Activarea fabricilor viitorului

by donpedro

În contextul în care cererea pentru o producție mai inteligentă, mai sigură și mai eficientă continuă să crească, automatizarea avansată răspunde apelului, transformând fabrica de mâine și contribuind la un nivel ridicat de consistență și fiabilitate a produselor. Accelerată de pandemia COVID-19, cererea a stimulat o schimbare culturală în rândul producătorilor, ceea ce a condus la adoptarea accelerată a noilor tehnologii.

De la senzori inteligenți la dispozitive edge inteligente și infrastructură cloud, impactul pe care l-a avut Internetul Industrial al Lucrurilor (IIoT) asupra industriei prelucrătoare nu poate fi subestimat. IIoT – cunoscut și sub numele de Industrie 4.0 – permite procese mai inteligente, mai predictive și mai proactive, care duc la creșterea eficienței generale.

Iată o privire atentă la tehnologiile de producție inteligente care revoluționează viitorul fabricilor spre mai bine.

Coboți

Am ajuns acum la un punct în care, ca societate, ne temem mai puțin de roboți sau de automatizare care “iau” locurile de muncă ale oamenilor, deoarece am conștientizat beneficiile imense ce pot fi obținute. Este general acceptat faptul că roboții care lucrează în tandem cu oamenii – roboții colaborativi (coboți) – au un potențial uriaș pentru a-i menține pe lucrători în siguranță și mulțumiți.

Repartizarea sarcinilor plictisitoare și/sau repetitive către un robot poate transfera locul de muncă mediu din industria prelucrătoare către o poziție care se bazează mai mult pe decizii decât pe sarcini, ca în trecut. Oamenii pot prelua proiecte care necesită luarea unor decizii de evaluare sau creativitate, lăsând roboților munca grea și/sau munca mai puțin captivantă – îmbunătățind astfel siguranța și reducând accidentele.

Mai mult, în timp ce acești roboți sunt mașini foarte complexe, adesea nu este nevoie de o diplomă în știința informaticii pentru a învăța cum să îi reprogramezi pentru a executa mai mult de o sarcină. Acum, se întâmplă frecvent să vedem mai mulți roboți “de uz general” cu viziune computerizată, care se pot adapta la diferite medii și pot fi reprogramați rapid pentru a îndeplini mai multe funcții.

Robotica sub formă de serviciu

Automatizarea este un factor egalizator, iar o tendință în creștere rapidă, care promovează utilizarea roboților în fabricile mai mici, este robotica sub formă de serviciu (RaaS – robotics as a service). Asemenea software-ului ca serviciu (SaaS – software as a service), producătorii care utilizează RaaS obțin avantajele oferite de automatizarea proceselor robotizate prin închirierea dispozitivelor robotizate și accesarea unui serviciu de abonament bazat pe cloud, în loc să achiziționeze echipamentul. Cu RaaS, producătorii pot evita să plătească pentru un echipament scump, să se ocupe de întreținere și de alte bătăi de cap legate de proprietatea totală. Producătorii pot contacta pur și simplu o companie care furnizează RaaS și îi pot solicita să configureze întreaga automatizare la o fracțiune din prețul achiziționării și deținerii propriilor dispozitive robotizate.

Edge Computing

Fabrica viitorului va găzdui un număr uriaș de senzori, care vor aduna apoi o cantitate imensă de date. Comunicarea acestor date către cloud este mai lentă și mai costisitoare decât procesarea lor mai aproape de sursă – la periferie (edge).

De exemplu, un sistem de monitorizare continuă a temperaturii la periferie poate fi capabil să analizeze datele pe care le procesează și să trimită o alertă sau o notificare atunci când există un nivel atipic al temperaturii. Acest lucru permite o analiză mult mai rapidă a datelor și, în final, o acțiune mai rapidă, deoarece nu așteptați ca datele să fie trimise în cloud.

Inteligența artificială

Comunicația ‘machine-to-machine’ prin intermediul conectivității wireless permite acum dialogarea cu computerele periferice (edge computers) pentru a oferi o analiză a proceselor. Prin intermediul învățării automate, se pot face modificări printr-o programare minimală, permițând fabricilor să își ajusteze continuu procesele și să continue să își îmbunătățească eficiența.

Aplicațiile de inteligență artificială (AI) pot debloca adevăratul potențial al aplicațiilor IoT și al aplicațiilor periferice în domeniul producției și al fabricilor. Cu ajutorul analizelor în timp real, al senzorilor conectați, al întreținerii predictive, al automatizării lanțului de aprovizionare și al altor progrese în materie de procese, industria prelucrătoare este propulsată rapid într-o nouă eră.

Și Digi-Key valorifică această tehnologie în aprovizionarea stocurilor de produse pentru a automatiza cea mai mare selecție de componente electronice din lume și pentru a facilita, de asemenea, accelerarea expedierilor.  

La ce trebuie să ne așteaptăm

În următorii 5-10 ani, numărul sporit de roboți și alte tehnologii ar putea face ca personalizarea în masă, precum și dimensiunea lotului 1 și fabricarea regionalizată să devină o realitate. În loc ca o fabrică să fie dedicată producției unui milion de articole, poate că o fabrică ar putea fi dedicată producției de articole care să se potrivească exact nevoilor clienților.

Acest lucru ar contribui la eliminarea unora dintre aspectele risipitoare ale producției în întregul lanț de aprovizionare – resurse irosite, rute de transport lungi și retururi, făcând întregul proces mai individualizat și mai puțin consumator de resurse. Chiar și clădirile gigantice ale fabricilor ar putea dispărea în viitorul apropiat, pe măsură ce fabricile vor deveni mai mici, mai flexibile și mai bine localizate, cu roboți care învață și se adaptează pe parcurs.

Punctul în care ne aflăm în ceea ce privește intersecția dintre robotică și inteligența artificială este acela al inventării roții. Va fi extrem de important ce se va întâmpla în următorii zece ani – producția, așa cum o știm, va fi complet diferită, în mare parte datorită transformării digitale a industriei, de care vor beneficia toți, de la angajați la clienți și până la mediu.


Autor: Robbie Paul 
este director de dezvoltare a afacerilor IoT pentru Digi-Key Electronics, care a produs recent o serie de videoclipuri Factory Tomorrow pe care o puteți vedea accesând acest link.

 

Digi-Key Electronics   |   https://www.digikey.ro

DK_Electronics

S-ar putea să vă placă și