Aceste provocări au dat contextul reuniunii anuale a World Economic Forum de la Davos, Elveția, în perioada 16-20 ianuarie, la care au participat și managementul de top al Schneider Electric.
„Crizele climatice și energetice de astăzi sunt o realitate economică pentru un număr din ce în ce mai mare de oameni”, a spus Jean-Pascal Tricoire, Președinte și CEO Schneider Electric. „Nu trebuie să evităm deciziile grele. Nu putem avea prosperitate pe termen lung fără o tranziție energetică completă. La Schneider Electric, abordarea noastră este aceasta “Digitize Strategize, Decarbonize” – companiile mari, guvernele și societățile trebuie să facă asta acum, pentru a-și respecta angajamentele asumate.”
Cu 38% din emisiile globale de CO2 provenind din mediul construit și încă 32% din industrie, produsele, software-ul și serviciile Schneider Electric în domeniile automatizării industriale și managementului energiei ajută companiile, industriile, administratorii de clădiri și gospodăriile să decarbonizeze și să digitalizeze consumul lor de energie.
Schneider Electric oferă, de asemenea, perspective detaliate și complexe asupra tendințelor și soluțiilor de decarbonizare, prin sondaje, cercetări și rapoarte aprofundate compilate de Schneider Electric Sustainability Research Institute.
Un sondaj independent realizat prin implicarea a 500 de manageri de top, comandat de Schneider Electric anul trecut, a constatat că angajamentele și investițiile corporative în materie de sustenabilitate sunt adesea îngreunate de complexitatea decarbonizării. În medie, angajamentul financiar față de inițiativele de sustenabilitate și de decarbonizare în cadrul companiilor chestionate a fost mai mic de 2% din veniturile estimate în următorii trei ani – în ciuda faptului că astfel de investiții sunt adesea eficiente și rentabile, cu randamentul investiției adesea sub unu până la trei ani.
Respondenții au evidențiat alinierea părților interesate, bugetul, tehnologia, competențele și reglementările ca provocări în calea acțiunilor de sustenabilitate. Cu toate acestea, majoritatea a remarcat că automatizarea industrială îmbunătățită și modernizarea infrastructurii electrice vor constitui o parte cheie a planului de sustenabilitate pentru următorii trei ani.
Achiziția de energie regenerabilă se numără printre inițiativele de top urmărite în zona de furnizare, în timp ce electrificarea – o măsură cheie în zona de cerere – are scoruri scăzute în rândul priorităților de sustenabilitate ale organizațiilor. Alături de electrificare, eficientizarea sporită a infrastructurii existente prin digitalizare și automatizare va fi printre cele mai importante pârghii în următorul deceniu, fiind cel mai rapid și mai eficient mijloc pentru multe organizații de a reduce emisiile.
Un alt raport recent realizat de Schneider Electric, privind potențialul de electrificare al UE, a constatat că o orientare asupra sectoarelor în care electrificarea este și fezabilă, și atractivă, ar putea crește ponderea energiei electrice în mixul energetic de la aproximativ 20% la 50%. La rândul său, ponderea gazelor naturale și a petrolului ar scădea cu aproximativ 50%, contribuind semnificativ la îmbunătățirea securității energetice. Schneider Electric oferă soluții specifice și practice pentru a ajuta companiile să parcurgă mai rapid și mai eficient această tranziție.
În cadrul World Economic Forum, Schneider Electric a evidențiat faptul că această criză energetică europeană vine după decenii de energie sigură, disponibilă în mod fiabil și la prețuri relativ stabile. Mulți se confruntă pentru prima dată cu livrări de energie imprevizibile și prețuri inaccesibile, fapt care scoate la iveală deficiențele pregătirilor pe termen lung pentru securitatea energetică, cât și ale implementării planurilor de decarbonizare. Acest aspect, la rândul său, subliniază importanța reevaluării întregii ecuații energetice, atât în ceea ce privește oferta (tranziția energetică), cât și cererea (eficiența energetică).
„Scopul și profiturile trebuie să se alinieze pentru a deveni motoare în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a spus Tricoire. „Avem deja tehnologia necesară pentru a preveni crizele energetice și climatice și pentru a oferi distribuție și utilizarea energiei sigure, fiabile și sustenabile. Abordarea noastră bazată pe date, care acoperă automatizarea industrială, digitizarea și tehnologia “digital twin” se combină pentru un viitor mai luminos, mai sustenabil și mai prosper.”