Liderul american de piaţă în domeniul microcontrolerelor Silicon Laboratories (SiLabs) a donat 30 de sisteme de dezvoltare şi literatura tehnică aferentă Politehnicii Bucureşti. Această donaţie din 2006 se înscrie în seria de acţiuni a Silicon Laboratories în sprijinul dezvoltării instituţiilor de învăţământ superior din România. Donaţia a fost făcută către Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica din Bucureşti, care devine astfel a doua facultate din ţară, după Electronica ieşeană, ale cărei activităţi didactice de zi cu zi beneficiază de suportul gigantului american.
Corporaţia cu o cifră de afaceri anuală de 600 de milioane de dolari şi sediul central în Austin, Texas este prezentă pe piaţa românească din 2004 prin Sytron Technologies. Sytron Technologies, companie cu sediul în Bucureşti, a dezvoltat un centru regional de competenţă în microcontrolere şi sisteme embedded – proiectare şi consultanţă. În ultimii ani, SiLabs a cunoscut creşteri spectaculoase ale vânzărilor în Europa Occidentală, zona Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu şi îşi îndreaptă acum atenţia către piaţa est-europeană, unde domeniul embedded cunoaşte deja o creştere semnificativă.
În ceremonia de inaugurare, Prof. Dr. Ing. Dumitru Popescu, Decan al Facultăţii de Automatică, a accentuat modul în care o universitate modernă, dedicată principiilor educaţiei continue, poate beneficia de pe urma mediului profesional, asigurând un contact mai direct între absolvenţi şi piaţă.
Directorul pentru Aplicaţii al SiLabs, Dl. Brent Wilson, care a vizitat facultatea în prima parte a anului, a declarat că pentru Silicon Laboratories a devenit un scop important să se implice mai mult în mediul academic românesc şi să susţină activ formarea noii generaţii de ingineri şi tehnologi.
Dl. Mugurel Niculescu, Director Tehnic al Sytron şi absolvent al facultăţii, a menţionat că prezenţa celor mai bune microcontrolere de semnal mixt din lume pe băncile studenţilor, dimpreună cu asistenţa permanentă şi proactivă furnizată de inginerii Sytron, creşte calitatea procesului educaţional pe ansamblu şi constituie o îmbunătăţire semnificativă a dotării laboratoarelor din facultate.
Urmare a semnării unui protocol tripartit, facultatea a pus la dispoziţie o sală de laborator dedicată în exclusivitate activităţilor Silicon Laboratories, unde vor fi ţinute cursuri şi seminarii ca suport instructiv direct, dar şi conferinţe şi prelegeri destinate să canalizeze interesul studenţilor către utilizarea sistemelor embedded în aplicaţii de automatizări sau telecomunicaţii.
Echipa Sytron din Bucureşti va fi implicată periodic în seminarii şi prelegeri, ca şi în ajutorul direct acordat studenţilor şi profesorilor în activităţile lor de proiectare.
Silicon Laboratories, fondată în 1996, este lider mondial în soluţii inovative integrate pentru aplicaţii de semnal mixt, intensiv analogice, folosite în produse precum telefoane mobile, PC-uri, comunicaţii wireless, reţelistică sau sisteme de control automat. Începând din 2003, o dată cu achiziţia Cygnal Integrated Products, oferta SiLabs cuprinde cele mai performante microcontrolere flash din familia 8051 de pe piaţa mondială.
Prin programul de donaţii iniţiat cu universităţile româneşti, SiLabs îşi propune să devină o prezenţă activă în mediile academic şi industrial locale şi ultimativ să-şi extindă prezenţa pe piaţa românească.
Sytron Technologies, fondată în 2000, este o companie privată cu capital israelian, activă în dezvoltarea de aplicaţii în domeniul ingineriei electronice.
Sytron Technologies Overseas
info@sytron.ro