electronicChina 2002 (12 – 15 martie 2002)/Shanghai

by donpedro

Produse electronice inovative pentru piaţa chineză

La electronicChina 2002, organizată de celebrul Munich Fairs International (MMI) din Germania, participanţii au văzut mai multe produse şi servicii inovative pentru piaţa electronică chineză. Expoziţia internaţională de componente, ansambluri, produse electronice şi fotonice a avut loc pentru prima dată, alături de PCIM China, o expoziţie şi un congres pentru Power Electronics, Intelligent Motion şi Power Quality în noul Shanghai New International Expo Center (SNIEC). Organizatorul german Munich Trade Fairs International este de asemenea fondator al celei mai importante expoziţii de electronică din lume “electronica – International Trade Fair for Components and Assemblies in Electronics”, ţinută încă din 1964 la fiecare doi ani la Munich, Germania.

Pentru compania germană Infineon Technologies, unul din primii zece producători mondiali de semiconductoare, China este o piaţă foarte atractivă. Unul din domeniile în care Infineon este lider este cel al cipurilor de semiconductoare pentru industria de automobile şi pentru electronică industrială. La electronicChina 2002, au fost văzute două familii de semiconductoare care tocmai au fost premiate la Innovation Prize of German Industry. Cipurile cu denumirea de CoolMOS permit noi abordări ale sistemelor privind sursele de alimentare, de exemplu în PC-uri, laptop-uri şi încărcătoare de baterii pentru aplicaţii mobile. Aşa numitele cipuri IGBT permit producătorilor folosirea de noi concepte la controlul motoarelor pentru aparatele casnice, pentru sistemele de aer condiţionat şi pentru aplicaţii industriale. De exemplu, folosirea semiconductoarelor de putere de la Infineon reduce puterea consumată de aplicaţiile electrocasnice cu până la 30 de procente (vezi foto). Viitoarele surse de alimentare şi controlerele de motoare care folosesc semiconductoarele de putere de la Infineon vor fi mai mici şi mai compacte, considerabil mai silenţioase, cu performanţe mai bune faţă de tehnologia actuală.
National Semiconductor are de asemenea produse remarcabile pentru dezvoltarea rapidă a segmentelor de piaţă cum ar fi information appliances, comunicaţii mobile, infrastructură pentru informaţii şi display-uri.
Termenul “information appliance” a devenit acum unul din cele mai folosite buzz-words din industria IT. El se aplică produselor uşoare fără ventilator care oferă acces la Internet şi la alte surse de informaţii, practic oricui şi oricând, doar prin atingerea unui buton. Şi toate aceste fără acele boot-ri de durată, interfeţe utilizator complicate şi căderi ale sistemelor cu care toţi suntem familiari. Sub denumirea de Geode™, National Semiconductor a dezvoltat o serie de Information-Appliances-on-a-Chip înalt integrate pentru aplicaţiile de acest tip. O versiune a Geode, de exemplu, combină toate funcţiile esenţiale ale unui PC modern într-un singur cip. El realizează un acces optim la Internet, posibil chiar şi fără complexitatea şi preţul mare al unui PC. Un total de 43 de funcţii diferite ale cipului sunt realizate cu ajutorul a 7 milioane de tranzistoare.
eupec GmbH, unul dintre principalii producători de semiconductoare de putere din lume, a expus produse de înaltă performanţă, de un interes special pentru piaţa chineză, în Sala 2, Stand 2.A02.10. Acestea sunt folosite în aplicaţii cu puteri între 0.5 kW la peste 1 gigawatts, în principal pentru acţionarea morilor, preselor tipografice şi pentru aplicaţii casnice, pentru surse de alimentare pentru echipament medical, centrale eoliene şi surse de alimentare neîntreruptibile. Tipic pentru eupec este puterea sa inovativă; 70% din profit este realizat cu produse apărute în ultimii cinci ani.
Produsele prezentate la electronicChina 2002 acoperă o arie mare de aplicaţii, fiind astfel extrem de interesante pentru întreaga industrie electronică chineză. Aceste aplicaţii variază de la telecomunicaţii la automatizări industriale şi tehnologii pentru controlul traficului, la calculatoare şi bunuri de larg consum. În acest fel, firmele participante speră să ofere produse pentru imensa piaţă chineză, o piaţă cu o creştere extraordinară.
Mai multe informaţii la:

www.global-electronics.net – Platforme avansate de comunicaţie pentru industria electronică