Un nou studiu realizat de Farnell arată cererea de SBC-uri ieftine pentru aplicații industriale și IoT

by donpedro

Un nou studiu realizat de Farnell, o companie Avnet și distribuitor global de componente, produse și soluții electronice, evidențiază faptul că modulele SBC (Single Board Computers) ieftine au devenit în prezent instrumente valoroase în toate etapele de dezvoltare și fabricare a noilor produse. Aproximativ 50% dintre inginerii profesioniști intervievați folosesc SBC-uri pentru aplicații industriale și Internetul Lucrurilor (IoT).

Raspberry Pi este cea mai populară placă, 44% dintre utilizatorii profesioniști preferând-o în locul altor SBC-uri. Arduino s-a clasat pe locul al doilea (28%), iar Beagleboard pe locul al treilea (6%). Aceste SBC-uri de top de pe piață simplifică dezvoltarea de noi produse și reduc timpul de lansare pe piață, permițând producătorilor de echipamente originale (OEM) să răspundă mult mai rapid la tendințele pieței. Sondajul precizează, de asemenea, că utilizatorii de Raspberry Pi sunt cei mai loiali și este mai puțin probabil să folosească un alt SBC decât inginerii care au preferat un alt produs.

SBC-urile sunt folosite în toate etapele de dezvoltare și producție a produselor, 23% dintre respondenți utilizând SBC-uri pentru verificarea proiectului, iar 35% pentru realizarea de prototipuri. Pentru 22% dintre respondenți, SBC-urile low-cost sunt utilizate în unități de producție, aproximativ 20% dintre aceste produse sunt fabricate în volume de 5 000 de unități, sau mai mult, pe an, iar 20% sunt utilizate pentru dezvoltarea de echipamente de test sau pentru activități de testare.

Sondajul global s-a desfășurat în perioada Martie – Mai 2021 și a primit aproape 1.500 de răspunsuri de la ingineri, proiectanți și producători profesioniști care lucrează în domeniul SBC. Două treimi dintre respondenți (75%) sunt utilizatori profesioniști și doar un sfert dintre aceștia sunt pasionați sau producători (25%). Întrebările au fost create pentru a înțelege modul în care sunt utilizate în cadrul produselor și proiectelor profesionale cele mai populare SBC furnizate de unii dintre cei mai importanți producători din lume.

Alte concluzii cheie ale sondajului includ:

 Utilizarea Raspberry Pi și Arduino au o cotă de piață similară în cazul producătorilor, ceea ce sugerează că inginerilor le place să utilizeze la locul de muncă o platformă cu care sunt familiarizați din proiectele de acasă.
Aproximativ 24% dintre profesioniști își construiesc propriile plăci pentru a le utiliza cu SBC, ceea ce demonstrează avantajele oferite de o platformă de calcul standard cu o interfață I/O personalizată pentru multe aplicații.
Reducerea timpului de lansare pe piață este un obiectiv cheie pentru profesioniști, ușurința de utilizare și familiaritatea fiind priorități de top.
Doar 20% dintre ingineri folosesc inteligența artificială (AI) și învățarea automată în aplicațiile lor SBC.
Inteligența artificială de înaltă performanță și mai multă memorie au fost cele mai frecvente solicitări pentru îmbunătățirea SBC-urilor.
Ecranele tactile sunt, de departe, cel mai popular accesoriu, însă camerele foto și kiturile pentru îmbunătățirea alimentării prin intermediul bateriei sau al panourilor solare sunt, de asemenea, la mare căutare.
Utilizatorii profesioniști sunt mult mai predispuși să aibă plăci personalizate decât producătorii.

Romain Soreau, Head of Single Board Computing la Farnell, a declarat: “Această nouă cercetare ilustrează în mod clar adoptarea pe scară largă a SBC-urilor în rândul inginerilor care lucrează în medii comerciale, IoT și industriale. Succesul Raspberry Pi și Arduino este determinat de o combinație puternică de performanță ridicată, versatilitate, caracteristici și accesorii, costuri reduse și o comunitate mare de utilizatori activi, ceea ce face ca aceste platforme să fie foarte atractive pentru inginerii care doresc să dezvolte și să implementeze rapid o gamă largă de aplicații. Utilizarea SBC-urilor în prototipuri oferă inginerilor posibilitatea de a reduce semnificativ costurile de procesare și de a lansa pe piață produse noi mult mai rapid.”

În calitate de distribuitor global, Farnell oferă clienților acces rapid la produse ușor de utilizat pentru uz profesional, cu o gamă largă de platforme SBC esențiale și seturi de instrumente de la branduri de top, inclusiv Raspberry Pi, Arduino (Portenta H7), Intel (gama NUC), Industrial Shields și multe altele. Clienții pot beneficia, de asemenea, de asistență tehnică 24/5, alături de acces gratuit la resurse online valoroase pe site-ul Farnell și la comunitatea de ingineri și creatori, element14.

Farnell este cel mai vechi partener Raspberry Pi și a vândut peste 15 milioane de unități până în prezent. Farnell stochează întreaga gamă de computere pe o singură placă Raspberry Pi, inclusiv recent lansatul Raspberry Pi Pico, permițând clienților să construiască o gamă largă de dispozitive pentru uz profesional, comercial, educațional sau casnic. Este disponibil un ecosistem divers de accesorii, inclusiv carcase, surse de alimentare, cabluri micro-HDMI și camera de înaltă rezoluție Raspberry Pi.

Clienții pot accesa întreaga gamă de SBC-uri vizitând Farnell în EMEA, element14 în APAC și Newark în America de Nord.

Farnell element14 | ro.farnell.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu