Explorarea noilor tehnologii destinate clădirilor inteligente

by donpedro

Preluați controlul și actualizați sistemele din clădiri

Evoluția tehnologiei moderne a permis ca, la ora actuală, să existe posibilitatea de a gestiona și actualiza sistemele clădirii, spre a o transforma într-o clădire inteligentă sau cel puțin eficientă.
Pot fi evidențiate numeroase exemple de soluții, printre care și cele legate de: modernizarea și creșterea eficienței unei clădiri prin folosirea produselor adecvate pentru iluminare, soluții de monitorizare a consumului energetic, soluții de control a temperaturii, soluții pentru “inteligența” clădirilor.

Modernizarea unei clădiri prin folosirea produselor adecvate pentru iluminare

Dacă alegeți corect becurile și LED-urile pentru iluminarea locului de activitate puteți reduce drastic costurile cu energia electrică. Alte avantaje cheie ale trecerii la LED-uri includ o reducere a costurilor de întreținere, datorită duratei de viață extinse ale acestor surse de iluminare față de tipurile convenționale. La cerere, vă punem la dispoziție un ghid de selecție, care vă poate ajuta să alegeți sursa de iluminare potrivită, indiferent în ce industrie ați lucra.

Pe https://uk.rs-online.com/web/generalDisplay.html?id=building-technologies# interactive-infographic puteți observa interactiv cele mai recente și bune produse la nivel de birou, linie de producție și depozit, ce vă pot ajuta la instalarea unor sisteme inteligente pentru clădiri. Puteți să vă informați despre optimizarea iluminării, tehnologii HVAC și de securitate pentru a vă gestiona clădirea atât ziua, cât și noaptea.

Soluții cu LED cu adaptare retroactivă – caracteristici cheie
Inovațiile recente în ceea ce privește iluminarea au dat naștere la numeroase opțiuni de adaptare retroactivă pentru soluțiile de iluminare cu LED-uri. Becurile de înlocuire în soclurile existente cu echivalențe LED sunt cele mai simple căi de a face economii de energie. Adesea deciziile trebuie luate în termeni de valori de lumeni, temperaturi de culoare, stil de bec și alți factori, dar cunoașterea câtorva caracteristici cheie despre cum și ce să adaptați retroactiv vă va oferi un bun început.

Avansul tehnologic a permis scăderea costurilor de înlocuire a vechilor soluții de iluminare cu soluții economice bazate pe LED-uri. Sunt evidențiate astfel numeroase avantaje, printre care:

Consum de energie redus – puteți economisi până la 85% din costurile de energie prin înlocuirea soluțiilor vechi cu iluminare bazată pe LED-uri. Acest fapt în sine este suficient pentru a justifica trecerea la LED-uri, atât pentru utilizatorii comerciali, cât și pentru cei casnici.
Randament ridicat – becurile cu LED-uri produc de departe mai puțină căldură decât în cazul tipurilor de becuri tradiționale cu incandescență.
Lumină instantanee – spre deosebire de becurile CFL, LED-urile se aprind imediat la comandă, nefiind necesară o perioadă de încălzire.
Culoarea luminii – becurile cu LED-uri pot produce o culoare a luminii apropiată de cea a becurilor cu incandescență, dar sunt disponibile, de asemenea și culori mai albe, mai reci.
Durata de viață a becurilor – LED-urile au o durată de viață de 20 de ori mai mare decât becurile cu incandescență. Acest avantaj major duce la scăderea substanțială a cheltuielilor de întreținere și a costurilor de înlocuire.

Selectarea formei
Clasic – aceasta este o formă de bec proiectată spre a arăta cât mai tradi­țional, potrivindu-se în cazul dispozitivelor de tip vechi.
Un exemplu poate fi becul clasic Philips E27 LED GLS 7 W (60W), lumină albă caldă, formă de glob.

Nr. stoc RS: 124-4401
Cod producător: 929001229002

Acest bec cu LED-uri, în formă de glob, de tip clasic de la Philips este compatibil cu soclurile uzuale E27 și este proiectat pentru a înlocui soluțiile de iluminare tradiționale. Becul LEDGlobe asigură o economie uriașă de energie și reduce costurile de întreținere fără a compromite calitatea luminii, cu o durată de viață medie de 15,000 de ore.

Becuri tip spot/Proiectoare – sunt special proiectate pentru lumină puternică țintită.
Ca aplicație ideală, ele sunt dedicate pentru instalare pe panou în zone de vânzare, prezentare sau afișare.
Un exemplu de astfel de bec poate fi: Spot LEDVANCE 7W, 230V, alb cald, 3000K.

Nr. stoc RS: 122-3538
Cod producător: 4058075000209

Lansarea acestui bec de tip spot face parte din extinderea familiei de soluții de iluminare a Ledvance pentru a oferi randamente mai bune prin integrarea iluminării cu LED. Becurile reprezintă soluții de înlocuire directă a becurilor tradiționale de tip spot, cu halogen 50W.

Becuri tip lumânare – acesta este un tip de bec în formă de flacără, ideal pentru dispozitivele de iluminare de stil vechi.
Un exemplu poate fi: Becul cu halogen GE 30W B15 240V.

Nr. stoc RS: 782-3588
Cod producător: 98394

Becurile cu halogen cu adaptare retroactivă de la GE sunt înlocuiri directe ale becurilor uzuale cu incandescență, care oferă o lumină albă rece. Disponibile în standard de tip lumânare, dar și GLS, sferic și reflector, aceste becuri sunt o soluție prietenoasă cu mediul pentru acei care preferă caracteristicile și calitatea luminii asociată cu becurile cu incandescență.

Surse de lumină de tip capsulă – becuri utilizate tipic în sistemele de iluminare industriale.
Un exemplu poate fi: Becul capsulat RS PRO LED, No 2W, echivalent incandescent 20W, 160 lm, 2700K, G9, alb cald.

Nr. stoc RS: 123-7928
Cod producător: RSG9C2.5N27KAAMA-5

Aceste becuri cu LED de tip capsulă G9 sunt economice atât ca preț, cât și din punct de vedere al consumului. Este o soluție perfectă de înlocuire a becurilor cu halogen care oferă aceeași lumină, dar cu un consum cu 90% mai mic.

Alături de exemplele de mai sus, se pot oferi soluții mai complexe, precum soluții de iluminare inteligentă și soluții de adaptare la echipamente mai vechi.

Soluții de iluminare inteligentă – Iluminare Sylsmart
Sylvania LED, 40W, iluminare de plafon inteligentă, 4000K

Nr. stoc RS: 174-4956
Cod producător: 47796

SylSmart
SylSmart este una dintre primele soluții de control al iluminării care cores­punde atât din perspec­tivă financiară, cât și a confortului. Este important pentru cei care realizează specificațiile și pentru cei care se ocupă de procurarea sistemului de iluminare să asigure un echilibru fin între performanțe și costuri. Prin utilizarea sistemelor de iluminare cu SylSmart, nu numai că puteți să vă bucurați de un mediu cu iluminare net superioară, dar puteți să asigurați și economii semnificative cu cheltuielile de capital.
Panou inteligent
Panoul cu LED Sylvania Start este un dispozitiv de iluminare încastrat, cu performanțe extraordinare și o suprafață de emisie luminoasă largă și omogenă ce asigură o strălucire redusă.
Acest panou inteligent cu LED-uri oferă o iluminare de fond care generează un randament ridicat față de panourile standard plate. Este recomandat a fi utilizat în aplicații de iluminare generală de interior: coridoare, birouri, săli de ședință, zone de pauză.
Aplicații pentru Apple IOS și Google Android
Pentru o optimizare mai mare a sistemului, pentru a maximiza confortul utilizatorului și randamentul ener­getic, puteți descărca aplicațiile de la Apple Store sau Google Play Store. Ele pot fi utilizate pentru a a proiecta sistemul SylSmart conform cerințelor dumneavoastră. Aplicațiile trebuie utilizate împreună cu un adaptor IR.
Accesorii
Dispozitivul prezentat lucrează împreună cu switch-ul de perete Sylsmart (RS – 174-4959) care permite utilizatorului să controleze modul de iluminare și să regleze intensitatea luminii din zona acoperită. O aplicație tipică a switch-ului de perete este aceea de a selecta o modalitate de iluminare predefinită, cu scopul de a îmbunătăți o prezentare.
Senzorul încastrat (RS – 174-4958) comunică wireless cu sistemul de iluminare SylSmart. El detectează o prezență de la 7m, precum și lumina zilei. Este ușor de instalat și programat prin aplicația intuitivă SylSmart.

Caracteristici tehnice – (Nr. stoc RS: 174-4956)
Tip becuri – LED / fără reglare
Putere 40W
Tensiune nominală 220 → 240V
Durată de viață 40000 de ore
Lumeni/Watt 88lm/W
Dimensiuni 595 × 595 × 11mm
Clasă IK05
Ton de culoare – alb neutru
Unghi fascicul 85°
Tip montare – încastrat
Clasă de protecție IP20
Temperatură culoare 4000K

Soluții ce păstrează aspectul și funcțiunea sistemelor mai vechi – iluminare conectată Substitube
ST8AU-1.2m-16W-865-CON
Nr. stoc RS: 176-8697
Cod producător: 4052899970564
Gestionarea wireless a iluminării prin ZigBee®: OSRAM SubstiTUBE® Connected vă permi­te să profitați de o inovație reală. Până la 50 de tuburi cu LED-uri T8 pot fi lega­te cu un senzor și re­glate continuu, ceea ce însemnă că sistemele de iluminare nu trebuie legate unele de altele. Cu numai o singură șurubelniță necesară pentru a le instala, cu greu veți găsi o cale mai ușoară de a crea un sistem de management al iluminării!
Tuburile cu LED avansate OSRAM SubstiTUBE® T8 EM LED pentru luminatoare operate CCG sau tensiune de linie se evidențiază față de competiție prin randamente ridicate și calitate de top, unele dintre ele “Made in Germany.”

Corpul de sticlă păstrează forma și previne încovoierea tuburilor.
Arată și se simt ca niște becuri fluorescente datorită corpului din sticlă și capetelor metalice
Eficiență de până la 105lm/W
Flux luminos de până la 2000lm în culori ale luminii de 830, 840 și 865
Durată de viață de până la 30,000 de ore

Utilizare recomandată pentru sarcini de iluminare cu costuri optimizate în casa scărilor, garaje, parcări interioare, subsoluri sau gospodării.
Wireless pentru a conduce la cel mai ridicat nivel al randamentului: Cu o funcție de reglare continuă a strălucirii, senzori de lumină și mișcare, SubstiTUBE® Advanced T8 Connected economisește până la 90% din energia utilizată de sursele de iluminare comparabile cu fluorescență.

Caracteristici tehnice – (Nr. stoc RS: 176-8697)
Tip iluminare cu LED-uri
Lungime 1200mm
Putere 16W
Dimensiune dispozitiv T8/soclu G13
Index redare culoare 80
Temperatură culoare 6500K
Ton culoare – lumina zilei
Tensiune nominală 230V
Luminozitate 2400lm
Reglaj – Da
Durată de viață 50000 de ore
Clasă de eficiență energetică EU A++

Sisteme de monitorizare a consumului energetic – mono și trifazat
Cu toții putem constata costul ridicat al energiei electrice. Echipamentele industriale mereu conectate, controlul temperaturii și umidității costă foarte mult. Există o creștere a facturilor la energia electrică, parțial pentru că din ce în ce mai multe operații se execută automatizat, consumând energie electrică, dar și datorită salturilor de preț ale energiei. Din păcate lucrurile nu par să se îmbunătățească; de fapt, în viitorul apropiat este posibil să plătim și mai mult pentru energie. Astfel, ce se poate face? Primul pas este de a vedea ce echipament este responsabil pentru majoritatea energiei consumate. Acesta este momentul în care un sistem de monitorizare a energiei poate ajuta.

Dispozitiv digital de măsurare a puterii RS PRO, LCD, 6 digiți, o fază, precizie 1%

Nr. stoc RS: 871-8302

Acesta este un dispozitiv de măsurare a puterii, monofazat multi-funcție RS Pro cu montare pe șină DIN, 45A cu ieșiri puls și Modbus. Acest echipament digital de măsu­rare a puterii determină o plajă largă de parametri și acoperă câteva apli­cații, înlăturând necesitatea utili­zării mai multor componente. Dispozitivul a fost gândit pentru a răspunde majorității cerințelor, bene­ficiind de ieșiri duale de puls și Modbus integrate. Acest model particular lucrează ca un aparat de măsurare de 45A cu conectare directă, înlăturând necesitatea unui transformator de curent. Citirile sunt oferite cu o precizie de clasă 1.

45A o singură fază
Ecran digital cu iluminare de fond
Montare pe șină DIN de 35mm
2 ieșiri de tip puls pentru indicarea energiei active și reactive
Protocol RTU Modbus
Clasă de protecție IP51
Port de comunicație RS485
Sursă de alimentare cu auto-alimentare
Parametri măsurați:
Energie activă totală (kWh)
Energie activă importată (kWh)
Energie activă exportată (kWh)
Tensiune (V)
Curent (A)
Putere activă instantanee (kW)
Putere reactivă instantanee (VAr)
Putere aparentă instantanee (VA)
Factor de putere
Frecvență (Hz)

Soluții de control a temperaturii
Un termostat este o componentă care detectează temperatura unui sistem fizic și îndeplinește acțiuni astfel încât temperatura sistemului să fie menținută în apropierea punctului dorit. Termostatele sunt utilizate în orice dispozitiv sau sistem care încălzește sau răcește la o temperatură de referință; exemplele includ încălzirea clădirilor, încălzire centrală, aer condiționat, sisteme HVAC, încălzitoare de apă, precum și incubatoare medicale și științifice.

Termostat Honeywell
Nr. stoc RS: 899-7873
Cod producător: Y87RF2024

Termostatul Honeywell Single Zone este un termostat wireless pentru o singură zonă, care poate fi controlat de oriunde prin aplicația de conectare totală Honeywell Total Connect Comfort. Zona este programabilă wireless (profil de timp și temperatură) prin aplicație și este o soluție care poate fi utilizată în orice sistem cu orice boiler. Operația wireless necesită poartă de acces de la distanță Wi-Fi RFG100, vedeți numărul de stoc RS 899-7876.
Termostatul wireless cu alimentare de la baterii este perfect pentru upgrade-ul oricăror sisteme și boilere
Interfață simplu de utilizat: inelul exterior este butonul de control
Controlabil de la distanță prin aplicațiile de conectare Honeywell Total Connect Comfort iOS / Android
Operația Wi-Fi necesită aplicațiile și gateway Wi-Fi RFG100 (RS 899-7876)
Instalare ușoară
Poate fi utilizat ca termostat programabil prin aplicații
Controlul proporțional integrativ TPI (Time Proportional Integral) poate oferi economii generale la factura de încălzire de până la 53%
Indicator de baterie descărcată și verificare semnal RF
Poarta Wi-Fi poate fi conectată direct pentru robinete de zonă motorizate
Acces de la distanță: punctele de referință pot fi stabilite de oriunde (cu observația că necesită poartă Wi-Fi)
Caracteristici de securitate: plajă programată pentru funcția de stop pentru a preveni ca temperatura camerei să scadă sau să crească sub sau peste punctele de temperatură stabilite

Soluții pentru “inteligența” clădirilor
Pentru a putea proiecta o clădire inteligentă este nevoie la bază de componente care să îi confere caracterul de “smart”. Acestea constau din sisteme de control bazate pe procesoare sau microcontrolere, sisteme multi senzoriale cu posibi­litate eventual de conectare la IoT, dispozitive de management energetic, dispozitive de înregistrare și transmitere de date etc. Pentru a simplifica procesul de învățare a utilizării noilor sisteme și de a evidenția performanțele acestora, majoritatea producătorilor au dezvoltat așa numite kituri de start. Acestea sunt disponibile însoțite de exemple de utilizare și permit inclusiv implementarea în proiecte reale. Sunt numeroase produsele din aceste categorii din oferta COMPEC. Unele dintre produse au ca recomandare utilizarea în aplicații de clădiri inteligente, iar altele, prin larga aplicabilitate, nici nu mai trebuie menționat acest lucru.

Pe lângă tipurile de dispozitive de mai sus, de o mare utilitate sunt echipamentele de măsurare a parametrilor de funcționare corectă a sistemelor. Pot fi utilizate în acest sens sisteme automate de monitorizare și înregistrare a datelor, sau echipamente de măsurare în caz de intervenție la fața locului: multimetre, osciloscoape, clești ampermetrici etc.

În concluzie, inteligența unei clădiri este dată de sistemele care îi asigură funcționarea sigură și eficientă, conform dorinței proprietarului. Alături de exemplele de mai sus, pentru a menține eficiența sistemului, o clădire inteligentă are nevoie și de sisteme de monitorizare, iluminare de urgență, prize și întrerupătoare flexibile și de încredere. Pe scurt: o multitudine de produse. Echipa COMPEC vă poate oferi ajutor în tot ceea ce aveți nevoie pentru a proiecta o clădire inteligentă.

Autor: Bogdan Grămescu

COMPEC-lOGOAurocon Compec
www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și