Sistem de programare și monitorizare a dispozitivelor integrate Wyliodrin

by donpedro

Wyliodrin este, așa cum spune și etimologia numelui său, destinat supravegherii și manipulării. Este mai bine spus, o platformă de programare, control și monitorizare a dispozitivelor pentru sisteme de automatizări la distanță, direct din browser.

Programarea devine facilă și portabilă; programatorul scrie cod direct în browser, care este trimis și stocat în cloud, de unde va ajunge direct pe plăcuță, în timp real. Reciproca este și ea valabilă, plăcuța se conectează la server printr-un cont securizat, XMPP, și trimite datele achiziționate direct la utilizatorul care va avea statistici și grafice cu parametrii plăcuței direct și în timp real.
Conceput în prima fază pentru plăcuțele Raspberry Pi, Wyliodrin include acum și plăcuțele BeagleBone Black, urmând a fi dezvoltat și pentru următoarele care vor aparea, respectiv Parallella, Brick Pi, UDOO etc.
Fiind în esență o aplicație web, este accesibilă de oriunde și de pe orice dispozitiv. Nu este nevoie de un calculator cu un software instalat în prealabil. De pe telefon, tabletă, laptop sau calculator, Wyliodrin permite vizualizarea parametrilor și interac­țiunea cu plăcuța. Poate avea o largă sferă de utilizare.

Figura 1

Amintim câteva exemple: case inteligente, roboți pentru concursuri, sisteme de automatizare.
Funcțiile implementate până în acest moment suportă achiziţii de date, programare, dar și afișarea datelor în mai multe forme.
Schema de funcționare este prezentată în figura 1. Utilizatorul se conectează la pagina Wyliodrin și își accesează contul. În acest moment, serverul Wyliodrin se conectează la sistemul XMPP folosind un cont al utilizatorului. Utilizatorul poate, în acest moment, să își editeze programele direct de pe site și le poate rula. În momentul în care utlizatorul dorește rularea unui program, sistemul trimite programul prin intermediul unui mesaj XMPP către placă.
Pe placă rulează un server care se conectează cu un cont la un server XMPP. Acesta așteaptă comenzi de la contul utilizatorului, cont folosit de către sistemul Wyliodrin. În momentul primirii unui program, acesta este compilat și rulat pe placă.

Figura 2

Utilizatorul are la dispoziție o bibliotecă cu funcții pentru a trimite și primi semnale de la sistemul Wyliodrin. Pentru a trimite valori către sistem, utilizatorul apelează o funcție ce are ca parametru un nume de semnal și o valoare. Aceasta este trimisă serverului de pe placă de către programul utilizatorului. Serverul, la rândul său, o trimite mai departe către Wyliodrin unde este afișată și stocată.
Sistemul funcționează și invers, utilizatorul având posibilitatea de a trimite informații către placă în timpul rulării unui program. În pagina de navigare, utulizatorul își plasează elemente de control. În momentul în care acestea sunt folosite, sistemul Wyliodrin trimite către serverul de pe placă informațiile introduse de utilizator.
Serverul trimite programului care rulează un mesaj cu informațiile primite. Programatorul are la dispoziție o funcție prin care poate aștepta valori.

Figura 2 arată un ecran de funcționare al prototipului. Pentru proiect, am folosit o placă Raspberry Pi la care am legat un micro­controler ATMega şi o placă (figura 3) cu senzori de temperatură, lumină, un potențiometru, patru butoane, un LED RGB și trei LED-uri. În programul de navigare se poate observa codul programului care rulează pe placă, iar sub el se pot vedea valorile primite de la senzori. Se afișează temperatura, un grafic al valorilor sen­zo­rului de lumină, butoanele (sub forma unor bare verticale) și un indicator ce arată rezistența potențiometrului.

Figura 3

Avantajele sistemului sunt: utilizarea sistemului de Cloud Computing, standardele moderne folosite, securitatea sporită prin protocolul XMPP și dual account, posibilitatea de a programa în diverse limbaje (C, Python), graficele pentru monitorizare, precum și ergonomia platformei. Din punct de vedere hardware amintim: numărul mare de porturi, independența față de procesor, costul redus al reparațiilor, consumul mic de energie, dimensiunile reduse.

Wyliodrin a fost conceput de o echipă entuziastă în cadrul Raspberry Hack, unde a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect software.
Proiectul a continuat în cadrul Innovation Labs și a câștigat premiul “Best Bussines”. Wyliodrin se dezvoltă în continuare și i se aduc îmbunătățiri în fiecare zi.
Sistemul este un prototip, așa că sigur vor mai apărea schimbări. Pentru a afla noutăți despre proiect, vă puteți înscrie adresa de email pe pagina noastră.
Pentru pasionații de electronică și IT și pentru oricine este interesat de acest proiect, site-ul www.wyliodrin.com, paginile de facebook și google plus: wylodrin, precum și contul de twitter: @wyliodrin, reprezintă maniera cea mai simplă de a rămâne în contact cu produsul și echipa dezvoltare. n

Autori:
Daiana Negulici – daiana.negulici@gmail.com
Alexandru Radovici – alexandru@ipworkshop.ro
Ioana Culic – ioana.culic92@gmail.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu