În general, comutatoarele pentru tastatură, afişaj şi mouse (KVMA) sunt dispozitive destinate controlării mai multor calculatoare de la o singură consolă. Operatorul lucrează la o consolă centrală şi poate accesa unul sau altul din PC-urile aflate la distanţă. Comutatoarele folosesc procesoare individuale pentru fiecare din calculatoarele controlate, pentru a simula exact mouse-ul şi tastatura. Funcţiile de scanare încorporate baleiază automat toate canalele, cu viteze programabile. KVM-urile vă permit să faceţi economie de spaţiu şi de resurse, şi să amelioraţi administrarea sistemelor, deoarece puteţi folosi o singură consolă pentru a controla mai multe calculatoare aflate la distanţă. Mai multe înseamnă 2, 4, 8 sau 16 la KVM-urile cele mai ieftine, 256 de PC-uri la modelele medii şi până la 2.000 de computere pentru modelele cele mai performante! Distanţa de la care sunt comandate calculatoarele este în mod uzual de ordinul zecilor de metri. Şi în domeniul dispozitivelor KVM există o gamă largă de modele, de la diferiţi fabricanţi, de aceea este esenţial să faceţi o alegere corectă, să cumpăraţi un comutator care să satisfacă într-adevăr cerinţele aplicaţiei dvs
Diferenţa principală
… este între KVM-urile care asigură o funcţionare fără erori şi cele care suferă blocări. Calculatoarele, în special serverele, verifică permanent prezenţa tastaturii şi a mouse-ului. Dacă nu “văd” unul sau altul din aceste periferice, computerele se blochează, iar oprirea neaşteptată ce are loc poate fi foarte costisitoare. Rezolvarea acestei probleme nu este de loc uşoară. Echipamentele KVM de calitate asigură în proporţie de 100% o emulare completă a tastaturii şi mouse-ului. Astfel se garantează o comutare lină şi o funcţionare fără probleme a KVM-ului.
Pentru a obţine un produs mai ieftin, unii fabricanţi folosesc un singur procesor pentru fiecare două sau patru servere conectate la comutatorul KVM. Astfel de “economii” permit apariţia unor blocaje atunci când mai multe servere încearcă simultan să acceseze tastatura sau mouse-ul. Producătorii de KVM-uri de calitate dedică un procesor individual pentru fiecare calculator conectat. Prin utilizarea câte unui procesor pentru fiecare PC controlat, se elimină blocajele de tastatură şi mouse şi se asigură o pornire şi o funcţionare fără erori.
Emularea corectă a tastaturii şi mouse-ului implică şi folosirea unui software avansat. Chiar dacă se folosesc procesoare dedicate, mai pot surveni blocaje în cazul în care codul programului nu este suficient de bun. Un comutator KVM performant trebuie să emuleze întregul spectru de funcţii ale tastaturii în toate cele trei seturi de baleiere, şi să facă acelaşi lucru şi pentru mouse. Numai aşa se poate realiza o compatibilitate universală, KVM-ul să poată lucra fără probleme cu toate calculatoarele şi cu toate sistemele de operare. Celelalte deosebiri între KVM-uri sunt prezentate în continuare:
Capabilităţi OSD avansate:
• Comutatorul trebuie să prezinte o interfaţă grafică, uşor de folosit, pentru utilizator.
• Atunci când treceţi de la un calculator la altul setat pe o rezoluţie VGA diferită, meniul afişat pe ecran nu trebuie să oscileze înainte de a se stabiliza.
• La activarea / dezactivarea meniului OSD nu trebuie să rămână pe ecran “gunoaie” (caractere alfanumerice aleatoare).
• Marginea meniului OSD trebuie să fie clară, precisă, chiar pentru aplicaţiile de rezoluţie ridicată, la 1600 x 1200 pixeli.
• Interfaţa grafică trebuie să fie prietenoasă cu utilizatorul. Astfel, este foarte bine dacă pe ecran apare automat un mesaj OSD mic şi convenabil, care sfătuieşte pe utilizator cum să lucreze cu comutatorul KVM în timpul baleierii automate sau manuale (Auto Scan / Manual Scan), a selecţiei canalelor şi a configurării securităţii. Utilizatorii nu trebuie să înveţe pe dinafară modul de operare, este suficient să reţină că trebuie apăsată în mod repetat o anumită tastă pentru a afişa pe ecran meniul OSD.
• Lucrul cu meniul OSD să nu fie dificil sau complicat. Se afişează dor starea sistemului, simplu şi clar. Toate culorile folosite în meniul OSD corespund cu cele ale LED-urilor de pe panoul frontal.
• Configuraţia de baleiere să fie programabilă. Pentru a evidenţia tiparul de baleiere, un simbol grafic trebuie să poată fi etichetat cu un nume de calculator, pentru a identifica PC-urile de interes pe durata baleierii manuale sau automate. Acest simbol poate avea forma unui … ochi schematic, pentru a vă indica ceea ce doriţi să vedeţi.
• Informaţia despre KVM-urile legate în cascadă trebuie prezentată clar în meniul principal OSD. Asta vă ajută să localizaţi problemele de topologie sau de cablare.
• Sistemul de protecţie cu parolă blochează calculatoarele, nepermiţând accesul neautorizat.
Sistem expandabil:
Un sistem KVM eficient economic trebuie neapărat să poată fi uşor extins, pentru a ţine pasul cu cerinţele firmei sau ale aplicaţiei. Astfel, atunci când va trebui să controlaţi un număr mai mare de PC-uri, veţi cumpăra doar un nou modul de comutare, nu va trebui înlocuit echipamentul KVM.
• KVM-urile de calitate nu folosesc porturile dedicate IN/OUT pentru lucrul în cascadă, deoarece:
1. Porturile IN/OUT dedicate; prin renunţarea la acestea utilizatorul cheltuieşte mai puţin cu echipamentul şi cu cablurile aferente. Nu mai sunt necesare cabluri speciale.
2. În cazul comutatoarelor KVM ce folosesc porturi dedicate de intrare / ieşire (topologie înlănţuită, daisy-chain), cu cât se înseriază mai multe cabluri, cu atât calitatea semnalului video va fi mai proastă. Este preferabilă topologia arborescentă, ierarhică, deoarece astfel calitatea semnalului VGA se degradează în cel mai rău caz cu două nivele.
• Dacă doriţi să puteţi controla un mare număr de computere (până la 130 sau 255), toate comutatoarele, cu sau fără funcţionalitate OSD, trebuie să poată fi legate în cascadă. Dacă vreţi să beneficiaţi de avantajele OSD într-o configuraţie de KVM-uri în cascadă, doar echipamentul principal, Master, trebuie să fie echipat cu OSD! Costul este considerabil redus faţă de situaţia în care toate unităţile KVM ar fi fost dotate cu funcţia OSD.
• Configurare automată a sistemului. Pentru conectarea în cascadă, nu trebuie setate jumpere sau comutatoare DIP, care ar putea pune probleme utilizatorului. Pur şi simplu se leagă cablurile de la un KVM la altul, iar aparatele se vor configura automat ca să lucreze fie ca Master, fie ca Slave.
Hot plug and play:
Reconfigurarea trebuie să se poată face din mers. Deci echipamentele KVM trebuie să fie nu doar “Plug and Play”, ci şi “Hot Swappable”.
• Utilizatorii pot să schimbe cablurile de calculator de la un PC la altul fără a opri alimentarea, iar comutatoarele KVM vor continua să funcţioneze. Echipamentele trebuie să fie fiabile şi versatile. În acest fel puteţi modifica din mers configuraţia calculatoarelor şi puteţi spori numărul de PC-uri controlate fără a opri sistemul.
• Beneficiarii pot schimba şi mouse-urile de la porturile de consolă în timp ce sistemul lucrează, fără a afecta funcţionarea comutatoarelor KVM. Atâta timp cât calculatoarele controlate au driverele de mouse adecvate, schimbarea mouse-ului de la consolă – de la un mouse generic PS-2 la unul Microsoft sau la un mouse cu rotiţă şi revenirea la primul model nu provoacă probleme în funcţionare.
• De asemenea, utilizatorii pot adăuga noi computere sau un al doilea nivel de comutatoare KVM cu alimentarea cuplată, fără a afecta funcţionarea unităţilor KVM. Mai mult, sistemul se configurează din mers, iar meniul OSD afişat pe ecran vă prezintă grafic noua configuraţie.
Fiabilitate şi durată de viaţă:
• Un bun comutator KVM trebuie proiectat să reziste la o utilizare “dură” din partea beneficiarului. Astfel utilizatorii pot să deplaseze mouse-ul, să bată la tastatură şi să apese butoanele de pe panoul frontal în acelaşi timp, fără a perturba funcţionarea echipamentelor. Aceasta este important mai ales în cazul configuraţiilor legate în cascadă, Master/ Slave, cel puţin două unităţi KVM. În mod normal, aceste acţiuni nu ar trebui efectuate simultan, dar ocazional, utilizatorii pot să apese butoanele de pe panou sau să mişte mouse-ul accidental. Un comutator KVM bine proiectat este imun la acest gen de accidente.
• Mouse-ul este întotdeauna disponibil (gata de folosire) imediat ce aţi schimbat un port de calculator. Se elimină timpii morţi, KVM-ul nu trebuie să aibă “ezitări” sesizabile.
• Dacă tastatura sau mouse-ul nu funcţionează, utilizatorul poate iniţia cu uşurinţă un reset parţial, “K/M RESET”, pentru a le aduce la normal. Funcţia specială “K/M RESET” doar rezolvă problemele de blocare, nu face o resetare completă a sistemului!
Compatibilitate:
• Deşi majoritatea PC-urilor actuale au porturi de mouse de tip PS/2, trebuie păstrată compatibilitatea cu mouse-urile seriale, KVM-urile trebuie să poată lucra cu ambele tipuri de “şoareci”.
• Compatibilitatea se referă şi la sistemele de operare, KVM-urile trebuie să poată lucra cu orice sisteme de operare, cum ar fi MS-DOS, Win3.x/95/98/NT, Netware, Linux, SCO unix, OS/2 şi multe altele.
• De asemenea, trebuie să poată lucra cu diferite mărci şi modele de computere: DELL, DEC, HP (server), IBM (ThinkPad) şi desigur nenumărate PC-compatibile anonime. Nu trebuie scăpate din vedere calculatoarele portabile (Notebook-uri, Laptop-uri.)
• KVM-urile trebuie să accepte o gamă largă de mărci şi tipuri de “şoareci”, inclusiv cele mai deosebite, cum ar fi intellimouse, intellimouse Pro sau intelliTrackball de la Microsoft. Referitor la portabile, trebuie să asigure compatibilitatea cu dispozitivele de intrare specifice (touchpad, trackball, etc.)
Construcţie industrială:
• Carcasele KVM-urilor trebuie să fie metalice, solide, nu numai pentru robusteţe ci şi pentru a asigura o rejecţie superioară a interferenţelor electromagnetice (EMI).
• Variantele miniatură, compacte, trebuie să aibă toate conectoarele în partea din spate. Localizarea tuturor conexiunilor în spate este foarte avantajoasă pentru utilizatori, care vor racorda toate cablurile numai în spate. Astfel se reduce considerabil spaţiul ocupat pe birou sau bancul de lucru de unitatea KVM. Echipamentele KVM neproiectate ergonomic au conectoarele pe diferite părţi, şi o dată racordate cablurile, carcasa respectivă este dificil de folosit, ocupă mult spaţiu în raport cu dimensiunile aparatului propriu-zis.
Carcase solide: KVM-urile cu 4, 8 şi 16 porturi pot fi montate în dulapuri standard de 19 inci. Echipamentele de calitate au carcase cu o construcţie monolitică, ce împiedică deformarea cutiei chiar la aplicarea unor sarcini considerabile (greutăţile amplasate pe carcasă).
Kitul de montare în rack-ul de 19” include un accesoriu denumit “rack cable support” care preia circa 95% din greutatea cablurilor, ca să nu mai solicite corpul comutatorului.
Astfel nu există riscul ca greutatea cablurilor să tragă de cutie şi să încline carcasa echipamentului.
Echipamentele KVM de bună calitate au LED-uri de mare intensitate luminoasă prevăzute cu lentile incorporate în panoul frontal, permiţând vizualizarea stării aparatului, sub un unghi larg. De asemenea, fiecare calculator comandat are un buton corespunzător, prin apăsarea căruia puteţi selecta cu uşurinţă computerul respectiv.
Alte aspecte
• Unul din cele mai importante este sprijinul acordat cumpărătorilor, “customer support”. Aceasta se referă în principal la asistenţa tehnică, dar nu numai. De exemplu, pentru clienţi este foarte convenabil daca firma are în stoc suficiente cantităţi de cabluri KVM 3-in-1 în lungimi uzuale (1,5 … 6 metri ). Astfel extinderea sistemului de calculatoare controlate se poate face uşor şi rapid. Dacă producătorul nu are stoc suficient de cabluri de lungime dorită, pentru utilizator flexibilitatea sistemului scade.
• Cablurile integrate 3-in-1 fac mai uşoară interconectarea şi vă permit să amplasaţi calculatoarele, tastaturile, şoarecii şi monitoarele la distanţe de până la 30m de echipamentul KVM. Producătorii de KVM-uri profesionale folosesc cabluri triple, “3-in-1”. Cablurile pentru tastatură, video şi mouse sunt grupate împreună într-un singur cablu, protejat la, care este mai uşor de manevrat. Având de cuplat un singur conector la capătul dinspre comutator, utilizatorul poate să piardă mai puţin timp cu conectarea calculatoarelor.
• Este de apreciat o calitate superioară a semnalului video, mai ales la rezoluţiile cele mai ridicate, cum ar fi 1600 x 1200. Cablurile de bună calitate au dublă ecranare în manta, atât cu plasă cât şi cu folie conductoare. Astfel fragilele semnale video se păstrează nealterate chiar pe distanţe mari.
Gamă largă de sisteme de operare
Aşa cum am arătat la “Compatibilitate”, comutatorul KVM trebuie verificat că poate funcţiona corect sub cele mai diferite sisteme de operare:
– DOS, Win3.1, Win95 upgrade, Win95(Ver. A), Win95(Ver. B);
– Win950SR2.1 & 2.5;
– Win98 upgrade, Win98SR1;
– Windows NT Server 4.0, SP1, SP3, SP4;
– Windows NT Workstation 4.0, SP1, SP3, SP4;
– Windows NT Server 5.0 s1, s2;
– Windows NT Workstation 5.0 s1, s2;
– Free BSD 2.2.7, 2.2.8, 3.1;
– Red Hat LINUX 5.1, 5.2;
– Open LINUX 1.3;
– IBM OS/@ WARP 3.0, 4.0;
– SCO Unix V4, V5;
– Novell 3.12, 4.1, 5.0.
De asemenea, KVM-urile trebuie să poată să se înţeleagă şi cu diverse mărci şi modele de şoareci, cum ar fi: Logitec, Microsoft Intellimouse, Microsoft Intellimouse PRO Genius, Primax, Sampo, NEC, Compaq, IBM, Kensington, Microsoft IntelliTrackball plus nenumăratele tipuri de mouse care nu sunt chiar “no-name”, dar nu au o marcă bine-cunoscută.
Probleme des întâlnite la KVM-urile ieftine, care NU au voie să apară pe un echipament de bună calitate:
• După mai multe ore de nefolosire, mouse-ul se blochează, fără nici-un fel de motiv aparent.
• După comutarea de la un calculator la altul, cursorul mouse-ului îşi pierde controlul şi se deplasează aleator.
• Nu funcţionează cu calculatoarele portabile tip notebook sau laptop (cum ar fi IBM ThinkPad).
• Lungimea maximă a cablului de la comutatorul KVM la calculator, tastatură, mouse şi monitor este limitată la circa 10m. Cablurile triple de înaltă calitate, precum UL-2919 asigură o distanţă de lucru sporită, de 30m.
• Atunci când un server se opreşte, aceasta afectează şi funcţionarea altor servere sau împiedică operarea lor de la distanţă.
• Nu sunt acceptate mouse-urile seriale. Un bun comutator KVM trebuie să realizeze automat conversia la tipul de şoarece conectat, folosind adaptorul de mouse.
În numerele următoare vom prezenta câteva modele concrete de comutatoare KVM, de la diferiţi producători, ce îndeplinesc cerinţele menţionate în articol.
Ing. Cristian Malide
e-mail: office@imperialelectric.ro