O problemă pentru electronişti în ceea ce priveşte Internetul în general este aceea că nu găsesc o cale de conectare online a echipamentelor realizate de ei. Vă ofer în cele ce urmează o soluţie simplă, în doar câţiva paşi, pentru această problemă.
Primul lucru care trebuie să-l faceţi este să conectaţi intrările, ieşirile şi liniile de comenzi ale schemei pe unul sau mai multe porturi seriale sau paralele ale unui computer. Sistemul de operare pe care acesta îl rulează nu este foarte important. Este de preferat să faceţi alegerea acestuia în baza cunoştinţelor de programare pe care le aveţi. Respectiv, o alternativă ar fi aceea de a folosi Windows 98 sau mai recent şi ca mediu de dezvoltare a aplicaţiei software, Borland Delphi, Microsoft Visual C++ sau Borland C Builder. Toate aceste medii de dezvoltare vă oferă posibilitatea de a porni de la diverse wizarduri şi în acest fel 30% din aplicaţie este gata dacă vă alegeţi bine clasele pe care urmează să le folosiţi. Programul rulat de staţia de lucru Windows trebuie să ofere două funcţionalităţi: citirea şi scrierea de date pe porturile de comunicare cu schema electronică şi comunicarea cu un server de web.
Prima funcţionalitate vă este mai mult ca sigur cunoscută aşa că nu o voi trata aici.
Comunicarea cu serverul de web poate fi realizată prin multiple metode însă o să o prezint pe cea pe care o consider cea mai adecvată.
Va trebui să implementaţi în aplicaţia dumneavoastră un mic server. Definiţia generală a unui server pentru TCP/IP constă în faptul că poate primi cereri pe un anumit port şi răspunde tot prin intermediul protocolului TCP/IP. Cererile sunt comenzi pentru schema electronică cuplată la computer: cuplarea sau decuplarea unui întrerupător, trimiterea unui set de date de intrare, extragerea stării curente a ieşirilor sau reset. Răspunsurile serverului sunt confirmări sau infirmări pentru execuţie comenzilor cerute sau doar rezultate numerice în legatură cu starea curentă a schemei electronice.
Ultima componentă software pentru a conecta schema electronică la Internet este o mică aplicaţie rulată de un server de web. Acesta practic trebuie să dialogheze cu serverul implementat de dumnevoastră în baza unor parametri introduşi de vizitatorul unui site. De exemplu, vizitatorul poate alege valorile pentru intrările schemei care sunt trimise de serverul de web către serverul de pe staţia Windows conectată la Internet şi primeşte ca răspuns starea ieşirilor schemei. Realizarea conectării între serverul de web şi serverul realizat de dumneavoastră poate fi făcută foarte uşor folosind limbajul de scripting PHP, detalii la www.php.net.
Un exemplu foarte simplu de conectare a unei scheme electronice la Internet este aflarea temperaturii din casa de vacanţă să zicem. Acolo aveţi schema electronică ce poate furniză la ieşire temperatura din încăpere. Aceasta este conectată la computerul pe care-l folosiţi ca să vă citiţi emailul şi folosind o conexiune la Internet serverul propriu poate furniza temperatura curentă către serverul web al companiei la care lucraţi, chiar pe pagina dumnevoastră proprie.
Radu.Vilceanu@eAlliance.ro
Scheme electronice conectate la Internet
396
Articol anterior