Cabluri şi conectori electrici

by donpedro

În toate aplicaţiile, suportul fizic pentru alimentare cu energie electrică, pentru preluarea informaţiilor electrice de la senzori, pentru transmisii de date, transmisii semnale audio/video e.t.c. este asigurat de cabluri de legătură. Datorită acestei plaje largi de aplicabilitate, au fost dezvoltate foarte multe tipuri de cabluri electrice. Firma Aurocon COMPEC oferă o gamă foarte bogată de cabluri şi conectori.

În unele din articolele anterioare au fost prezentate câteva exemple de cabluri cu fibră optică, conectori specifici şi scule necesare puse la dispoziţie de firma Aurocon COMPEC. În cele ce urmează vor fi trecute în revistă exemple din cadrul bogatei oferte de cabluri electrice. Scopul acestei prezentări este cunoaşterea principalelor tipuri de cabluri electrice, fără a intra în amănunte privind caracteristicile tehnice pentru un produs sau altul.

Cabluri de alimentare
Cabluri de alimentare uzuale, pentru alimentare cu curenţi de la 1A la peste 16A, cu 1, 2, 3 sau 4 conductori protejaţi de mantale de PVC turnat.

Cabluri de alimentare spiralate cu scop de a fi extensibile, recomandat a fi utilizate la alimentarea de scule, instrumente etc.

Cabluri de alimentare cu manta rezistentă la aprindere, la răspândirea flăcării şi cu emisie redusă de fum.

Cabluri de alimentare pentru aplicaţii la temperaturi foarte scăzute. Mantaua din PVC special asigură flexibilitatea cablului chiar şi la temperaturi sub -20OC.

Cabluri cu izolaţie siliconică ce sunt indicate în aplicaţii în care este necesară rezistenţă la temperaturi ridicate, de exemplu în oţelării, laminoare, turnătorii, în fabrici de ciment, construcţii navale şi de avioane, la liniile de producţie pentru sticlă şi ceramică, la motoarele electrice etc.

Cabluri de alimentare ecranate şi dublu ecranate. Ecranarea este realizată cu ajutorul unui înveliş dublu din fibre de cupru ce nu diminuează flexibilitatea cablului. Acest tip de cablu este indicat pentru alimentarea de sisteme digitale şi analogice sensibile la intereferenţă electromagnetică şi RF.
Fireşte că în categoria cablurilor ecranate pot fi identificate şi cabluri cu emisie redusă de fum.

Cabluri de alimentare armate pentru aplicaţii în care este necesar un înalt grad de protecţie mecanică.

Cabluri rezistente la foc. Cablurile anterior prezentate de tip emisie redusă de fum nu asigură integritatea circuitului electric în cazul izbucnirii unui incendiu. Pentru aceasta sunt recomandate cabluri rezistente la foc. Exemple tipice de aplicaţii sunt alarma de incendiu şi sistemul de iluminare de urgenţă. Aceste tipuri de cabluri asigură proprietăţi mecanice foarte bune şi rezistă în medii umede permiţând instalarea lor fără protecţii adiţionale.

Cabluri rezistente la coroziune, cu izolaţie specială, care asigură şi rezistenţă la umezeală, rezistenţă la explozii, la flacără, rezistenţă mecanică.

Cablu de tip lanţ cu o mare flexibilitate, util pentru aplicaţii în robotică sau sisteme automate cu elemente în mişcare continuă. Cerinţele speciale ale acestor sisteme sunt respectate datorită modului de realizare a cablului şi anume din fire superfine de cupru torsadate, învelite apoi într-un strat din material textil şi protejat la exterior de o manta din PVC.

Cabluri cu suporturi laterale din oţel pentru staţii de comandă suspendate, pentru echipamente de ridicare, pentru poduri rulante etc.

Cabluri pentru sudură – acoperă marea majoritate a aplicaţiilor de sudură, iar ca aplicaţie auxiliară pot fi utilizate ca şi cabluri de împământare.

Cabluri pentru semnale de comandă
Cabluri multiconductor cu până la 50 de conductori. Nu sunt recomandate pentru utilizare ca şi cabluri de alimentare de putere. Pot fi utilizaţi în varianta neecranat sau ecranat.

Cablu plat (bandă) – în variantele: simplu, de mare densitate, ecranat, cu emisie redusă de fum, rezistent la coroziune, de mare flexibilitate. Cablul bandă oferă o soluţie rapidă şi simplă de conectare, cu economie de spaţiu şi greutate. Aplicabilitate recomandată în domeniul sistemelor de calcul, echipamente periferice, sisteme de interfaţare, echipamente audio şi digitale.

Cabluri mixte
Cablu de tip “servochain” – aceste cabluri pot fi utilizate pentru servomotoare, ele conţinând atât cablurile de alimentare cât şi cabluri ecranate pentru semnalele de feedback.

Cabluri audio/video
Cabluri standard pentru microfoane – realizate în tehnologie OFC ( oxigen free Cable). Lipsa spaţiului dintre conductor şi manta previne variaţia capacităţii electrice şi elimină zgomotul generat intern – rezultă aplicabilitate pentru transmisii de semnale audio.

Cabluri pentru transmisie video – digital sau analogic.

Cablu coaxial
Cablu coaxial pentru diferite aplicaţii, cu performanţe în ceea ce priveşte atenuarea semnalului, rezistenţa mecanică, flexibilitatea etc.

Cablu coaxial micro-miniatural – recomandat pentru aplicaţii medicale, senzoriale etc. Diametrul exterior al acetui tip de cablu este de 0,91 mm.

Cabluri telefonice
Cabluri pentru interconectarea de echipamente de telefonie – create special pentru acest tip de echipamente, pot fi folosite evident şi la interconectarea altor echipamente de comunicaţie şi control, sau în cazul unor aplicaţii cu semnale de nivel scăzut.

Cabluri pentru telecomunicaţii

Aceste tipuri de cabluri au aplicaţie directă în cazul reţelelor locale – aceste tipuri de cabluri sunt realizate astfel încât să respecte cerinţele impuse unor astfel de aplicaţii. Evident şi în acest caz există cabluri simple pentru interiorul incintelor şi ecranate, rezistente la umezeală, rezistente mecanic, cu emisie redusă de fum şi alte cerinţe speciale.

Prezentarea este încheiată fără a avea pretenţia epuizării subiectului. Pentru alegerea corespunzătoare a tipurilor de cabluri electrice, se va ţine cont de caracteristicile electrice solicitate de aplicaţie şi de specificul mediului în care aceasta se va realiza. Este recomandată consultarea catalogului pe CD, sau accesarea adresei de catalog on-line www.rsromania.com pentru identificarea produsului optim. Nu în ultimul rând poate fi recomandată şi o carte de referinţă asupra cablurilor electrice, şi anume Electric Cables Handbook. Cartea tratează tipuri generale de cabluri electrice, cu caracteristici de bază şi specificaţii tehnice, recomandări de aplicaţii.

Alături de cablurile electrice, Aurocon COMPEC pune la dispoziţie şi o gamă foarte bogată de conectori, kituri cu conectori, cabluri cu conectori deja montaţi la lungimi de cablu standard. Avantajul cablurilor cu conectori montaţi nu este numai acela de economisire a timpului de montaj, ci şi acela al garantării caracteristicilor.
De asemenea sunt oferite şi accesorii diverse, cum ar fi clipsuri de prindere cablu, elemente de ghidare, protecţii, tuburi, coliere pentru cabluri. Pentru montarea conectorilor sunt oferite scule speciale şi truse de scule.
Pentru etichetarea cablurilor pot fi achiziţionate etichete speciale şi imprimante portabile pentru acestea.

S-ar putea să vă placă și