Dezvoltarea dinamică a pieţei sistemelor RFID şi comunicaţiilor fără fir prezintă noi provocări pentru producătorii de echipamente şi pentru integratorii de soluţii. Acestea privesc nu doar compatibilitatea electromagnetică, dar şi alegerea standardului de identificare, a tipului grupurilor de transpondere folosite, al cititoarelor şi programatoarelor care le deservesc.
Indiferent de domeniul de utilizare, elementul cheie este alegerea celei mai potrivite tehnologii RFID folosite pentru identificare. Alegerea acesteia depinde de mai mulţi factori, precum raza de acţiune, tipul obiectelor identificate sau necesitatea unei comunicări bidirecţionale cu transponderul. Unele dintre aceste grupuri, pe lângă posibilitatea păstrării unui identificator unic în memoria nevolatilă, permit şi memorarea datelor în mod permanent şi, astfel, criptarea comunicaţiei cu sistemul central.
Modul cititor/programator OEM de tip TWN4 Multitech 2 ▶
Alegerea tehnologiei folosite pentru identificare este foarte importantă, deoarece în paralel funcţionează mai multe standarde RFID, care diferă între ele prin banda de frecvenţă folosită (şi, prin urmare − prin dimensiunile antenei sau ale grupurilor de transpondere), raza de acţiune, tipul de modulaţie, viteza de transmisie a datelor etc. Astfel, poate apărea situaţia în care standardul de comunicare al soluţiilor nou introduse diferă de cele existente. Probleme de acest tip poate pune, de exemplu, o clădire de birouri în care este folosită tehnologia RFID pentru înregistrarea timpului de lucru şi controlul accesului în încăperi. Într-o asemenea clădire, la un moment dat poate apărea necesitatea integrării unui sistem suplimentar care să permită anumitor angajaţi accesul la imprimante sau copiatoare, echipate şi acestea cu cititoare RFID. Cititoarele montate în mod obişnuit în acestea vor funcţiona însă cu un alt standard de transmisie a datelor decât cel folosit în sistemul de control al accesului.
Această situaţie poate duce la folosirea a două sau mai multe carduri de către angajaţi: unul pentru acces la locul de muncă şi un altul sau mai multe pentru identificarea de către imprimantă sau copiator.
Cititoare/programatoare multi-sistem
Această problemă a fost luată în considerare de firma Elatec, producător cunoscut de soluţii pentru sistemele RFID. Elatec oferă cititoare/programatoare universale, gata de utilizare, care se conectează la sistemul central printr-o interfaţă serială şi module RFID fără carcase, destinate producătorilor OEM. Cititoarele/programatoarele gata de utilizare suportă, cel mai adesea, comunicaţie RS232 sau USB, în schimb modulele OEM suportă multe alte standarde, oferind proiectantului o marjă largă de manevră şi facilitând adaptarea cititorului/programatorului la echipamentele disponibile.
Să vedem nişte exemple concrete. Cititorul de tip TWN4 Multitech LEGIC 42 (imaginea de mai jos) disponibil în oferta TME funcţionează în multe benzi de frecvenţă, foarte diferite între ele şi anume: 125 kHz, 134.2 kHz, 13.56 MHz. Cititorul este prevăzut cu interfeţe RS232 şi USB. Producătorul pune la dispoziţie, pentru acesta, drivere pentru sistemele Windows şi Linux. Acest tip de cititor este oferit şi ca modul OEM. În această versiune, se poate conecta la sistemul central şi cu ajutorul altor interfeţe seriale, în afara celor menţionate (nivel logic 3.3V, tolerat 5V CMOS, I2C). Modele speciale pot comunica şi cu ajutorul interfeţelor SPI, Wiegand, CAN şi 1-wire. Pe partea de interfaţă radio, este disponibil suport pentru transpondere de la mulţi producători, precum Atmel (acum Microchip), EM, ST, NXP, Texas TI, HID, LEGIC şi alţii, care funcţionează pe baza standardelor ISO14443A/B, ISO15693, ISO18092/ ECMA-340 (NFC), HITAG, UNIQUE, ISO14443 A+B (Mifare DESFire EV1, Mifare Plus, Mifare SmartMX, my-d move, PayPass etc.), ISO15693 (EM4035, Tag-It, my-d vicinity, ICODE SLI), Mifare Classic, Mifare Ultralight, Sony FeliCa, NFC Forum Tag Type 2-4, PicoPass, HID iCLASS. Pe placa cititorului a fost integrată o antenă radio care funcţionează în banda 125kHz / 134 kHz /13.56 MHz, folosită de standardele amintite. În afara interfeţei pentru sistemul central, cititorul are şi opt ieşiri GPIO, care pot fi utilizate pentru controlul unor elemente conectate, precum închizătoare, diodă de semnalizare, semnal sonor etc., iar modul de funcţionare a acestora poate fi programat cu ajutorul unui limbaj de scripting.
Identificare cu ajutorul smartphone-ului
Merită să avem în vedere că, în afara suportului pentru majoritatea tehnologiilor RFID, cititorul/ programatorul suportă şi tehnologiile NFC şi Bluetooth Low Energy (BLE), folosite în dispozitivele de larg consum precum smartphone sau tabletă. Astfel, pentru identificare, în locul cardurilor RFID putem utiliza, de exemplu, un smartphone pe care este instalată o aplicaţie corespunzătoare. Cititorul este compatibil cu cele mai populare modele, precum iPhone şi smartphone-uri cu sisteme de operare Android şi Windows. Rămânând la exemplul clădirii de birouri, utilizarea cititoarelor Elatec permite evitarea problemelor legate de identificare. Ca alternativă la carduri sau la seturile de carduri, este suficient ca pe smartphone-urile angajaţilor să fie instalată aplicaţia corespunzătoare.
Pentru utilizatorii de module OEM, cu siguranţă foarte important este faptul că acestea sunt produse de firma Elatec, care garantează cu renumele său respectarea standardelor de compatibilitate electromagnetică, a standardelor de producţie (de exemplu RoHS 2) şi fiabilitatea acestora. Mai multe informaţii puteţi afla pe pagina de internet a distribuitorului − firma TME.
Limbajul de scripting
Pentru crearea aplicaţiilor destinate cititoarelor, producătorul pune la dispoziţie un pachet de programare, cu ajutorul căruia funcţionalitatea poate fi automatizată cu ajutorul scripturilor, care sunt acceptate direct de procesorul cititorului. În plus, scriptul poate fi modificat în orice moment şi, astfel, după primirea comenzii de modificare a modului de lucru, cititorul poate funcţiona pe baza unui alt standard RFID. În modulul TWN4 descris mai sus, modificările pot fi efectuate cu ajutorul unei interfeţe fără fir sau al cardului de configurare oferit de Elatec. Acest lucru este o facilitate importantă pentru tehnicieni şi lucrătorii de service, care nu mai pierd timp cu demontarea echipamentelor integrate şi pot realiza reconfigurarea în mod neinvaziv atunci când este nevoie.
Recunoaşterea tehnologiei RFID
În scenariile de migrare de la un sistem la altul, ca în exemplul clădirii de birouri descris mai sus, este necesară recunoaşterea tehnologiei RFID utilizate anterior pentru a putea propune o soluţie nouă, optimă. În mod standard, pentru aceasta ar trebui să trimitem furnizorului sau integratorului cardul RFID folosit în aplicaţia existentă. Această procedură de durată nu mai este necesară datorită instrumentelor de analiză RFID oferite de Elatec, precum TechTracer Lite. Acesta poate recunoaşte pe loc tehnologia RFID utilizată în soluţia aflată deja în funcţiune. În acest mod, atât furnizorul soluţiilor, cât şi clientul economisesc timp, reduc cheltuielile şi riscul unor eventuale erori.
Mai multe informaţii despre cititoarele/ programatoarele RFID de la Elatec sunt disponibile la adresa http://tiny.cc/qlgoiz
Transfer Multisort Elektronik | https://www.tme.eu