Când vorbim despre producția industrială modernă, este imposibil să nu facem referire la senzoristică, ca element indispensabil integrat revoluției industriale 4.0.
Fondat în 1969, grupul de companii ifm dezvoltă, produce și comercializează senzori inductivi și capacitivi oferind un portofoliu larg de soluții și sisteme integrate, care adresează o gamă vastă de industrii, precum industria automobilelor, transporturilor, alimentară, metalurgică, mașini unelte, mașini de lucru mobile, energie eoliană.
Cu o prezență mondială în peste 70 de țări (cu puncte de vânzări și producție) și aproximativ 6700 de angajați (peste 1000 activând în centre de cercetare și dezvoltare și aproximativ 1500 fiind activi în vânzări și suport tehnic specializat), ifm comercializează peste 22 milioane de produse către aproximativ 170.000 clienți.
“Close to you” – este mai mult decât motto-ul companiei, este o filozofie care descrie grija și respectul pentru umanitate, adresând atât clienții, cât și angajații companiei.
Toate produsele companiei au o garanție de 5 ani și reflectă calitatea germană la cele mai înalte standarde.
Printre soluțiile oferite putem menționa sisteme integrate, adaptate cerințelor clienților, astfel regăsim: senzori de poziție, senzori de proces pentru presiune, temperatură, flux și nivel de umplere, senzori pentru controlul mișcării (Motion Control), sisteme de identificare (RFID), precum și soluțiile moderne Vision (senzori 3D, camere, ecrane și sisteme de afișare).
Complementar produselor, ifm oferă sistemele de evaluare, tehnică de conectare și sistemele de comandă necesare, iar în ceea ce privește soluțiile de comunicare industriale, ifm pune la dispoziție componente pentru sisteme “Field Bus” (ex. ASInterface), precum și soluții software perfect adaptate.
De asemenea, cerințele speciale din domeniul tehnicii siguranței și ATEX sunt acoperite de către ifm prin produse și sisteme adecvate.
ifm este prezent în România, Sibiu din anul 2006, prin divizia de vânzări “ifm electronic”. Ulterior, compania și-a consolidat poziția în piața românească prin deschiderea în anul 2015 a unei unități de producție integrate în Sibiu, reprezentată de diviziile “ifm efector” și “ifm prover” – unde se produc anual 3 milioane de senzori inductivi, magnetici și de proces, de către peste 330 de angajați.
Beneficiind și de un centru R&D competent în Sibiu, compania va lansa la Târgul Internațional de Tehnologie de la Hanovra primul produs integral dezvoltat și produs în România, senzorul sub formă compactă – “Flat pack“, în variantele sale inductiv și magnetic.
Produsele ifm sunt într-o permanentă dezvoltare și adaptare la cerințele tehnologice moderne. Dacă în trecut, comutatoarele erau limitate de cele mai multe ori la simple semnale de comutare sau valori analogice, astăzi, datele senzorilor inteligenţi formează fundaţia următoarei revoluţii industriale 4.0. Vorbim despre senzori care prin tehnologia de vârf IO-Link îşi obţin toate informaţiile din instalaţia și echipamentul în care au fost montați, în scopul procesării și analizei integrate.
Noul produs va integra tehnologia IO-Link, ca o nouă soluție de conectivitate – conexiune “punct la punct”, ce permite transferul datelor de proces, al parametrilor, precum și al datelor de diagnostic sau “eveniment – event”. Acest tip de tehnologie crește gradul de ușurință al configurării senzorului, garantează o calitate ridicată a datelor procesate și, în final, un cost redus comparativ cu soluțiile clasice.
Pe lângă senzorii IO-link, familia de senzori Flat-Pack include senzori inductivi și magnetici în diverse configurații (PNP-NPN; NO-NC; conexiune cablu 2m sau cablu cu conector).
Principiul de funcționare al senzorului inductiv se bazează pe efectul curenților Eddy, care generează un câmp magnetic indus într-un material conductor electric. Câmpul magnetic al bobinei, influențat de țintă, este convertit în semnal util de către un circuit electronic dedicat și folosit ca semnal de ieșire pentru diferite elemente de comandă.
Spre deosebire de senzorul inductiv, senzorul magnetic folosește un senzor HALL și un magnet montat în apropierea acestuia, pentru evaluarea modificării unui câmp magnetic orientat către țintă. Acești senzori detectează numai metale cu proprietăți feromagnetice, precum oțelul. Astfel, în baza acestui principiu, se pot realiza carcase complet metalice.
Provocările ridicate de crearea noului senzor au fost legate de următoarele aspecte mecanice:
• Originalitate pe piață în raport cu concurența, raportându-ne la dimensiunile 32×20×8mm;
• Noua formă de design ‘’open potting’’: senzorul este închis și etanșeizat cu ajutorul unei rășini speciale;
• Realizarea unui concept de bloc optic capabil să realizeze funcții multiple: etanșeizare cu carcasa, etanșeizare în zona cablului și fixarea cablului pentru a rezista la testele de calitate. Toate cerințele referitoare la blocul optic au fost legate de un factor important: vizibilitatea celor două LED-uri, verde și galben, având în vedere complexitatea designului;
• Funcționarea senzorului într-un interval larg de temperatură: -40°C până la +85°C;
• Respectarea unei game largi a standardului IP: IP65; IP66; IP67; IP68;
• Introducerea unui nou design pentru bobină – bobina SMD;
• Acoperire specială wfi (weld field immune) pentru senzorul magnetic
Pentru a întruni toate aceste cerințe complexe, s-au folosit materiale cu un grad calitativ înalt:
• Pentru blocul optic avem un material transparent, cu o geometrie ce permite o transmitere mai bună a luminii;
• Pentru încapsulare s-a folosit o rășină rezistentă la potențialii agenți chimici din aplicațiile clienților;
• Mantaua cablului a fost realizată din material PUR, cu rezistență la inflamabilitate conform standardului UL, rezistență care conferă cablului
capacitatea de a putea fi folosit în sisteme mobile și de a fi montat în pat amovibil, în cazul aplicațiior de tip “drag chain”.
O altă provocare a fost integrarea acestor cerințe într-un spațiu foarte mic și compact, utilizându-se în acest sens tehnologia de prototipare rapidă (rapid prototyping), care a permis testarea în timp real atât a conceptelor mecanice, cât și a celor electronice.
O importantă etapă în procesul de proiectare este faza de ‘’field test’’ a primilor senzori produși. În cadrul acestei etape, ifm trimite clienților senzori, care sunt montați în aplicații reale și evaluați de către aceștia din punct de vedere mecanic și electronic, de-a lungul unei perioade de 3 luni. Informațiile primite la sfârșitul acestei perioade sunt foarte importante, fiind utilizate în vederea optimizării produsului. De asemenea, la finalul perioadei de testare, mai pot apărea și cerințe specifice pentru accesorii, acestea putând fi oferite ulterior (bridă fixare, tub de protecție împotriva temperaturilor înalte).
Senzorii îndeplinesc condițiile impuse de standardele EMC (EN 61000 ) și mecanice (EN 60068), depășind cerințele standardului de produs – IEC 60947-5-2.
Ca exemple, privind aria de aplicabilitate pentru această nouă gamă de senzori, putem menționa:
• Manipulare produse (roboți industriali);
• Detecție piese (în procesele de ștanțare sau îndoire);
• Sudură (în cazul senzorului Flat pack magnetic)
CONTACT:
Sediu de vânzări — ifm electronic s.r.l.
Str. Mihai Viteazu, nr. 1, Șelimbăr, 557260, jud. Sibiu
Tel: 0269 224550
www.ifm.com
Fabrică — ifm efector s.r.l.
Str. L(50) Nr. 3, Cristian, 557085, jud. Sibiu
Tel: 0269 702 100
www.ifm.com