lucru determină descărcarea sarcinii electrostatice în aplicație, ceea ce duce la deteriorarea aplicației, a echipamentelor și la perturbări de măsurare. O categorie separată este îmbrăcămintea pentru încăperea sterilă. Aici, protecția împotriva prafului este decisivă. O persoană care intră în încăperea sterilă într-un vestiar special pregătit trebuie să se schimbe într-o ținută completă (nu de puține ori inclusiv lenjeria intimă) constând dintr-un costum, o bonetă cu mască, mănuși și pantofi. Abia atunci intră în încăperea sterilă prin ecluză. După cum vă puteți imagina cu ușurință, lucrul într-un costum pentru câteva ore pe zi poate deveni extrem de neplăcut și poate face mișcările extrem de incomode.
ECONOMIE ȘI LOGICĂ – ÎNCHIRIEREA ÎMBRĂCĂMINTEI
Spălarea pe cont propriu a îmbrăcămintei specializate este de obicei cea mai proastă dintre soluții, iar dezavantajele acesteia devin rapid evidente. Mai presus de toate, un lucrător într-un mediu casnic nu este capabil să efectueze spălarea într-un mod care să asigure funcționarea corectă continuă. Îmbrăcămintea își va pierde foarte repede proprietățile antistatice și cu siguranță nu va putea fi folosită în încăperi sterile. Procesul special de spălare, care are loc în încăperi cu parametri de mediu controlați, garantează monitorizarea completă a contaminării cu praf și murdărie, care este esențială pentru industria electronică, farmaceutică, biotehnologică și optică. Astfel de condiții sunt asigurate numai de spălătorii construite în încăperi sterile.
Contact:
Andrei Bratanov
Str. Văliug, nr. 32, Sector 1, 13986 București
T: +40 799 774 330
E: office@renex.ro
Renex
https://www.renex.pl/ro/