Este designul unui afişaj dificil? Lăsaţi totul pe seama „Eve“!

by donpedro

FTDI introduce pe piață tehnologia EVE – soluție grafică completă potrivită şi pentru microcontrolerele mai lente.

Parafrazarea unui nume feminin se aseamănă mult cu denumirea noii tehnologii a controlului afișajelor – EVE – motor video integrat. Compania FTDI, un producător renumit de soluții USB cu sloganul USB-made-easy, a decis extinderea acestei filozofii în un domeniul soluțiilor grafice. Primul reprezentant al noii familii este cipul grafic FT800, conținând toate elementele necesare creării unei ieșiri grafice puternice. Poate cel mai important avantaj al acestei soluții este acela că „EVE” solicită cerințe minime de viteză (şi resurse) pe un procesor gazdă, adică poate opera şi cu microcontrolere mai mici „puțin performante” (Atmega, PIC, 8051,….) cu un consum redus de putere.

Esența cerințelor minime pentru un procesor gazdă rezidă în faptul că FT800 conține un bloc funcțional necesar pentru operațiile grafice şi controlul afișajului, cum ar fi:

● Controlor grafic cu un generator de sincronizare
● Controlor pentru panoul tactil
● Memorie video
● Memorie (registre, ROM, RAM)
● Procesor grafic şi coprocesor
● Interfață MCU (I2C, SPI) şi alte blocuri

Mai mult, FT800 conține şi un modul audio (sintetizator şi procesor de sunet DSP cu DAC) şi astfel FT800 furnizează şi o ieșire audio (mono).
În afara unei simplificări semnificative a ieșirii grafice, ideea „EVE” se bazează şi pe faptul că permite protecția ieftină a ieșirii grafice pentru dispozitivul țintă. Conform unui exemplu dat de FTDI (a se vedea imaginea alăturată), puteți pur şi simplu să construiți un „afișaj” puternic la un preț de sub 19 USD (la producția în masă).

În același timp, această soluție scade cerințele pentru numărul de componente (BOM) şi pentru un spațiu pe PCB. Capacitățile grafice ale noului cip sunt cu adevărat impresionante, întrucât este prevăzut cu proprietăți cum ar fi anti-distorsiuni (imagini substanțial mai clare chiar şi la o rezoluție mai joasă), fuziune alfa (umbrire, 3D, …) şi forme şi instrumente predefinite complexe integrate. Întreaga programare a FT800 este orientată spre obiect, şi astfel desenarea unei diagrame grafice presupune doar 5 comenzi. Pentru a crea o interfață grafică a utilizatorului (GUI), utilizatorul inițiază o memorie de obiect (până la 256 kB) şi apoi controlează obiectele specificate şi atributele acestora. Rezultatul este sarcina scăzută pe procesorul gazdă amintită mai sus.
Doar o descriere pe scurt a tuturor caracteristicilor tehnice s-ar extinde pe câteva pagini, de aceea vă recomandăm să vizualizați secvența video atașată, prezentarea FTDI EVE, şi să consultați fişa de date FT800. Mai multe informații vă stau la dispoziție în documentele: Ghidul Programatorului FT800, Introducere în_240_FT800 şi Manualul audio 252_FT800. Pentru suportul de dezvoltare, sunt disponibile diverse panouri de evaluare ale seriei VM800. Prețul orientativ al FT800 este de 2.75 USD (100 000 bucăți).

Pentru informații detaliate cu privire la preţuri, disponibilitate şi suport suplimentar, vă rugăm să ne contactați la info@soselectronic.com

Avantaje / Caracteristici:


1. Cip grafic puternic „3 în 1” cu ieșire de 6 biţi (RGB-6,6,6)
2. Include controler audio şi tactil (4 fire)
3. Permite crearea unei ieșiri grafice convenabile cu cerinţe minime pentru procesorul gazdă
4. Potrivit şi pentru microcontrolerele mai lente cum ar fi AtMega328, PIC, 8051,…
5. Arhitectura ușor de aplicat, orientată spre obiect
6. Forme şi instrumente complexe integrate
7. Ieșire WQVGA (480×272) şi QVGA (320×240)
8. SPI şi I2C pentru gazda de sistem
9. Anti-distorsiuni, fuziune alfa şi algoritmi de mascare
10. Nu necesită un RAM costisitor pentru memoria video
11. Corectarea culorilor – proces de 8 biţi pentru un aspect mai bun al semitonurilor
12. Sincronizarea programabilă pentru mai multe afișaje
13. Ieșire audio mono PWM, sintetizator 64-voice
14. Redare (playback) audio
15. 1,8-3,3V, 35 mA Active, 25uA Sleep
16. -40 la +85°C
17. QFN 48 pini

SOS electronic
www.soselectronic.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu