SISTEM DE RECEPŢIE COMUNITARĂ DE LA SATELIT [ II ]

by donpedro

În acest articol vom prezenta staţia TP-521 produsă de firma ALCAD care permite recepţia de la satelit a canalelor TV în format MPEG-2 şi transmisia PAL într-o reţea comunitară

Figura 3

Fiecare modul permite reglarea soft a gradului de modulaţie, iar dintr-un potenţiometru se poate regla nivelul RF individual pentru fiecare modul. Reglajul general al semnalului la ieşirea de putere se face din amplificatorul PA-700. Programarea tuturor parametrilor atât de intrare semnal MPEG cât şi de ieşire PAL pentru fiecare modul se face cu ajutorul unei telecomenzi PS-002 în IR. Aceasta poate fi văzută în figura 3.
Această telecomandă are o facilitate interesantă. Dacă operatorul care asigură întreţinerea deserveşte mai multe staţii care recepţionează aceleaşi canale poate memora în telecomandă parametri de recepţie de la o staţie după care poate programa celelalte staţii printr-o singură comandă fără a mai fi obligat să reprogrameze pas cu pas.

Figura 4

Figura 5

În figura 4 este prezentat modul de conectare a două staţii TP-521 şi o altă staţie suplimentară.
Amplificatorul de putere este prevăzut cu 2 borne de intrare de semnal mic în acest caz însumându-se 5 module cu alte 5 module. La intrarea notată EXT poate fi montată o altă staţie de semnal.

În figura 5 este prezentat un sistem la care sunt utilizate 4 staţii.

Figura 6

În final, vă prezentăm o combinaţie de două staţii de semnal care permit însumarea a 6 canale TV recepţionate terestru şi a 5 canale TV digitale recepţionate de la satelit.

În acest exemplu sunt recepţionate 6 canale TV terestru cu o singură antenă de bandă largă, iar 5 canale sunt recepţionate de la satelit. Se observă lipsa amplificatorului de putere în staţia cu recepţie de la satelit. Modulele TP-521 sunt programate pentru 5 canale ale staţiei ZG-401/601.

Modulele ZG sunt amplificatore de canal având amplificarea de 53dB şi un nivel maxim transmis de 123,5dBuV.
În continuare semnalul din staţie după însumarea canalelor este transmis într-o reţea comunitară folosind distribuitoare de atenuări diferite şi prize terminale la care se conectează receptoarele TV. Capătul liniei este închis cu rezistenţa de 75 ohmi.

EXEMPLU DE INSTALAŢIE COMUNITARĂ

Tabel 3

Figura 7

În continuare vă vom prezenta o instalaţie de recepţie comunitară folosită într-o clădire şi care este configurată pentru recepţia a 15 canale TV: 5 canale TV terestru, 7 canale digitale de la satelit, 2 canale analogice de la satelit şi un canal propriu. Pentru canalul propriu este folosit un modulator care preia semnalul de la un DVD sau calculator.

Figura 8

Pentru recepţia terestră sau folosit 4 antene de UIF după cum urmează:
Pentru recepţia de la satelit s-au folosit 2 antene de aluminiu de tip parabolă având diametrul de 1,4 metri echipate cu LNB-uri quatro de 0,6dB. Antenele au fost orientate pe sateliţii HOT BIRD 13 grade est, respectiv LM-1 75 grade est. Dimensiunile antenelor au fost alese pentru o recepţie bună chiar şi în condiţii de ploaie sau ninsoare abundentă.

Figura 9

Staţia conţine partea de recepţie terestră pentru care au fost utilizate module CO-704-convertoare şi ZG-601 pentru amplificare. În figura 7 este prezentată aceasta.
Se observă intrările de la cele 3 antene şi ieşirea de semnal în partea din stânga jos.

Figura 10

Partea de satelit conţine 2 seturi de module. Rama 1 conţine module satelit digitale FTA pentru recepţie de la satelitul HOT BIRD. Sunt folosite 7 module satelit FTA TP-521, iar modulul din stânga este amplificatorul general de semnal PA-700 care asigură puterea necesară distribuirii semnalului în reţeaua de distribuţie.
Deoarece beneficiarul a cerut recepţia a două canale ale televiziunii din ISRAEL (canalele IBA Channel 1 şi Channel 2) a fost adaugată o ramă suplimentară care conţine 2 module US-511 pentru recepţie analogică de la satelit şi un modulator TP-521 care asigură un canal propriu.
Se poate observa existenţa unor sloturi goale pe care vor putea fi adăugate module noi.
Transmisia în reţea este făcută în banda inferioară, sunt folosite canalele S4 – S10, C7 – C12, S11 – S12 în norma de sunet CCIR. Canalele C5, C6 nu au fost utilizate datorită recepţiei terestre a programului TVR 1 în canalul R6 care ar fi perturbat semnalul din staţie. Folosirea canalelor inferioare a fost dictată şi de pierderile mari ale reţelei de distribuţie la canale superioare. Nivelul de ieşire al amplificatorului de putere PA-700 este reglat la valoarea de 105 dBuV.
Întreg sistemul deserveşte un număr de 175 de televizoare situate în trei corpuri de clădire.

Ing. Adrian Andrei
Antech 98 s.r.l.
Tel/fax : 01-331.34.04
aandrei@mailbox.ro
www.alcad .net

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu