Când e-mailul nu este de ajuns – Instant Messenger

by donpedro

Email-ul vă poate ajuta să comunicaţi mai repede, mai ieftin şi mai uşor la distanţe relativ mari. În momentul în care însă timpul de răspuns trebuie să fie cât mai scurt sau pur şi simplu vi se pare supărător să vă verificaţi mesajele odată la jumătate de minut pentru a vedea dacă aveţi ceva nou, puteţi apela la un Instant Messenger

Instant Messenger-ul (IM) este un software care vă permite să comunicaţi în timp real cu una sau mai multe persoane care folosesc acelaşi program. Asemenea programe sunt de cele mai multe ori disponibile gratis la download. Printre cele mai cunoscute astfel de programe sunt AOL IM, ICQ, MSN sau Yahoo Messenger. Pe lângă posibilitatea de “discuţie” (impropriu spus din moment ce dumneavoastră veţi vedea mesajele scrise de partener şi invers), pe care o înglobează toate, unele dintre ele oferă şi posibilitatea discuţiei audio /video, atât timp cât aveţi perifericele necesare (o cameră video, microfon şi difuzoare sau căşti). Avantajele sunt indiscutabile, iar popularitatea IM-urilor a crescut impresionant în ultimii trei ani. Am considerat aşadar că ar fi bine să încerc să vă familiarizez cu ceea ce înseamnă discuţia prin instant messenger.

Sunt convins că unii dintre dumneavoastră folosesc deja cel puţin un astfel de program, la fel cum probabil sunt câţiva care acum aud prima dată. Voi încerca să explic pe larg ce trebuie să faceţi ca să folosiţi un astfel de software. Şi cum există cel puţin 20 de astfel de programe voi încerca să trec în revistă şi avantajele şi dezavantajele pe care le are fiecare.

Primul pas în folosirea unui astfel de program este, de la sine înţeles, instalarea lui. Un search pe Google.com sau o căutare atentă în categoriile oricărui site de download (download.com fiind cel mai la îndemână, de exemplu) vă pune cu uşurinţă în posesia unui număr de link-uri de unde să download-aţi un IM. Şi odată copiat pe calculator, instalarea este extrem de facilă, fără cerinţe speciale de sistem şi fără a ocupa spaţiu semnificativ pe harddisk (de ordinul a câţiva megabytes).

Odată instalat (sau în unele cazuri chiar în timpul instalării) puteţi fi rugat să introduceţi un nume de utilizator şi o parolă. Numele de utilizator va corespunde unei adrese de mail (la Yahoo Messenger şi MSN sau unui cod de identificare (ICQ), în orice situaţie acestea fiind unice între utilizatorii programului în cauză. Este indicat să notaţi numărul sau adresa de e-mail folosită. În cazul în care veţi dori să instalaţi software-ul pe un alt computer sau să îl reinstalaţi la dumneavoastră veţi vrea să refolosiţi acelaşi cont pentru a nu fi nevoit să rescrieţi lista de adrese.
De ce am spus “puteţi fi rugat să introduceţi un nume de utilizator sau o parolă?”. Pentru că IM – urile sunt de două feluri, iar acest lucru se aplică la cele pe care le voi numi de sine stătătoare (Yahoo Messenger, MSN, ICQ). Un cont de acces la ICQ nu vă va fi de folos în folosirea MSN-ului şi nici invers. Dacă prietenii cu care doriţi să comunicaţi folosesc o gamă largă de IM-uri, dumneavoastră va trebui să le instalaţi pe toate pentru a vorbi cu fiecare în parte. Pentru a rezolva această problemă au apărut programe, pe care le voi include în a doua categorie, al căror scop este de a permite conectarea la mai multe IM-uri simultan (Trillian, Odigo). Acestea nu vă vor cere să vă creaţi un cont de utilizator, ci în schimb să introduceţi datele de la conturile deja create la ICQ, MSN, Yahoo Messenger sau orice altceva folosiţi şi este suportat.

Trecând peste această departajare, important este că acum putem presupune că aveţi instalat un IM care merge şi cel puţin un cont de acces. Rareori aceste programe scapă ocazia de a se adăuga în Startup, pornindu-se astfel singure de câte ori porniţi calculatorul. În momentul în care vor detecta că sunteţi conectat la internet veţi deveni vizibil celor care v-au adăugat în lista de adrese şi în momentul în care doriţi să vă angajaţi într-o discuţie trebuie doar să faceţi double-click pe numele partenerului dorit.

Şi dacă tot am amintit de obiceiurile IM-urilor la instalare vă recomand să fiţi atenţi la toate opţiunile din care trebuie să alegeţi pe parcursul instalării, sau, în caz contrar, homepage-ul din browser va fi modificat sau vi se vor deschide nenumărate mesaje de reclamă, lucruri care pot fi supărătoare.

De aici mai departe sfaturile mele nu vă mai sunt de folos. Fiecare program are opţiunile lui pe care le veţi descoperi singuri. Vă propun în continuare să vedeţi cam ce are de oferit fiecare dintre cele mai populare instant messenger-uri.

Cel mai vechi, şi de departe favoritul meu, este ICQ-ul. Ultima sa variantă ICQ 2001b 5.18 oferă facilităţi multiple, cum ar fi trimiterea de SMS-uri, email sau felicitări virtuale, permite trimiterea de fişiere între utilizatori şi păstrează pe server lista de adrese astfel încât, atât timp cât vă păstraţi contul să o puteţi recupera oricând. Pe de altă parte, ICQ consumă mai multă memorie decât oricare alt IM, nu oferă posibilitate de video conferinţă şi este relativ greu de folosit de un începător. Dacă până anul trecut ICQ era cel mai bun (situaţie ce dura de foarte mult timp), se pare că lucrurile s-au modificat. Totuşi, atât timp cât nu folosiţi o cameră video şi aveţi destulă răbdare, ICQ este soluţia ideală.
Dacă doriţi însă să folosiţi camera video va trebui să vă îndreptaţi privirea spre altceva. Cum ar fi MSN Messenger 4.6. Acesta, dezvoltat ulterior şi inclus în Windows XP drept Microsoft Messenger, are o interfaţă intuitivă, oferă facilităţi video/audio şi păstrează lista de contacte pe server. Pentru a vă conecta aveţi nevoie de o adresă de email la msn.com sau la hotmail.com şi veţi putea folosi aceeaşi parolă. Nu vă poate ascunde însă identitatea şi nu va permite să apăreţi drept “Offline” atunci când sunteţi de fapt conectat la Internet. De asemenea, resursele consumate nu sunt deloc neglijabile. O părere personală ar fi că nu veţi putea folosi MSN-ul drept singurul IM de pe computerul dumneavoastră.

Un alt portal care pune la dispoziţia utilizatorilor un instant messenger este Yahoo!.
Yahoo Messenger oferă toate opţiunile pe care le puteţi dori.

Calitatea video şi audio este întrecută doar de Windows Messenger, iar contul de e-mail şi parolă de la yahoo.com sunt tot ce aveţi nevoie pentru a crea şi folosi un cont. Dintre IM-urile de sine stătătoare este probabil cel mai bine pus la punct. Dacă acum folosiţi prima oară un instant messenger, vă recomand YM.< Ultimul pe listă, ordonată subiectiv după preferinţele mele, IM-urilor de sine stătătoare este AIM (AOL Instant Messenger). Popular în rândurile celor care folosesc AOL ca furnizor de conexiune Internet nu este totuşi prea folosit la noi în ţară. Dacă nu aveţi prieteni care să folosească AIM, nu are rost să îl folosiţi şi să încercaţi să îi convingeţi să vi se alăture. Nu oferă nimic în plus faţă de cele descrise mai sus, ba chiar mai mult duce lipsă de câteva facilităţi (conferinţa audio/video fiind una dintre ele).

În afară de cele de mai sus, mai sunt programe care îşi propun să unească sub acelaşi acoperiş conturi la ICQ, AIM, YM sau Windows Messenger.
Eyeball Chat 2.0 este unul dintre ele. Vă permite să vă conectaţi la AIM, MSN şi YM, dar atât. Problemele cu firewall-ul când acesta există şi faptul că nu suportă şi ICQ îl îndepartează de cele de top.

Puteţi încerca Odigo. Versiunea sa 3.1 conţine clienţi de ICQ, MSN, YM şi AIM, este uşor de instalat şi ocupă puţină memorie. Singurele lucruri care îl opresc să fie în capul listei sunt micile probleme pe care încă le mai are în integrarea ICQ-ului şi interfaţa puţin confuză. Ceea mă face să vă recomand drept cel mai bun program care înglobează alte IM-uri, Trillian.
Trillian 0.71, fără nici o rezervă, oferă tot ceea ce oferă şi celelalte şase instant messenger-uri descrise până acum. Vă conectează la YM, ICQ, MSN şi AIM. Mai mult decât atât păstrează funcţiile specifice ale fiecăruia (SMS, notificare de email), ocupă puţină memorie şi este printre puţinele care nu se poticnesc când întâlnesc un firewall pe computerul dumneavoastră. Calitatea audio/video este ireproşabilă, iar interfaţa extrem de bine împărţită. Dacă aveţi de gând să folosiţi mai mult de două IM-uri, vă sfătuiesc să instalaţi Trillian-ul şi nu veţi simţi nevoia de altceva. Singura problemă, de care eu m-am lovit, este lipsa unei variante de Linux. Mă simt obligat să menţionez aici şi Jabber, o soluţie destul de slabă pentru un utilizator casnic, dar care se poate dovedi utilă în cazul unei companii cu mai mulţi angajaţi. Dacă aceşti angajaţi doresc să comunice între ei, iar costul transferului pe Internet este ridicat, puteţi instala pe serverul din reţeaua locală, astfel încât angajaţii vor discuta între ei fără a transfera datele pe Internet.
Închei aici ferm convins că odată ce vă veţi instala un instant messenger veţi fi convinşi de utilitatea lui. Eu personal am folosit mult timp Trillian, pentru ca, odată cu trecerea la Linux să folosesc ICQ şi YM separat. Vă recomand să le încercaţi pe toate, alegerea fiind de multe ori influenţată de gusturi mai degrabă decât de funcţionalităţi.

Bogdan.Nita@ealliance.ro
ICQ: 138996162
YM: bogdan_nitza

Link-uri utile:
ICQ: http://www.icq.com
MSN: http://messenger.msn.com
YM: http://messenger.yahoo.com
AIM: http://www.aim.com
Trillian: http://www.trillian.cc
Odigo: http://www.odigo.com
Eyeball Chat: http://www.eyeball.com

S-ar putea să vă placă și