Mega, Mini şi Micro Sumo, Line Follower, Line Follower Enhanced şi Fotbal – pe cât de criptic, pe atât de tentant pentru cei pasionaţi de roboţi.

by donpedro

Toate acestea sunt probe de trecut la RoboChallenge 2013, competiţia roboţilor găzduită de Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii “Politehnica” Bucureşti şi ajunsă la cea de-a şasea ediţie.

În după-amiaza zilei de 24 aprilie 2013, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, a avut loc întâlnirea pasionaţilor de robotică, concursul Robochallenge, ediţia a VI-a etapa locala Bucureşti, sub privirile a sute de spectatori care şi-au susţinut favoriţii cu aplauze şi emoţie timp de 7 ore.
Ediţia a VI-a a adus două probe noi, Micro Sumo şi Line Follower, probe care s-au alăturat celor deja existente Mega Sumo, Mini Sumo, Line Follower Enhanced şi Fotbal.
Toate probele din concurs au testat creativitatea concurenţilor dornici să se afirme. La sfârșitul concursului, s-a marcat linia decisivă: vor participa 48 de echipe la etapa națională: 10 echipe la Mega Sumo, 12 de la Mini Sumo, 4 la Micro Sumo, 4 la Fotbal, şi 18 la Line Follower şi Line Follower Enhanced. Lor, li se vor alătura participanţi din toată ţara şi din afara ei.
Numărul participanţilor a crescut compa­rativ faţă de ediţia a V-a, la această ediţie participând peste 60 de echipe înscrise la cele 6 probe (dintr-un număr de peste 100 echipe înscrise).
Din nefericire pentru unii concurenţi, roboţii lor au avut probleme tehnice, iar alţii au fost nevoiţi să renunţe la concurs întrucât nu au terminat robotul la timp. În ringul de luptă unii roboţi au abandonat, dar competiţia a rămas acerbă pe toată desfăşurarea concursului.
Cei patru arbitri au fost intransigenţi şi nu au permis participanţilor să se abată de la regulament şi, după zeci de lupte, cei mai buni s-au afirmat. Pentru prima dată în istoria concursului participarea a fost deschisă pentru toată lumea, nu doar pentru studenţi şi elevi. La acest concurs au fost şi participanţi mai vechi, precum Brutus, FLEX, PETRE şi TeScot, deja deveniți istorie de-a lungul anilor, roboţi (cu participări la competiţii internaţionale) care au făcut spectacol la proba regină MEGA SUMO.

“Line Follower Enhanced” s-a bucurat de un succes neaşteptat, punând în dificultate roboţii prin faptul că aceștia au avut de depăşit obstacole, linii şerpuite, linii întrerupte sau de trecut peste un pod pivotant.
Robotul câştigător, un vetern al concursului “Troll”, a parcurs traseul în 16,59 secunde. Iar în cadrul probei de Line Follower unde traseul este doar o linie sub forma unui circuit de formula 1 fără obstacole câştigătorul a parcus traseul în 13,616 secunde la o distanţă confortabilă de al doilea clasat care a obţinut un

timp de aproximativ 15 secunde.
Proba de “Mini Sumo” a presupus confruntarea între 2 roboţi de dimensiuni mai mici 10 × 10cm, dar cu forțe impresionante care au delectat publicul.

Proba de “Micro Sumo” a fost mai inedită pentru că au participat roboţi de dimen­siuni şi mai mici 5 × 5 × 5 cm care au făcut senzaţie. Concursul s-a bucurat şi de o demonstraţie cu roboţi de Nano Sumo, o viitoare probă la Robochallenge.
Proba de “Fotbal” a pus mari probleme participanţilor care s-au străduit din răsputeri să înscrie goluri şi să câstige campionatul.

Cea mai aşteptată probă a fost “Mega Sumo”. Luptele au fost mai interesante şi dure întrucât ringul a fost confecţionat din metal, iar roboții au fost dotați cu magneți şi motoare foarte puternice care au reprezentat reţeta unei lupte spectaculoase. Surpriza a venit la final când toţi cei 10 roboţi participanţi s-au confruntat în acelaşi timp pe ring, lucru care s-a întâmplat şi cu participanţii probei de mini sumo.

Câştigătorul acestei probe surpriză a fost “FLEX” unul dintre finalişti, iar căştigătorul probei în sine a fost “TeScot”, numele celor 2 echipe au fost scandate intens producând furori în rândul publicului și emoții pentru ceilalți roboți din concurs.
Secretul victoriei a fost descoperit pe parcursul concursului de către participanţi şi mai ales de către câştigători. Unii au declarat că robotul lor înseamnă “timp, prietenie, lucru în echipă şi cunoştinţe”, alţii susțin că sunt pentru prima dată par­ticipanți într-o astfel de competiție, dar vor reveni cu drag şi mai pregătiţi la următoarele ediţii. Impresionantă a fost “durata de fabricaţie” a roboţilor, de la câteva ore, la luni de muncă, pasiune şi dedicaţie.
În spatele evenimentului s-au aflat Domnul Vice-Preşedinte al senatului UPB Corneliu Burileanu, Echipa ETTI RoboChallenge compusă din: Andrea Major, Suzana Neacşu, Bogdan Istrate, Teodor Roşca coordonată de Adrian Gaşpar, care se ocupă de organizare încă de la primele ediţii şi în colaborare cu studenţii din Liga Studenţilor Electronişti coordonaţi de preşedintele acesteia Diana Şandru şi vicepreşedintele Bianca Nica.

Totodată a existat şi sprijin extern, competiţia având premii oferite de sponsori: Microchip, Infineon, Freescale, Atelier13, Timbark, Hollywood Multiplex şi LaserMaxx. Pe lângă privirile curioase ale publicului, participanţii au avut de convins şi o asistenţă selectă formată din Doamna Preşedinte al senatului Ecaterina Andronescu, Domnul Vice Preşedinte al senatului Corneliu Burileanu şi alţi profesori din facultate şi reprezentanţi ai companiilor partenere. Evenimentul a fost susținut și de partenerii media, iar cei ce nu au putut ajunge la competiție au putut urmări live transmisia pe site-ul concursului www.robochallenge.ro prin bunăvoința celor de la Cable Systems.
La final, toată lumea a fost fericită şi toţi au declarat că se vor pregăti intens pentru etapa naţională care va avea loc pe 9 – 10 noiembrie 2013. Organizatorii promit o competiţie mai acerbă la care vor veni participanţi din toată ţara şi din afara acesteia. Etapa naţională va avea loc tot în cadrul Facultății de Electronică, Telecomu­nicații și Tehnologia Informației, Universi­tatea Politehnică București. Participanţii care vor veni în noiembrie vor avea asigurate din partea organizatorilor masa şi cazarea în limita a 4 oameni într-o echipă, dar şi promisiunea unei competiţii memorabile. Detalii despre concurs se pot găsi pe www.robochallenge.ro
sau pe facebook: www.facebook.com/RoboChallengeRo.

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu