Eficiență mai mare utilizând comutatoarele de presiune cu afișare împreună cu telefoanele inteligente

by gabi

Comutatoarele de presiune utilizabile împreună cu un telefon inteligent simplifică punerea în funcțiune a procesului și gestionarea pieselor de schimb.

Comutatoarele electronice de presiune cu afișare sunt pe piață de mulți ani, dar acum sunt disponibile în diferite versiuni. Luând în considerare ciclurile de producție, aceste dispozitive sunt în etapa a treia de dezvoltare. În prima fază au fost implementate funcții noi, iar faza a doua a fost marcată de reducerea costurilor. În faza actuală, dispozitivele sunt echipate cu funcții și tipuri de conexiuni. Pe lângă dezvoltările tehnologice generale, această îmbunătățire este adusă pentru integrarea senzorilor în IoT (Internet of Things) și Industrie 4.0, în vederea interconectării senzorilor cu sistemele ERP (Enterprise Resource Planning).

Trafag a urmărit atent abordarea mobilă a aplicațiilor și concentrarea pe parametrizarea senzorului folosind aplicațiile mobile. În contrast cu tastatura integrată cu 3 taste și afișarea cu 4 digiți, utilizând aplicația mobilă, utilizatorul poate urmări datele senzorului și poate parametriza senzorul prin intefața grafică. Senzorul înregistrează datele măsurate, iar acestea pot fi transmise și stocate în memoria telefonului. În mediul industrial, această conexiune directă între utilizator și senzor prin telefonul inteligent poate fi utilizată pentru creșterea eficienței și calității.

Parametrizarea în timpul testării și punerii în funcțiune

Punctele de comutare sunt definite în specificațiile tehnice, însă în timpul punerii în funcțiune sunt necesare optimizări ale acestora, determinate după mai multe teste. Dacă întregul sistem poate comunica prin magistrale de date sau IO-Link, acest lucru poate fi rezolvat din controlerul principal. Cu toate acestea, în multe cazuri, semnalele analogice și digitale ale senzorilor nu sunt centralizate, fiind nevoie de intervenția locală a utilizatorului pentru parametrizare. Acest lucru este un avantaj în cazul senzorilor de presiune cu afișare, utilizatorul putând vizualiza și ajusta valorile măsurate local. Utilizarea telefonului inteligent și a aplicației Trafag facilitează acest proces.

În cazul testelor și optimizărilor, un set de parametri memorat în aplicație poate fi ușor rescris în senzor sau poate fi trimis către alte puncte de măsură din sistem. Această opțiune este mai rapidă și eficientă comparată cu parametrizarea prin taste VDMA, iar datorită opțiunii de copiere a parametrilor, ratele de eroare sunt reduse semnificativ.

Stocuri simplificate

Majoritatea utilajelor și sistemelor industriale utilizează senzori de presiune cu afișare, care pe lângă semnalele cu comutare au nevoie și de ieșire analogică (4 … 20 mA, 0 … 10 VDC) în diferite puncte de măsură. Pentru reducerea numărului de piese de schimb necesare pentru mentenanță, senzorii de presiune DPC și DPS de la Trafag sunt ideali. Pe lângă parametrizarea simplă prin memorarea seturilor de valori, echiparea senzorilor cu semnale cu comutare și analogice reduce numărul pieselor de schimb la minim.

Este posibilă reducerea domeniului de măsură la 50%, scalând astfel semnalul analogic pe domenii de presiune individuale.

Parametrii pot fi modificați fără alimentarea instrumentului. NFC (Near Field Communication) funcționează ca interfață. Aceasta permite utilizatorului parametrizarea instrumentelor imediat după ce au fost scoase din cutie, fără a fi alimentate. De asemenea, se poate verifica dacă setul corect de parametri este memorat în senzor înaintea instalării.

Reparametrizare ușoară în cazul înlocuirii

Pe lângă avantajele menționate anterior, înlocuirea senzorului este simplificată datorită accesului direct al utilizatorului la parametri, fără intervenți în sistemul de control. Ca o primă analiză de erori, operatorul poate trimite setul de parametri prin e-mail către service și se poate confirma dacă setările sunt corecte. O altă caracteristică folositoare în acest caz, o reprezintă funcția integrată de memorare a valorilor presiunii măsurate a DPC/DPS. Aceste date măsurate pot fi transferate prin NFC către telefon ca un fișier CSV.

Pentru conectarea senzorilor de presiune cu afișare DPC/DPS la priza uzuală, în scopul testării în laboratoare, Trafag oferă un kit complet format din sursă de alimentare și trusă pentru transport.

Probleme de securitate

Partea negativă a accesului facil la parametrizare o reprezintă, desigur, problemele de securitate. În acest caz însă, utilizarea tehnologiei NFC în apropierea senzorului, oferă avantaje semnificative comparativ cu protocoalele WLAN sau Bluetooth.

Protocoalele care operează de la distanță sunt mai puțin sigure, fiind posibil accesul la dispozitive din afara fabricii, pe lângă necesarul utilizării unor tehnologii complexe de criptare a datelor. NFC fiind utilizabil la câțiva milimetri, accesul se poate face doar de lângă dispozitive. Pentru protecția împotriva modificării parametrilor de către persoane neautorizate, este posibilă protejarea dispozitivului printr-un cod de 4 cifre introdus înainte de conectarea NFC.

Exemplele prezentate arată cum introducerea noilor tehnologii, prin combinarea telefoanelor inteligente și a senzorilor de presiune, facilitează și eficientizează parametrizarea, reduce inventarul de piese de schimb, birocrația și costurile.

Nou în gama O’Boyle

Trafag – producător elvețian de senzori de presiune, temperatură și monitorizare a densității gazelor.

Senzori de presiune disponibili în diverse forme constructive, pentru a acoperi diverse domenii de presiune, conexiuni electrice, proceduri de măsurare, semnale electrice și certificări (CE, EX, feroviare și maritime).Trafag – producător elvețian de senzori de presiune, temperatură și monitorizare a densității gazelor.

O’Boyle srl
Tel. +40 256-201346   •   Mail: office@oboyle.ro   •   Web: www.oboyle.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu