Decodor MP3 care rulează pe SP-3 sau pe SP-5

by donpedro

Introducere
MPEG-1 Layer 3 (MP3) a devenit una dintre cele mai răspândite scheme de compresie pentru fişierele audio de pe Internet şi pentru player-ele de muzică digitală folosite astăzi.

Implementarea decodorului

Decodor MP3 care rulează debuggerul 3DSP GUI

Diagrama tipică a unui procesor audio

În figura de mai jos este arătată implementarea unui decodor MP3 folosind 3DSP cu procesorul SP-5. Acesta rulează pe o platformă hardware controlată de De-bugger-ul GUI 3DSP printr-o interfaţă JTAG. Se ajunge la un breakpoint de două ori pe cadru, iar semnalele audio decodate sunt afişate folosind versiuni grafice ale mapărilor în memoriile A şi B.
Datele programului sunt stocate pe memorie flash externă şi trimise în PRAM prin controlerul de magistrală (DSP-Shuttle). În memoria flash mai sunt stocate şi alte date, cum ar fi tabele Huffman şi funcţii pentru ferestre, care sunt apoi trimise, la cerere, în RAM. O memorie SRAM externă oferă spaţiu de stocare pentru bufferele intermediare de procesare.
Pentru implementarea eficientă şi ieftină a unui decodor MP3 este necesar o singură capsulă de procesor. Acest dispozitiv trebuie să implementeze atît DSP cât şi codul de control.
Procesoarele SP-3 şi SP-5 sunt DSP-uri de înaltă performanţă cu funcţionalitate extinsă de microprocesor. Dintre caracteristicile acestora menţionăm multiplicare rapidă (până la 32 x 32 multiplicări cu un acumulator de 80 de biţi) şi două instrucţiuni pe ciclu (pentru SP-5).
Arhitectura SIMD (Single Instruction Multiple Data) a celor două procesoare oferă o performanţă foarte bună şi o densitate compactă a codului.
Datorită posibilităţii de executare rapidă a codului, ambele procesoare sunt ideale pentru decodarea MP3.
Sistem de decodare MP3:
Performanţă: 36 MIPs (fără optimizare completă)
Memorie On-Chip: 4Kwords (ram din program)
2Kwords (ram A)
2Kwords (ram B)
Stocarea programului pentru flash extern
Încărcare date din SRAM extern
Consum redus
Ideal pentru aplicaţii portabile

www.micronas.com