Dispozitive electronice folosite în curtea unei case inteligente

by donpedro

Ideea de casă inteligentă nu este nouă. Poate că ea fascinează pe oricine, singura problemă ar fi să ai banii necesari pentru construirea sau amenajarea unei case inteligente şi nu în
ultimul rând să ai imaginaţie pentru a putea să-ţi utilezi casa cât mai modern. Vom prezenta o serie de articole pe această temă în speranţa că îi vom putea ajuta (şi incita) pe electroniştii
amatori să realizeze diferite aplicaţii. Nu ne propunem să facem reclamă dispozitivelor electronice prezentate în serial; vrem ca acestea să genereze idei electroniştilor şi, de ce nu, să reprezinte în viitorul apropiat o sursă de câştig pentru viitorii întreprinzători

Atunci când intraţi în curte după o zi de lucru, senzorul detectează automat maşina dumneavoastră, aprinzându-se becurile amplasate sub acoperiş şi pe faţada garajului. Pietonii obişnuiţi nu vor şti niciodată că senzorul nu este amplasat pe maşina dumneavoastră. Nu este necesar un întreg atelier pentru acest dispozitiv. De asemenea difuzorul din casă îi anunţă pe cei prezenţi că aţi sosit.
Nu veţi avea nici o problemă la parcarea în garaj a maşinii dvs. atunci când este întuneric sau când sunteţi obosit dacă dispuneţi de senzorul de parcare. Acest dispozitiv calculează distanţa dintre maşina dumneavoastră şi perete şi vă atenţionează când trebuie să opriţi. Acum nu vă rămâne decât să vă învăţaţi copiii unde să-şi lase bicicleta …
Când treceţi prin faţa casei observaţi că unul dintre copii şi-a lăsat bicicleta sprijinită de uşa garajului. În timp ce vă apropiaţi de bicicletă cu gândul de a o băga în garaj, reflectorul cu senzor de mişcare X10 vă detectează şi se aprinde luminându-vă astfel calea. Senzorul de mişcare închide reflectorul când nu mai detectează mişcare şi îl aprinde (prin intermediul comenzii X10), asigurând astfel securitatea casei dumneavoastră.
Să presupunem că dumneavoastră încuiaţi bicicleta şi intraţi în casă, iar afară vine fiul dumneavoastră. El vă vede când ieşiţi din casă deoarece senzorii de mişcare comandă îndreptarea camerei de luat vederi, montată sub streaşină, către dumneavoastră. Minuscula cameră de luat vederi este aproape invizibilă, mai ales dacă o vopsiţi în culoarea casei. Nu mai trebuie să vă certaţi fiul când şi-a lăsat bicicleta afară deoarece atunci când cineva încearcă să o ia, dumneavoastră aveţi toată acţiunea înregistrată pe o bandă magnetică.
Deşi camerele de supraveghere şi reflectoarele cu senzori X10 de mişcare opresc furtul, ele nu determină poliţia sau trupele de protecţie să acţioneze prompt la un semnal de alarmă venit de la sistemul de alarmă al locuinţei. Dar, datorită becului de securitate, ei vor fi în stare să răspundă mai rapid, garantându-se astfel o protecţie mai bună.
Nici un proprietar nu vrea să se gândească la faptul că i s-ar putea sparge casa, cu toate acestea noi toţi trebuie să ne protejăm singuri ca să nu se întâmple acest lucru. Din fericire s-a rezolvat şi această problemă; nu numai cu ajutorul unui sistem de securitate şi supraveghere, dar şi cu sistemul becului de securitate care le înlocuieşte. În momentul în care hoţul vede lumina puternică dată de becul de securitate (care ajută poliţia să vă găsească casa), atunci el va pleca imediat şi, bineînţeles, nu se va mai întoarce. Chiar dacă poliţiştii prind hoţul este posibil ca ei să nu poată să-l reţină dacă nu au probe care să dovedească vinovăţia hoţului. În acest moment, “camera impermeabilă” – cu ajutorul posibilităţii acesteia de a filma (VCR) – va ajută să intraţi în joc.
Doriţi de asemenea, să vă protejaţi de alte pierderi, cum ar fi aceea în care portofelul dumneavoastră cu bani se udă când treceţi pe lângă sistemul de stropire. Din fericire, v-aţi luat deja măsuri de precauţie, instalându-vă un senzor de vânt care opreşte sistemul de stropire, când vântul este puternic şi îl porneşte la loc, când vântul se potoleşte. Acest sistem nu numai că împiedică terenul din jurul sistemului de stropire să devină excesiv de ud, dar face economie la apă, şi vă salvează banii …
În funcţie de unde locuiţi, sezonul ploios poate fi de la blând la torenţial. Din fericire v-aţi gândit deja să vă instalaţi detectorul de ploaie. Este de ajuns să aruncaţi o scurtă privire la afişajul digital pe care îl aveţi în casă şi veţi şti dacă e timpul să opriţi stropitorile sau să le porniţi.
Oriunde în jurul casei, chiar şi unde zidurile sunt înalte şi circulaţia redusă, trebuie să vă pregătiţi terenul pentru a simţi apropierea oricărui hoţ. O minicameră video mobilă, montată astfel încât să nu fie observată de-a lungul streaşinei casei, va monitoriza fiecare loc dintre partea din faţă şi cea din spate a locuinţei dumneavoastră.
În 2006, actualele semnale TV vor fi înlocuite cu semnalele TV digitale. Acestea, în format HDTV (High Definition TV), şi semnalele distribuite (mai multe semnale video transmise pe acelaşi canal) îi vor detemina pe oameni să-şi caute din nou antene performante. Dar dumneavoastră veţi fi cu un pas înainte. Pe acoperiş, aveţi deja montată o antenă HD optimizată, astfel că veţi fi deja gata să recepţionaţi imaginea şi sunetul clar.
Tehnologia pentru exteriorul casei poate fi o provocare. Dar nu există nici un motiv care o face să fie evidentă. Difuzorul “piatră” a fost proiectat astfel încât să se integreze perfect în peisajul din faţa casei dumneavoastră. El arată ca o piatră naturală, dar nu a fost compromisă calitatea sunetului. Astfel aveţi şi un peisaj minunat şi un sunet de calitate.
Vi se întâmplă deseori să uitaţi aprinsă lumina de pe balcon? Un transmiţător cu fotocelulă este soluţia. Dispozitivul simte luminozitatea mediului în care se află şi ştie să aprindă lumina când se înserează ca apoi să o aprindă când se luminează. Astfel becurile nu vor mai sta aprinse toată ziua – cu aceste sisteme economisiţi bani în fiecare zi.
Curtea dumneavoastră arată perfect, şi de ce nu ar arăta aşa! Doar aţi găsit metoda prin care o puteţi întreţine uşor. Maşina automată de tuns iarba face treaba în locul dumneavoastră deoarece tunde automat iarba pe parcela pe care i-aţi definit-o, în timp ce dvs puteţi să vă întoarceţi în casă pentru a savura o băutură. Asta da viaţă!
Chiar dacă locuiţi într-o regiune cu un climat bun, poate să apară o ploaie trecătoare. Senzorul de ploaie al dumneavoastră comunică cu sistemul de stropire păstrându-l oprit când a început să plouă. Fără alte întrerupătoare şi fără facturi de apă imense.
În piscină, nivelul apei a scăzut datorită temperaturii mari de afară, dar nu vă faceţi probleme – aveţi la dispoziţie controlerul automat al nivelului apei din piscină care păstrează constant nivelul apei. Doar se dă drumul la apă când nivelul apei a scăzut prea mult.
Desigur, relaxarea în apa caldă din piscină necesită o bună dispoziţie, iar difuzoarele externe produc atmosfera ideală pentru o baie liniştită.
Nopţile de vară nu sunt la fel fără o revigorantă baie în piscină. Dar nu vrei să-ţi strici buna-dispoziţie doar pentru a aprinde lumina piscinei şi celelalte lumini exterioare. Transmiţătorul cu fotocelulă va face toate acestea în locul dumneavoastră, aprinzând automat luminile când soarele apune.
Când nu vă uitaţi la televizor şi vreţi să vă relaxaţi plimbându-vă puţin prin curte, veţi putea să vă bucuraţi de sistemul stereo de care dispuneţi. Aceste difuzoare fără fire pentru interior şi exterior primesc semnale la 900 MHz de la un transmiţător conectat la sistemul stereo, asigurându-vă că veţi avea un sunet minunat fără să vă faceţi griji să nu vă împiedicaţi de cablurile de la difuzoare.
– va urma –