Robotica industrială revoluționează fluxul de producție

by gabi

Roboții de astăzi pot îndeplini sarcini minore, permițând unui lucrător din fabrică să ocupe posturi mai complexe, care necesită abilități de rezolvare a problemelor și care sunt, în general, de o calitate superioară. Aceste locuri de muncă oferă, de obicei, mai multe satisfacții, iar salariul aferent este mai mare. (Sursă imagine: DigiKey)

Deși roboții au apărut în fabrici încă din anii 1960, rolurile și capabilitățile lor au evoluat semnificativ de-a lungul anilor. Primii roboți se ocupau, în special, de sarcini precum mutarea obiectelor. Astăzi, roboții, mai ales roboții colaborativi, cunoscuți sub numele de coboți, lucrează alături de oameni. Aceștia sunt capabili să îndeplinească o mulțime de sarcini și au fost creați pentru a opera în imediata apropiere a lucrătorilor umani. Această colaborare sporește eficiența, siguranța și productivitatea la locul de muncă, creând un mediu de producție mai integrat și mai eficient.

Încă de când au fost lansați roboții, a existat un oarecare scepticism cu privire la rolul lor. Similar, în timpul revoluției industriale a existat teama că mașinile vor lua locurile de muncă ale oamenilor. Deși revoluția industrială a remodelat profund forța de muncă, determinând trecerea multor lucrători de la ferme la activități industriale și de producție, aceasta nu a eliminat necesitatea forței de muncă.

Acum, ne confruntăm cu o altă schimbare a rolurilor și responsabilităților, de data aceasta datorită coboților care lucrează alături de oameni. În ciuda temerilor angajaților, vedem cum coboții sprijină munca oamenilor și deschid uși, nu elimină locuri de muncă. Coboții de astăzi pot îndeplini sarcini minore, permițând unui lucrător din fabrică să ocupe posturi mai complexe, care necesită abilități de rezolvare a problemelor și care sunt, în general, de o calitate superioară. Aceste locuri de muncă oferă, de obicei, mai multe satisfacții, iar salariul aferent este mai mare.

O creștere continuă a pieței de robotică

În timpul pandemiei COVID-19, roboții au jucat un rol important. Atunci când lucrătorii nu au putut fi prezenți la fața locului, roboții au menținut liniile de producție și au îndeplinit sarcini critice pentru menținerea în funcțiune a activităților economice fundamentale. Vânzările de roboți au crescut semnificativ, iar oamenii au învățat cum să utilizeze cel mai bine robotica în fabrici.

Roboții au remodelat piața muncii și au creat noi oportunități pentru roluri emergente, cum ar fi proiectanții de roboți, programatorii și tehnicienii de întreținere. Acest lucru evidențiază o trecere către posturi calificate și oportunități mai mari pentru lucrători. (Sursă imagine: DigiKey)

Chiar dacă lucrătorii s-au întors în fabrici, roboții de astăzi lucrează alături de ei. Tot mai puțini oameni caută locuri de muncă în fabrici, în special locuri de muncă puțin calificate și prost plătite, ceea ce creează oportunități de colaborare.

Industria prelucrătoare mondială este foarte competitivă, iar noi ne confruntăm cu lipsa forței de muncă, cu o concurență sporită și cu o cerere puternică din partea consumatorilor. Pentru a răspunde acestor provocări, tot mai mulți producători europeni și nord-americani au introdus roboți în fabricile lor. Astfel, producătorii au obținut și un avantaj competitiv. Roboții permit fabricilor să atingă un nivel ridicat de coerență. Într-o fabrică, aceștia se pot asigura că o sticlă este umplută conform specificațiilor exacte, că dopurile sunt sigilate corect și că etichetele sunt perfect aliniate cu aceeași precizie de fiecare dată. Cu ajutorul programării automate, preocupările legate de erorile umane care afectează coerența sau calitatea sunt aproape complet eliminate.

În plus, roboții nu implică multe dintre necesitățile lucrătorilor umani. De exemplu, roboții nu trebuie să doarmă, nu primesc concediu medical sau beneficii și nu sunt epuizați la sfârșitul unei ture de 12 ore. Toți acești factori joacă un rol în eficiența generală pe care o găsim la roboți.

Roboții pot egaliza condițiile de concurență în fabrici, creând în același timp locuri de muncă superioare pentru lucrători, contribuind la creșterea continuă a pieței.

Versatilitatea coboților și roboților

Începem să vedem multe industrii care utilizează robotica, de la electronice de consum la farmacii și până la transport și logistică. De asemenea, sunt încântat de potențialul din industria ospitalității. Roboții sunt acum responsabili de orice, de la prepararea hamburgerilor în restaurantele fast-food la preluarea comenzilor și livrarea mâncării în unitățile cu servire la masă, până la îndeplinirea sarcinilor de menaj în hoteluri. Cazurile de utilizare vor continua să se extindă pe măsură ce coboții se vor răspândi din ce în ce mai mult.

O parte din motivul pentru care roboții pot sprijini atât de multe industrii este adaptabilitatea lor. Există o infinitate de modalități de configurare a unui robot pentru ca acesta să îndeplinească orice sarcină, prin simpla schimbare a sculei de la capătul brațului (EOAT – End-of-arm tooling). Un robot poate ridica pachete, manipula fructe delicate sau livra alimente pe o tavă, toate prin ajustări relativ simple. În plus, roboții pot fi reprogramați la nesfârșit pentru a continua să răspundă cerințelor.

Coboții vin în sprijinul forței de muncă umane

Așa cum am menționat, roboții nu înlocuiesc munca umană, ci mai degrabă o completează. Cel mai frecvent lucru pe care îl aud este că oamenii sunt îngrijorați că roboții iau locurile de muncă ale angajaților. Odată cu amploarea pe care o ia inteligența artificială (AI), aceste preocupări s-au intensificat. Totuși, va exista, întotdeauna, un rol pentru oameni: cei care rezolvă problemele, cei care gândesc strategic, cei care inovează. Aceste roluri nu vor fi înlocuite de roboți, ci mai degrabă susținute de aceștia.

Roboții pot să sprijine o varietate de industrii datorită adaptabilității lor. Există nenumărate moduri de a configura un robot pentru ca acesta să îndeplinească orice sarcină de care este nevoie, prin simpla schimbare a sculei de la capătul brațului (EOAT). (Sursă imagine: DigiKey)

Deși roboții au remodelat piața muncii și au redus într-o oarecare măsură cererea de lucrători slab calificați, ei au creat, totodată, noi oportunități. Acestea includ roluri emergente, cum ar fi proiectanții de roboți, programatorii și tehnicienii de întreținere, evidențiind din nou o trecere către posturi calificate și oportunități mai mari pentru lucrători.

Unul dintre cele mai bune moduri în care coboții îi pot sprijini pe omologii lor umani este reprezentat de situațiile de risc. Aceștia sunt utilizați în sectoare în care siguranța oamenilor este în pericol. Prin utilizarea coboților în medii periculoase, eliminăm necesitatea expunerii oamenilor la diverse pericole. Această schimbare eliberează resurse umane și sporește productivitatea și siguranța.

Un alt exemplu în care sunt utilizați coboții pentru a-și sprijini omologii umani este în depozitele Amazon. Coboții transportă produsele direct către persoanele responsabile de mutarea acestora, în loc ca aceștia să fie nevoiți să colecteze ei înșiși articolele de pe rafturi. Astfel, se economisește timp, se reduce numărul de pași și se minimizează efortul fizic asociat cu ridicarea de greutăți. Ocupându-se de astfel de sarcini, coboții contribuie la conservarea energiei lucrătorilor și la reducerea uzurii zilnice a organismului lor.

Bariere în calea robotizării fabricilor

Există o serie de factori care pot descuraja companiile să adauge coboți sau roboți în echipa lor de lucru. Printre aceștia se numără spațiul disponibil, aplicațiile adecvate, constrângerile bugetare și decizia cu privire la tipul de robot pe care trebuie să îl achiziționeze, toți acești factori jucând un rol important.

Pentru fabricile și întreprinderile mai mici, investiția de 30.000-45.000-60.000 £ în robotică este prohibitivă din punct de vedere al costurilor. Deși apar opțiuni mai accesibile, cum ar fi robotul Igus ReBeL, fabricat în Germania și cu un preț de aproximativ 5.400 £, costul rămâne un obstacol semnificativ pentru mulți.

În plus, înțelegerea întregului spectru de considerente este o provocare. Automatizarea este complexă, iar programarea roboților este importantă pentru ca aceștia să-și poată îndeplini sarcinile. Acest lucru creează o nevoie de lucrători calificați. De asemenea, trebuie luate în considerare întreținerea și mentenanța. Factori precum cerințele de spațiu și consumul de energie contribuie, de asemenea, la procesul decizional.

Siguranța este fundamentală atunci când se integrează coboți pentru a lucra alături de oameni. Respectarea normelor de siguranță, inclusiv a celor descrise în ISO/TS 15066 pentru roboții industriali colaborativi, garantează că roboții sunt introduși la locul de muncă în siguranță și cu responsabilitate.

De aceea, este înțelept ca toți cei care se gândesc la robotică să angajeze un integrator sau un consultant care să îi poată ghida prin întregul proces, să înțeleagă reglementările și să le prezinte cifre bugetare realiste.

Pentru a ajuta la depășirea barierelor care împiedică introducerea roboților, DigiKey oferă nu numai produsele necesare, ci și TechForum-ul nostru, asistență online, soluții de proiectare personalizate și un catalog al integratorilor pe site-ul nostru.

Roboți mobili vs. roboți ficși

Există diverse tipuri de roboți adaptați pentru a satisface nevoi specifice. Un integrator vă poate ajuta să determinați ce tip de robot oferă cea mai bună soluție. Roboții ficși, după cum sugerează și numele lor, rămân staționari și sunt cei mai buni pentru sarcini precum asamblarea și inspecția. În schimb, roboții mobili navighează pe rute predefinite folosind scanere și tehnologia LiDAR (Light Detection and Ranging), transportând materialele. Acești roboți pot asigura paletizarea, depaletizarea și sarcini precum colectarea gunoiului din depozite. Mai mult, vedem cum roboții mobili autonomi (AMR – Autonomous Mobile Robots) sunt echipați cu brațe robotice fixe sau alte sisteme mecanice integrate, care le permit să efectueze operațiuni specifice, cum ar fi ridicarea obiectelor de pe anumite suprafețe (de exemplu, mese sau rafturi) și încărcarea acestora pe propriile platforme de transport.

Viitorul pieței de robotică

În următorii cinci ani, robotica va deveni parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi.

Rolul roboților în producție va continua să se extindă, aceștia fiind capabili să își asume mai multe responsabilități și sarcini. Adoptarea roboților EOAT, echipați la extremități cu atașamente specializate, va juca un rol important în creșterea pieței. Acești roboți excelează în sarcini precise, cum ar fi prinderea, asamblarea și sudarea, putând schimba accesoriile în funcție de sarcina specifică de îndeplinit.

De asemenea, inteligența artificială (AI) va contribui la sporirea utilizării roboților. Aceștia vor avea nevoie de mai puțină programare și vor fi capabili să îndeplinească mai multe sarcini prin învățarea din experiență. AI le va permite roboților să navigheze în medii complexe și să îndeplinească sarcini complicate mai eficient.

Industria vine după un an record în ceea ce privește vânzările. Este probabil să asistăm la o mică încetinire până la sfârșitul acestui an din cauza stocurilor clienților, dar se așteaptă ca acest lucru să fie de scurtă durată. De la pandemie, livrările globale au continuat să crească. Se preconizează o rată de creștere anuală compusă de 16% între 2024 și 2031, cu o creștere preconizată a veniturilor de aproape 100 de miliarde USD.

Potențialul roboticii este nelimitat, ceea ce face ca acesta să fie un moment interesant pentru a vă implica în industrie.

Autor Eric Halvorson, Senior marketing technology manager – Automation & Control, DigiKey
Eric Halvorson este Senior Marketing Technology Manager al departamentului de Automatizare și Control la . DigiKey, lider de top și inovator continuu în distribuția de componente electronice și de produse de automatizare de înaltă calitate, recunoscut la nivel mondial, oferă peste 15.6 milioane de componente de la peste 3,000 de producători de marcă de calitate.

DigiKey   |   https://www.digikey.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu