Senzori Z: varietate în miniatură

by donpedro

Senzori fotoelectrici miniaturali dotaţi cu funcţii de bază şi livraţi în diferite tipuri de carcase, care pot fi optimizaţi în funcţie de cerinţele clienţilor: senzorii Z. Aplicaţiile standard de detecţie folosesc distanţe mici de detecţie. Exemple de aplicaţii sunt conveioarele, automatele de vânzare băuturi şi alimente, sistemele automate de manipulare ale hainelor din curăţătorii, linii de ambalare sau alte aplicaţii simple de detecţie, de tip on/off.

Senzorii Z nu oferă posibilitatea ajustării distanţei de detecţie sau alte funcţii adiţionale precum ceilalţi senzori de la SICK.
Uneori însă aceste funcţii nici nu sunt necesare în aplicaţiile simple de detecţie, tip on/off, aici senzorii Z devenind soluţia atractivă şi din punct de vedere economic.
Tehnologia integrată ASIC realizată in-house de către compania SICK garantează cea mai bună performanţă optică a senzorilor. Funcţia de suprimare a fundalului (distanţă de detecţie fixă, de 50mm) precum şi imunitatea la influenţele optice exterioare sunt doar două dintre cele mai importante caracteristici. Domeniul de detecţie de 155mm pentru un senzor optic energetic şi 5m pentru un senzor retro-reflexiv reprezintă game impresionante de detecţie pentru un senzor care nu este mai mare decât un deget.
Posibilitatea de a integra componente optice şi electronice în diferite tipuri de carcase conduce la folosirea multifuncţională a senzorilor Z. Nu în ultimul rând trebuie remarcată transparenţa carcasei senzorilor Z, caracteristică ce nu implică şi un aspect atrăgător dar şi posibilitatea de a vedea starea detecţiei practic din orice unghi (LED-ul ce se aprinde când senzorul detectează un obiect poate fi observat la 360°).

Z – versiuni diferite pentru un scop comun: detecţie fiabilă
Modelele Z1 şi Z2 vin cu filet M18 integrat precum şi găuri adiţionale pentru montarea lor convenţională (flanşă de montare de 24-25,4mm). Modelul Z3 sau aşa numitul “Eyeball” poate fi aliniat practic în orice direcţie, exact ca ochiul uman.

ZT1/ZL1
– senzori de proximitate ZT1: gama de detecţie 1mm…155mm
– senzori reflexivi ZL1: gama de detecţie 0,1…4,8m
– ieşire: PNP sau NPN
– versiuni disponibile cu filtru de polarizare

– temperatura de operare: –25…70°C
– clasa de protecţie: IP67
– frecvenţa detecţiilor: 400Hz
– carcasă din ABS ranforsat cu fibră de sticlă
– versiuni doar precablate, cu cablu de 2m lungime.

ZT2/ZL2
– senzori de proximitate ZT2: gama de detecţie 5mm…155mm
– senzori reflexivi ZL1: gama de detecţie 0,1…4,8m
– ieşire: PNP sau NPN
– versiuni disponibile cu filtru de polarizare
– temperatura de operare: –25…70°C
– clasa de protecţie: IP67
– frecvenţa detecţiilor: 400Hz
– carcasă din ABS ranforsat cu fibră de sticlă
– versiuni cu cablu de 2m, cu conector M12 sau cu conector M8.

ZL3
– senzorii din gama Z3 sunt disponibili doar ca senzori reflexivi ZL3: gama de

detecţie 0,1…4,8m
– ieşire: PNP sau NPN
– versiuni disponibile cu filtru de polarizare
– temperatură operare: –25…70°C
– clasa de protecţie: IP67
– frecvenţa detecţiilor: 400Hz
– carcasă din ABS ranforsat cu fibră de sticlă
– versiuni doar precablate, cu cablu de 2m lungime
– diametrului globului transparent: 24mm
– suport special de montare pentru orientarea la orice unghi de detecţie.

Întreaga paletă de avantaje pe care le aduce gama Z de senzori miniaturali de la SICK vine să confirme preocuparea unuia dintre cei mai importanţi producători de sisteme de detecţie pentru dezvoltarea de soluţii care să se potrivească exact cu cerinţele dintre cele mai diverse şi uneori pretenţioase ale clienţilor.
Forma ingenioasă a carcasei oferă două posibilităţi de instalare pentru senzorii Z cu formă hibridă: instalarea precum un senzor fotoelectric cubic, aceasta fiind de preferat în zonele unde spaţiul nu este limitat, sau instalarea precum un senzor fotoelectric cilindric folosind filetul M18, acest tip de instalare fiind de preferat zonelor cu spaţiu limitat. De asemenea, este de notat şi de reţinut că, carcasa este din ABS ranforsat cu fibră de sticlă, fiind rezistentă la şocuri mecanice însă nu neapărat aceste caracteristici o fac specială cât faptul că aceasta este transparentă şi permite astfel vizualizarea stării de detecţie a senzorului din practic orice unghi. LEDul special conceput luminează în momentul detecţiei, transparenţa carcasei oferind posibilitatea observatorului să vadă dacă a avut loc detecţia obiectelor sau nu.
Totodată, posibilitatea folosirii senzorilor Z în versiuni cu reflector (pot fi folosiţi atât reflectori cu dimensiuni fixe, cât şi benzi reflectorizante de lungimi diferite) oferă game de detecţie de până la 5m.

Aplicaţie: Detecţia fiabilă a cutiilor de carton de pe un conveior

Datorită design-ului lor miniatural, a rezervelor funcţionale ample precum şi a fiabilităţii ridicate, senzorii fotoelectrici speciali de la SICK sunt perfecţi pentru controlul manipulării cutiilor de carton.
Unul dintre cei mai mari distribuitori globali de soluţii dinamice şi automate de manipulare a materialelor din depozitele de mărfuri, zonele de producţie sau de distribuţie a dezvoltat o soluţiei de control care permite manipularea directă a cutiilor de carton. Soluţia constă dintr-un conveior cu role, controlat pneumatic la

presiuni reduse prin intermediul unui modul logic denumit CRUZ-Control ce permite utilizatorului să scoată cutii de pe conveior fie individual, fie în serie. Pentru a detecta cutiile integratorul avea nevoie de o soluţie de detecţie care să poată fi integrată uşor în conveior fără a ocupa prea mult spaţiu şi fără a fi necesară configurarea acestora după instalare.
Împreună cu specialiştii de la SICK, integratorul a optat pentru senzorii fotoelectrici miniaturali din gama Z, pentru detectarea cutiilor de carton care să îndeplinească toate cerinţele companiei. Datorită design-ului miniatural, senzorii pot fi optim instalaţi în spaţii special amenajate pe conveior. Lipsa opţiunilor de configurare complicate, nevoia minimă de funcţii adiţionale şi conectarea directă la modulele logice, toate acestea fac instalarea mult mai uşoară şi gama de senzori Z mult mai atractivă din punct de vedere economic. În operare, tehnologia integrată ASIC garantează performanţe ridicate de detecţie datorită caracteristicilor precum suprimarea fundalului sau operarea sigură împotriva influenţelor optice de la senzorii vecini. Cerinţele specifice au determinat designul special care a permis sistemului optic de detecţie să fie rotit în diferite direcţii, într-un mod similar ochiului uman.
Dintre avantajele clare de care a beneficiat integratorul putem enumera:
• Cooperarea strânsă cu specialiştii pe durata definiţiei specificaţiilor proiectului şi a dezvoltării optime a unei soluţii în strânsă legătură cu dorinţele clientului;
• Design miniatural şi special ce permite soluţii de detecţie care să economisească spaţiul şi să se potrivească cu aplicaţiile specifice;
• Focalizarea pe funcţii de bază şi conectarea directă la modulele logice pentru a reduce considerabil costurile de aprovizionare şi de instalare.

Distribuitor autorizat SICK: AUROCON COMPEC srl
www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și