Senzori SICK pentru industria farmaceutică şi de cosmetice

by donpedro

Industria farmaceutică precum şi cea producătoare de cosmetice au, precum industria alimentară, cerinţe speciale în ceea ce priveşte sistemele automatizate utilizate în zonele de producţie precum rezistenţa la medii dure de lucru. Aurocon COMPEC vă pune la dispoziţie soluţii pentru echipamentele automatizate din industria farmaceutică sau de cosmetice de la soluţii de monitorizare a nivelului, de urmărire a codurilor de bare sau 2D de pe blistere şi până la poziţionarea tuburilor de cremă în instalaţiile de producţie a cosmeticelor.

Citirea codurilor 2D de pe produsele medicale
Pe durata producţiei şi a ambalării suturilor, trebuie asigurată conformitatea dintre informaţia de pe ambalaj şi cea referitoare la produsul din ambalaj pentru eliminarea riscului de ambalare a produselor greşite. Pentru acest scop numărul de înregistrare cuprins în codul 2D de pe ambalaj trebuie comparat cu numărul de ordine de pe o coală de hârtie cu informaţii despre produs. Aspectele legate de cerinţele de calitate precum şi trasabilitatea fiecărei linii de producţie face necesară efectuarea unei inspectări totale a procesului de producţie. Fabricantul produselor medicale a optat pentru utilizarea camerei SICK de citire a codurilor 2D ICR850. Pe durata procesului de ambalare, suturile sunt plasate în ambalaj şi înainte de lipirea foii cu informaţiile despre produs, ICR850 citeşte codul matriceal de pe produs, acesta fiind mai departe comparat pentru conformitate cu informaţia de pe ambalaj.

Monitorizarea nivelului la un analizor de sânge
La un analizor de sânge ce constă din două recipiente, unul pentru fluidul sistemic şi celălalt pentru reziduuri, este necesară monitorizarea permanentă a nivelurilor din recipiente. Fluidul sistemic ce este amestecat pentru analiză cu sângele, nu trebuie să scadă sub un nivel minim, iar fluidul rezidual nu trebuie să crească peste un anumit nivel maxim. Soluţia constă în folosirea a doi senzori capacitivi CQ35 dispuşi în exteriorul recipientelor. Dacă nivelurile sunt depăşite, senzorii capacitivi asigură la ieşire un semnal pentru înlocuirea recipientelor de către un braţ robotizat.

Verificarea tipului de tuburi în industria cosmeticelor
În cadrul unei fabrici de cosmetice, sunt folosite mai multe linii automatizate în procesul de fabricaţie, fiind imperativă verificarea folosirii tuburilor adecvate în care este ambalată crema cosmetică. Această verificare se face prin intermediul unor coduri 2D ataşate pe tuburi. În acelaşi timp, codul 2D este folosit pentru alinierea corectă a tubului pe linia de producţie pentru înfolierea ulterioară. Ambele sarcini sunt îndeplinite de un scanner de coduri 2D ICR850 care citeşte codul de pe fiecare tub şi în cazul citirii unui cod incorect furnizează la ieşire un semnal de îndepărtare a tubului plasat incorect pe linie. Astfel, costurile sunt reduse, un singur cititor îndeplinind două funcţii simultan.

Inspectarea cu camere inteligente a blisterelor de medicamente
La o companie farmaceutică tabletele sunt ambalate în blistere. Pe durata procesului de ambalare, trebuie asigurată alimentarea blisterului cu tablete conforme, fără defecte sau alte neconformităţi precum şi prezenţa tabletelor în toate compartimentele blisterului. Fiecare compartiment trebuie verificat, sistemul de inspecţie vizuală trebuind să fie capabil să detecteze şi tablete transparente. Soluţia constă în folosirea camerei inteligente IVC-2D cu iluminare separată a blisterului. Erorile depistate de către cameră sunt raportate către controller prin intermediul interfeţei de date RS-485. Pot fi verificate între 5 şi 10 blistere pe secundă, în funcţie de dimensiunile acestora. Sistemul este flexibil, toleranţele putând fi uşor ajustate pentru noi tipuri de tablete incluse în blistere.

Poziţionarea capacelor la spray-uri
Capacele spray-urilor trebuie poziţionate cât mai precis, deoarece duzele trebuie centrate întotdeauna deasupra logoului producătorului de cosmetice. Capacitatea de producţie este în jur de 18000 de spray-uri pe oră, fiind astfel nevoie de un sistem rapid şi fiabil de detecţie. Soluţia a constat în folosirea unui cititor de coduri de bare tip EAN. CLV410 au putut fi configurate pentru a citi codurile de bare de pe spray-uri şi de a furniza semnal controllerului pe întreaga durată a citirii circulare. Controllerul este astfel în măsură să calculeze poziţia rotativă a scannerului şi îl poate alinia pentru a putea fi dispus capacul. Prin intermediul unui algoritm special, cititorul de coduri de bare CLV410 generează semnal de citire chiar şi atunci când codul de bare este parţial acoperit. Viteza de citire este ridicată şi datorită frecvenţei mari de funcţionare, de 800Hz.

Ambalarea medicamentelor în industria farmaceutică
Tabletele sunt împachetate individual într-o folie transparentă pe care se tipăresc anumite informaţii. Pe durata acestui proces complet automatizat, tipărirea trebuie efectuată precis într-un anumit loc pentru tăierea corectă a foliei. Pentru această operaţie este nevoie de o frecvenţă mare de funcţionare precum şi de o rezoluţie mare a contrastului. Pentru rezolvarea problemei, pe folie sunt tipărite marcaje speciale. Aceste marcaje sunt apoi detectate de către senzorul de contrast KT5 de la SICK ce operează la viteze mari de detecţie. Timpul mic de răspuns precum şi raza optică uniformă şi corect focalizată permit detecţia precisă şi la viteze mari ale marcajelor de pe folia transparentă. Prin folosirea unei raze generate în spectrul RGB, marcajele sunt detectate chiar şi în cazul contrastului scăzut între marcaj şi culoarea fundalului.

Poziţionarea tuburilor cosmetice
Pentru a se asigura recunoaşterea imediată a logo-ului producătorului de către consumator de pe tuburile de produse cosmetice (de exemplu tuburile de cremă de faţă), sistemul de tipărire este aliniat faţă de baza tubului prin intermediul unui marcaj de contrast diferit. Trebuie avut în vedere că spaţiul de instalare a senzorilor este limitat, detecţia trebuind făcută rapid şi eficient. Problema a fost rezolvată cu ajutorul senzorilor de contrast KT3 de la SICK care sunt capabili să selecteze cea mai pregnantă culoare dintre roşu, verde sau albastru şi să evalueze şi cele mai reduse diferenţe de contrast. Hârtia lucioasă folosită în procesul de producţie nu reprezintă o problemă pentru KT3 datorită ajustării automate a strălucirii. Datorită carcasei de dimensiuni reduse, senzorul KT3 este ideal pentru integrarea în aplicaţii cu spaţiu redus de instalare. Funcţia rapidă de învăţare prin intermediul unei simple apăsări a unui buton sau prin intermediul cablului permite instalarea rapidă şi în consecinţă reducerea timpilor de configurare la schimbarea tipului de tub folosit.

Distribuitor autorizat SICK:
AUROCON COMPEC srl
www.compec.ro