CompactPCI – Partea a II-a

by donpedro

Bus-ul CT
Bus-ul CT este un bus TDM care oferă sloturi de timp de 1024, 2048 sau 4096 pentru schimb de voce, fax sau alte resurse de reţea. Bus-ul CT permite dezvoltatorilor să realizeze sisteme CT mari, distribuite, deschise, pentru reţele publice sau alte medii dorite de clienţi.

Valoarea adăugată de CompactPCI industriei CT este legată de dezvoltarea de standarde de interoperabilitate. Atât SCbus cât şi protocolul de integrare multiproducător (MVIP)-90 au fost dezvoltate pentru a permite aplicaţiilor CT să controleze resursele (voce, fax, text-to-speech, etc.) fără a ocupa bus-ul de sistem. Acest lucru permite o viteză mai mare şi eficienţă în proiectarea aplicaţiilor şi permite dezvoltarea de noi servicii CT. ECTF a dezvoltat specificaţia de compatibilitate hardware H.100 care defineşte CT Bus. CT Bus operează cu produse compatibile SCbus şi MVIP. Implementarea ECTF a CT Bus pentru CompactPCI se numeşte standardul H.110.

Obiective CompactPCI
Dispozitivele CompactPCI respectă PCI rev. 2.0;
CompactPCI foloseşte standardul PCI chip sets;
CompactPCI foloseşte o arhitectură passive backplane;
CompactPCI este independentă de procesor;
CompactPCI oferă facilităţi plug-and-play;
CompactPCI foloseşte un format de carduri industrial;
CompactPCI foloseşte pini de înaltă densitate şi un conector;
CompactPCI maximizează numărul de sloturi PCI;
CompactPCI defineşte un mecanism hot-swapping;
CompactPCI se poate lega cu alte bus-uri PCI şi I/O (G-64, VME, STD).

Forţa PCI
Bus-ul PCI a fost definit de Intel ca un bus local care oferă o legătură directă foarte rapidă între CPU şi dispozitivele periferice de înaltă viteză. PCI a fost ales de toţi producătorii de CPU şi este baza tuturor sistemelor moderne: Intel Pentium, Digital Equipment Corporation (DEC) şi IBM / Motorola PowerPC.

Performanţă înaltă
Bus de 32 şi 64 biţi cu vârf de bandă la 264 Mbps;
Procesare concurentă cu subsisteme de procesor/memorie;
Operare pe bus sincronă la un tact de 25…33 MHz;
Consum mic de putere (tehnologie 5V sau 3,3V).

Cost redus

Optimizat pentru interconectare directă a bus-ului la cipuri PCI;
Arhitectura multiplexată reduce numărul de pini şi dimensiunile;
Componente în producţie de masă cu preţuri mici.

Uşurinţă în utilizare
Plăcile periferice PCI sunt configurate automat pentru plug-and-play;
Topologia de bus PCI poate fi extinsă folosind punţi transparente PCI-to-PCI;
Administrare centralizată;
Suport pentru o gamă largă de sisteme de operare şi aplicaţii software.

Factorul de formă industrial
Calculatoarele industriale trebuie să funcţioneze în cele mai grele medii. Ele trebuie să suporte căldura, praful, şocuri şi vibraţii, cu un MTBF de ordinul zecilor de mii de ore. CompactPCI defineşte un format de placă Eurocard simplu sau dublu (3U sau 6U). Plăcile sunt montate vertical, pentru a avea o răcire mai bună, iar extractorii de card şi conectorii de I/O utilizator sunt în partea din faţă a cardului. CompactPCI foloseşte o carcasă standard Eurocard, uşor de procurat.

Conector de înaltă densitate
Conectorul CompactPCI, standardizat de International Electrotehnical Commission (IEC)-1076-4, este folosit pe scară largă în industria de telecomunicaţii şi este produs de principalii producători (AMP, ERNI). Cei 235 de pini (47 de pini pe cinci rânduri) ai conectorului CompactPCI conţin toate semnalele PCI (pe 32 şi 64 de biţi) şi 40 de pini rezervaţi pentru viitoare extensii. Un mecanism de protecţie 3,3V/5V previne introducerea incorectă şi deteriorarea accidentală.

Schimbare la cald
Specificaţiile CompactPCI prevăd o metodologie pentru schimbarea plăcilor atunci când sistemul funcţionează. Schimbarea la cald este realizată folosind periodic pinii pentru alimentare şi pentru semnalele PCI. Această caracteristică permite întreţinerea şi modernizarea sistemului atunci când acesta funcţionează.

Conectarea cu alte bus-uri
Planurile din spate pasive ale CompactPCI pot fi legate cu alte bus-uri I/O dedicate, cum ar fi G-64, PC/104, VME, STD, telcom sau bus-uri dedicate. Sunt folosite circuite de legătură pentru interfaţarea liniilor de adresă, de date şi de control ale diferitelor bus-uri.
Planurile din spate ale CompactPCI pot fi de asemenea expandate la 15 sau mai multe sloturi PCI folosind cipuri de legătură off-the-shelf PCI-to-PCI. Sistemele hibride CompactPCI cu funcţii PCI de înaltă performanţă şi interfeţe ieftine pentru bus-uri I/O pot fi construite în carcase standard 3U sau 6U.

O soluţie de sistem industrial
Rack-ul CompactPCI are dimensiuni mici, ceea ce îl face ideal pentru aplicaţii industriale. Rack-ul GESPAC este compatibil EMC, conform legislaţiei europene.
Sistemele CompactPCI folosesc carcase Eurocard 3U mici, cu unităţi de alimentare care se pot schimba, unităţi de ventilatoare şi un plan din spate cu patru până la opt sloturi CompactPCI. Sunt disponibile şi carcase mai mari (până la 19 inci) pentru sisteme intensive de I/O.

Concluzii
Cu o infrastructură de telecomunicaţii mondială în creştere şi o rată de creştere explozivă a tehnologiilor mobile şi a Internetului, dezvoltatorii de CT caută noi oportunităţi în reţeaua publică. Jucătorii de pe această piaţă trebuie să se adapteze la cerinţe de servicii din ce în ce mai sofisticate. CompactPCI, cu factorul de formă Eurocard, posibilităţi de înlocuire la cald şi durabilitate rezolvă aceste probleme şi are toate avantajele integrării CT.

Ing. Aurelian Blejan

S-ar putea să vă placă și