Felul în care facem agricultură se schimbă, de la drone de supraveghere care evaluează câmpurile, la senzori care monitorizează starea solului sau utilaje agricole automatizate care recoltează, toate acestea conturând un viitor complet nou în acest sector. PEI-Genesis, firmă specializată în soluții de cabluri și conectori, explorează conectorii care vor conecta fermele viitorului.
Drona planează lent deasupra livezii de pomi fructiferi. Sistemul ei de imagistică multispectrală înregistrează în timp ce fermierul stă la căldură și se folosește de transmisia video „ochi de pasăre” pentru a identifica eventuale probleme la sistemul de irigare, variații ale solului și chiar infestările cu insecte și ciuperci. Rezultatul este o creștere a producției de recoltă.
Este doar un exemplu de cum utilizează fermierii tehnologia pentru a construi ferme ale viitorului. Ca urmare a acestei schimbări de paradigmă în agricultură, fermele vor folosi din ce în ce mai mult soluții, de la drone și senzori de câmp până la echipamente de recoltare autonome și unități GPS montate pe cabină pentru a trimite datele înapoi la bază.
Odată cu această schimbare, fermierii vor trebui să se adapteze și să facă trecere la echipamente mai avansate pentru a ține pasul. O astfel componentă care este ușor de trecut cu vederea este simplul conector. Deja utilizat pe scară largă în sectorul agricol, conectorul este responsabil pentru furnizarea de energie, conectarea camerelor la ecranele din cabina tractorului și capacitatea operatorului să trimită semnale de control la echipamentele de recoltare. Fiind utilizați atât de des, conectorii esențiali folosiți în echipamentele agricole sunt proiectați pentru a face față în diferite condiții dificile pentru a promova fermele viitorului.
Deși un conector din oțel inoxidabil este util pentru ecranarea termică, el poate fi mai puțin compatibil cu aplicațiile cu drone din cauza greutății. În mod similar, deși un conector din plastic sau compozit are o greutate mai mică și este inerent rezistent la coroziune și substanțe chimice, plasticul se poate uza la expunerea prelungită în exterior. În unele situații, se poate ajunge la un echilibru utilizând un conector din aluminiu placat cu nichel fără electricitate, care are ca rezultat un conector metalizat care este ușor și robust și de lungă durată.
Dată fiind complexitatea în creștere, fermierii vor trebui să ia în considerare capacitatea de a transfera eficient energia și date de mare viteză. Acest lucru poate justifica nevoia de cabluri de fibră optică cu lățime de bandă mare care colectează și procesează datele de la toți senzorii, precum și semnalele de control fără fir de la operatorul de la distanță.
Conectorii de bază vor cuprinde variații ale conectorilor Ethernet M12 în stil cilindric existenți, preferați pentru construcția lor robustă, precum și pentru designul de tip baionetă și cu fixare prin împingere și eliberare rapidă, care simplifică deconectarea în timp ce purtați mănuși și la temperaturi scăzute.
În ultimul deceniu, popularitatea acestor conectori „push-pull” a crescut în industrie și devin standardizați în numeroase aplicații agricole ale viitorului.
Conectorii mai avansați utilizează platforma ISO-Bus, un sistem care le permite fermierilor să utilizeze echipamente diferite de la producători diferiți cu același tractor și aceleași vehicule de remorcare, având ca rezultat o compatibilitate în creștere.
De asemenea, PEI-Genesis le poate oferi asistență clienților la proiectarea unui ansamblu de conectori complet modular. Aici, fermierii pot integra mai multe tipuri de conectori într-o singură placă pentru a răspunde la cerințele actuale, schimbând inserțiile când trebuie să upgradeze cablurile sau configurația contactelor în termen de cinci ani. De exemplu, înlocuirea cuprului cu fibră optică, păstrând aceeași carcasă și caracteristici exterioare ale conectorului.
În acest fel, fermierii își pot upgrada sistemul fără costuri suplimentare generate de testare, proiectare, reproiectare și fabricare. În plus, fermierii au flexibilitatea de a efectua modificări rapid pentru a se adapta la condițiile pieței, fără să suporte costuri mari în acest proces.
Pe măsură ce industria agricolă adoptă cea mai recentă tehnologie de agricultură inteligentă, fermierii vor trebui să se asigure că echipamentele, inclusiv conectorii, nu devin un impediment costisitor în facilitarea acestei tranziții fără probleme. Acest viitor conectat va deveni realitate dacă integrați conectorii în prezent.
Pentru a afla mai multe, vizitați www.peigenesis.com/en/connectors/