Cu toate acestea, defrișările ilegale și incendiile amenință cele mai vulnerabile zone ale planetei noastre. Infineon Technologies AG își extinde colaborarea cu ONG-ul Rainforest Connection (RFCx). Partenerii urmăresc obiectivul comun de a monitoriza regiunile vulnerabile ale pământului cu ajutorul tehnologiei moderne a senzorilor.
În centrul activității Rainforest Connection se află dispozitivele Guardian, alimentate cu energie electrică solară. Aceste dispozitive transmit înregistrări sonore în timp real din pădurile tropicale. Inteligența artificială este folosită pentru a analiza datele, detectând zgomotele care indică amenințări. Atunci când este detectat sunetul drujbelor, pădurarii sunt alertați la fața locului și direcționați spre locație. Acest lucru facilitează o mai mare siguranță a pădurarilor și abilitatea de a monitoriza zone mult mai mari pentru a proteja pădurile din lume aflate încă în conservare împotriva tăierilor ilegale. Până în prezent, Rainforest Connection a implementat peste 500 de astfel de dispozitive în 30 de țări, iar acum există proiecte active în 25 de țări.
Echipamentul este folosit, de asemenea, pentru a monitoriza biodiversitatea, cum ar fi prezența primatelor, păsărilor, broaștelor, insectelor și liliecilor. Rainforest Connection a colectat peste 92 de milioane de minute de înregistrări sonore în ultimii ani, inclusiv numeroase înregistrări ale unor specii pe cale de dispariție și endemice. Înregistrările sunt valoroase pentru cercetarea științifică și pentru informarea impactului conservării pe teren.
Pentru a se asigura că dispozitivele pot nu doar “auzi”, ci și “mirosi”, ambii parteneri colaborează pentru a echipa un număr de dispozitive Guardian cu senzorul de CO2 XENSIV™ PAS de la Infineon. Scopul este de a extinde considerabil baza de date pentru înregistrarea biodiversității: în viitor, înregistrările sonore pot fi conectate cu alte informații, inclusiv temperatura, umiditatea, ozonul și acum CO2. Rainforest Connection va putea adăuga datele privind CO2 la analiza biodiversității pentru a căuta informații suplimentare privind sănătatea pădurilor și pentru a identifica zonele care trebuie protejate. De asemenea, echipele așteaptă cu nerăbdare să vadă dacă există legături în ceea ce privește modul în care animalele reacționează la schimbările sensibile ale microclimatului.
Rainforest Connection a implementat deja zece dintre aceste dispozitive în Brazilia în vara anului 2022. Implementarea a arătat că senzorul de CO2 oferă date extraordinare care vor ajuta la monitorizarea biodiversității. Echipele explorează, de asemenea, modul în care senzorii avansați pot fi utilizați pentru a detecta incendiile de vegetație. Totuși, acest lucru va necesita analize suplimentare cu ajutorul inteligenței artificiale. Există planuri pentru continuarea testelor în 2023.