Freescale Tower System – Platformă modulară de dezvoltare (Partea a II-a)

by donpedro

Cuplarea modulului TWR-LCD la Tower System

Freescale Tower System are o structură modulară, expandabilă, reconfigurabilă şi uşor de utilizat. Module periferice interschimbabile (cu funcţii ce includ grafică LCD, memorii și comunicaţie serială) fac posibilă o personalizare ușoară a aplicaţiei. Hardware-ul “open-source” (care își propune să minimizeze costurile și riscurile pentru dezvoltatorii de proiecte noi) și specificaţiile standardi­zate promovează dezvoltarea de module cu funcţii noi care să fie accesibile pentru mai mulţi utilizatori.
Se prezintă în continuare 3 tipuri de module ce pot forma un sistem util în dezvoltarea de aplicaţii la un cost redus.

Modulele Elevatoare TWR-ELEV
Freescale Tower System are două module de bază pentru construirea unui bloc, numite Module Elevatoare TWR-ELEV. Modulul primar este activ (functional), iar cel secundar este inactiv (dummy). Ele sunt proiectate pentru a conecta modulele microcontroler și modulele periferice. Modulele Elevator asigură alimentarea cu putere electrică având tensiune stabilizată și semnalele necesare integrității structurale pentru toate configurațiile unui Tower System asamblat. Modulele TWR-ELEV au o mare densitate de trasee de circuit și sunt echipate cu 4 conectoare PCI Express de înaltă performanță (x16, 90mm/3.5” lungime, 164 pini) pentru module cu contacte pe ambele fețe.

Modulul Elevator activ (functional)

Modulul Elevator activ
Caracteristici:
• semnale seriale și de expansiune bus comune;
• două conectoare 2×40 contacte pe spatele modulului elevator în care se cuplează module externe (ex. un modul LCD);
• circuit de control al alimentării (sunt livrate tensiuni 5V și 3.3V din sistem sau se selectează 5V livrat prin USB);
• alocarea standardizată a semnalelor.

Modulul Elevator inactiv (dummy)

Modulul Elevator inactiv
Caracteristici:
• asigură conectivitate numai pentru GND;
• se utilizează pentru integritate structurală.

Modulul grafic LCD TWR-LCD

Modulul TWR-LCD se conectează lateral, pe exterior, la Tower System. Acest modul are un display 3.2” TFT QVGA și poate fi utilizat cu o mare varietate de module microcontroler (Tower Processor module) prin SPI (Serial Peripheral Interface) și/sau interfața EBI (External Bus Interface). Display-ul are un strat rezistiv, sensibil la atingere, un comutator cu 5 căi (5-way navigation switch), un slot pentru card MicroSD, un microcontroler MCF51JM ColdFire®V1 dedicat și un buzzer piezo pentru semnalizare acustică.

Modulul grafic LCD cu ecran sensibil la atingere

Controlerul display-ului LCD este accesibil la microcontrolerul dedicat prin SPI. De asemenea, controlerul display-ului LCD este accesibil la orice modul Tower MCU folosind oricare interfață SPI sau EBI. TWR-LCD comunică și se poate alimenta ca dispozitiv de sine stătător, prin portul mini-B USB. Se alimentează la 5V de la Modulul Elevator activ când este atașat la Tower System.

Modulul Kinetis KwikStik

Modulul Kinetis KwikStik este un mic instrument de dezvoltare ultra low-cost, o soluție de tipul “totul în unul” (all-in-one) pentru evaluarea, dezvoltarea și depanarea de aplicații bazate pe microcontrolere Kinetis. Dispune de microcontrolerul K40X256VLQ100 (144LQFP) cu funcționalitate USB, senzori low power sensibili la atingere și interfață cu utilizatorul prin display LCD cu 306 segmente. Modulul de dezvoltare KwikStik poate fi utilizat independent alimentat separat sau integrat în Freescale Tower System. Interfața de depanare Segger ™J-Link de pe modul permite utilizatorului să evalueze caracteristicile microcontrolerului Kinetis K40 MCU de pe placă sau de a dezvolta, depana şi a programa un hardware țintă propriu, bazat pe orice microcontroler Kinetis de la Freescale. Dezvoltatorii au acces la mai multe opţiuni de expansiune a sistemului cu ajutorul Freescale şi module periferice de la terţe părţi, module care oferă detecţie şi conectivitate în rețea wireless şi industrială (inclusiv Wi-Fi). Instrumentul de dezvoltare KwikStik este uşor de utilizat fiindcă oferă o gamă de interfaţe om-maşină low-power, cu semnal mixat, conectivitate și periferice de comunicaţii.

Figura 2 Echiparea modulului Kinetis KwikStik şi Tower System cu modulul de dezvoltare Kinetis Kwikstick

MCU Kinetis K40 din KwikStik dispune de 256 KB memorie flash on-chip şi o cantitate echivalentă de FlexMemory permiţând un spaţiu amplu pentru programul cod al aplicației. FlexMemory este un bloc de memorie care poate fi configurat ca EEPROM şi/sau memorie flash. Este o combinaţie de matrice flash TFS (FlexNVM) + bloc SRAM (FlexRAM) + mașină de stări (state machine) hardware. Poate fi folosit pentru stocarea codului de program suplimentar de aplicație, tabele de date sau date ale sistemului (bytes) ce pot fi scrise/şterse.
Toate microcontrolerele Kinetis au ca suport gratuit sistemul de operare Freescale MQX în timp real cu program integrat, fişier sistem, stive TCP/IP şi USB, precum și suport pentru display LCD grafic şi criptare plug-in.

Kinetis KwikStik
Caracteristici:
• K40X256 (144 LQFP) cu memorie 256KB Flash, 256KB FlexMemory, ultra low-power, semnal mixat (analogic și digital) cu precizie;
• Display LCD cu 306 segmente;
• Ieşire audio jack 3,5 mm şi 2 conectoare Micro USB;
• Microfon omni-directional şi un buzzer;
• Progamator On-Board J-Link USB (JTAG şi conector cablu panglică nu sunt incluse);
• Comunicaţii în infraroşu;
• Slot pentru card Micro SD;
• Interfață sensibilă la atingere, capacitivă;
• Conector cu scop general Tower Plug-in (TWRPI);
• Baterie Litiu-Mangan, reîncărcabilă.
Modulele se pot achiziționa individual sau în kit-uri, pentru a utiliza un intrument de dezvoltare sau o platformă de dezvoltare simplă şi rentabilă.

Distribuitori Freescale în România
Arrow Electronice SRL
Tel: 026 4417251
office@arrowromania.com

EBV Elektronik
Tel: 021 5296911
catalin.raduta@ebv.com

Farnell
Tel: 0800 894 946
info-ro@farnell.com

Future Electronics SRL
Tel: 0264 457774
info-RO-future@futureelectronics.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu