SISTEM DE TELEVIZIUNE PRIN CABLU PENTRU ACASĂ

by donpedro

Figura 1

Figura 2

Figura 3

Figura 4

Figura 5

Având în vedere faptul că până acum au fost prezentate diverse tipuri de produse, iar schemele au avut un caracter profund teoretic, la cererea cititorilor vom începe o serie de articole care prezintă exemple practice realizate fie în apartamente, case cu mai multe apartamente sau chiar blocuri de locuinţe. Începând cu acest număr vă vom prezenta exemple practice de distribuţie a semnalului de televiziune în apartamente sau locuinţe

TEMA CERUTĂ
Reţea de distribuţie CATV într-un apartament la bloc
Este vorba de un apartament standard de bloc având suprafaţa de aproximativ 68m2 compus din living, două dormitoare şi dependinţe. Cererea din partea proprietarului s-a referit la realizarea de distribuţie de semnal CATV (televiziune prin cablu) în cele 3 camere precum şi în bucătarie. Amplasamentul prizelor TV a fost în concordanţă cu amenajările interioare solicitate de beneficiar.

PROIECTUL DE DISTRIBUŢIE

Frecvenţa 50 200 500 800 1000 1350 1750 2150
(Mhz)
Atenuare/100m 4,7 9,5 14,8 18,9 21,8 25,4 29 32,8
(dB)

În figura 1 este prezentat planul simplificat al apartamentului şi locurile unde s-a dorit amplasarea prizelor TV.
Trebuie menţionat faptul că distribuţia s-a realizat împreună cu constructorul care a asigurat reamenajarea apartamentului.
Pentru instalarea cablurilor coaxiale s-au montat îngropat în pardoseală sau pe pereţi tuburi flexibile din PVC având diametrul de 12mm.De asemenea, sunt reprezentate lungimile acestora. Pentru fixarea îngropată a prizelor s-au montat doze având diametrul de 60mm. Pentru amplificator şi alte elemente de interconectare s-a prevăzut o doză de formă rectangulară montată în bucătărie având dimensiunile 100 x 80 x50mm. După montarea tuburilor şi a cablului coaxial s-a trecut la dimensionarea reţelei funcţie de nivelul semnalului CATV furnizat la intrare.
Pentru măsurarea semnalului TV s-a folosit un voltmetru de câmp de tip Sadelta TC-50 A/D şi s-au obţinut următoarele rezultate:
pentru canalele situate în banda FIF 3 şi S inferioară nivelul s-a situat în jurul valorii de 74dBuV;
pentru canalele situate în banda S superioară şi UIF nivelul mediu era situat în jurul valorii de 64dBuV.
Cablul coaxial folosit a fost de tip RG-6 cod 21VATCA produs de firma Concord One. Acesta are atenuările la 100m în funcţie de frecvenţă prezentate în tabelul de mai jos.
În calcul s-au luat valori acoperitoare pentru frecvenţa centrală de 300Mhz o atenuare de 10dB/100m, iar pentru 900Mhz atenuare de 20dB/100m. Amplificatorul de tip AI-221 asigură o amplificare de 7,6dB în banda FIF şi 19,6dB în banda UIF datorită filtrului tilt care compensează astfel pierderile mai mari la frecvenţe superioare. Amplificatorul AI-221 (prezentat în figura 2) este prevăzut cu două ieşiri. Acesta împreună cu splitterul XGHS-2 (vezi figura 3) sunt montate într-o doză special prevazută în bucătărie asigurându-se şi
alimentarea de la reţea. Pentru echilibrarea cât mai apropiată a semnalelor s-au folosit prize finale de atenuări diferite, astfel BM-100 are o atenuare de 4dB, iar BM-111 are 1.5dB. Pentru dormitorul 1 având configurarea cu trecere s-a folosit o priză cu atenuare de 8dB către ieşire şi 2dB atenuare de trecere. Am folosit prize ALCAD tip BM-100,111,200 (vezi figura 4).
În figura 5 este prezentată schema de cablare precum şi valoarea semnalelor la intrare şi la prize.
Plaja de variaţie este restrânsă în domeniul 70…73.4dB asigurându-se o calitate maximă a semnalului la televizoare.
După realizarea construcţiei s-a trecut la conectarea finală a semnalului de intrare şi reglajul amplificării.
Astfel, valoarea tensiunii de ieşire a amplificatorului
s-a situat în jurul valorii de 77dBuV, obţinându-se nivele la prize foarte apropiate de cele calculate iniţial. Diferenţa de aproximativ 3dB faţă de valoarea prognozată provine din faptul că atenuarea reală a cablului coaxial este mai mică.
Paramerii tehnici ai amplificatorului şi al prizelor au fost prezentate pe larg în numerele anterioare ale revistei.

Informaţii suplimentare:
Ing. Adrian Andrei
Antech 98 s.r.l.
Tel/fax: 01-675.70.66, 01-331.34.04
e-mail: aandrei@mailbox.ro
www.alcad.netC

S-ar putea să vă placă și