Un router industrial are dimensiuni mici și e încapsulat într-o carcasă metalică rezistentă, deoarece este proiectat pentru a funcționa în mediul extern cu temperaturi în gama industrială (-40°…+85°C), umiditate și praf, vibrații, cât și perturbații electromagnetice, oferind conectivitate și comunicații sigure printr-o rețea celulară. Cu o funcționalitate GPS adăugată, se poate urmări routerul dacă este conectat la dispozitiv activ mobil (telefon, laptop). Routerul oferă funcția de bază de accesare și distribuire a internetului către dispozitive sau aplicații, în principal prin intermediul rețelei de date celulare folosind tehnologia 3G, 4G și 5G (spre deosebire routerul de acasă unde internetul este recepționat convențional printr-un cablu). Acest lucru va elimina riscul de întrerupere a liniei fixe. Cu toate acestea, dacă preferați conectivitatea la linie fixă, gama de routere Siretta QUARTZ are și această funcționalitate, unele modele putând trece la o rețea celulară, dacă linia fixă se întrerupe.
Modemuri și routere. Ambele au o caracteristică comună, care este, în esență, transmiterea de date pentru o anumită aplicație, de exemplu: dispozitive distribuite de plată și încasare, automate în spații publice, stații de încărcare pentru vehicule electrice, controlul iluminatului etc.
Dacă aplicația necesită mai multe funcționalități, doar un router celular ar putea fi soluția optimă. În comparație cu un modem celular tradițional, un router oferă elemente suplimentare benefice precum: Ethernet, Wi-Fi, conectivitate RS232 și RS485, securitate VPN, rutare dinamică și multe alte caracteristici în funcție de model. Cu toate aceste caracteristici adăugate, un router celular oferă conectivitate fiabilă și chiar un mecanism „failover” în care poate fi utilizat un SIM secundar dacă rețeaua principală are întreruperi. Dacă protecția și securitatea datelor sunt primordiale, atunci un router va fi cea mai logică alegere. Routerele industriale oferă coloana vertebrală de comunicații pentru toate aplicațiile care rulează în medii exterioare, inclusiv aplicații industriale grele precum minerit, petrol și gaze, agricultură, precum și aplicații de semnalizare digitală, iluminatul stradal, contorizarea și gestionarea apelor uzate.
Soluția cu router industrial nu depinde de echipamentul conectat, deoarece software-ul din unitatea router controlează și gestionează conexiunea la internet și funcționalitatea de rutare, precum și conexiunea TCP (TCP − Transmission Control Protocol) pentru a ruta datele seriale RS232 sau RS485 prin rețeaua celulară. Serviciul Link-Connect (Link-Connect oferă servicii de telecomunicații și soluții IT: server și servicii de acces la Internet de mare viteză) acceptă orice protocol sau tip de date, inclusiv binar și ASCII, astfel încât sistemul de operare de bază sau software-ul de control din echipamentul conectat nu trebuie să înțeleagă mecanismul conexiunii, ceea ce face conectarea oricărui echipament ușoară și simplă.
Notă. TCP (Transmission Control Protocol) este un protocol folosit tot timpul (fără să sesizăm). TCP ne permite să avem conexiunile (datele transmise de la server) corecte și sigure. Caracteristicile și avantajele de bază ale TCP sunt:
- Asigură retransmiterea pachetelor (în cazul în care acestea se „pierd pe drum”)
- Ordonează pachetele ajunse la destinație (pot ajunge diferit față de cum au fost trimise)
- Stabilește o conexiune între client și server.
Soluția de router industrial se ocupă de toate problemele comune ale rețelei celulare și menține o conexiune robustă la rețeaua celulară, permițând un canal de comunicație consistent cu echipamentul la distanță.
Caracteristica failover SIM (metodă de protejare a sistemelor informatice împotriva defecțiunilor, în care echipamentele secundare, de așteptare, preiau automat controlul atunci când sistemul principal se defectează) oferă redundanță completă a rețelei și un mecanism pentru a avea un tarif diferit în funcție de disponibilitatea rețelei. Familia de routere industriale Siretta este configurabilă ca server de apelare folosind fie o cartelă SIM cu IP static, fie DNS dinamic, pentru a oferi cea mai mare flexibilitate pentru a obține acces la informațiile de pe echipamentul de la distanță și reprezintă cea mai rentabilă soluție în ceea ce privește costul în rețeaua celulară, pentru întreaga locație în care e aplicația.
Caracteristici și tehnologie pe un router de acasă
Un router pentru consumator casnic (home router) va fi, de obicei, wireless și va include uneori un modem pentru a se conecta la internet. Chiar dacă se folosește un modem extern, următoarele caracteristici sunt comune.
- Oferă acces wireless pentru un număr specificat de dispozitive client (computere și alte dispozitive): 5, 10, până la 64 (32 pe bandă de frecvență).
- Dispune de 4 porturi Ethernet pentru acces prin cablu al unor computere sau dispozitive.
- Are conectivitate USB pentru atașarea unui dispozitiv de stocare în masă.
- Acceptă securitatea wireless.
- Poate avea un firewall de bază și alte opțiuni de configurare.
Caracteristici și tehnologie pe un router de business
Întreprinderile cer un router de afaceri, la nivel de bază (small business router) care oferă mai multe caracteristici.
- Sunt, adesea, dispozitive de servicii integrate: servicii de rețea, aplicații și securitate pe un singur dispozitiv.
- Pot oferi acces VPN bazat pe hardware pentru personalul firmei și clienților de la distanță.
- Sunt versatile la configurare și oferă opțiuni avansate pentru gestionarea dispozitivelor conectate, cum ar fi controlul calității serviciului (QoS) pentru dispozitive, porturi și tipuri specifice de trafic.
- Cele de ultimă generație (exemplu Cisco) vor necesita dispozitive separate pentru crearea punctelor de acces wireless și vor folosi comutatoare externe pentru conectarea cu fir a dispozitivelor la un router.
- Folosesc componente de înaltă calitate ce pot să funcționeze timp de mulți ani, pe când dispozitivele de consum casnic folosesc componente mai ieftine, care se pot degrada și defecta în perioada de garanție, dacă au funcționare continuă.
În concluzie, routerele de afaceri sunt mai complexe, dar omit și unele dintre caracteristicile pe care le au routerele de acasă. Routerele de afaceri sunt create pentru a fi un singur dispozitiv de înaltă performanță într-o rețea mai mare și mai complexă, în timp ce routerele de acasă sunt proiectate pentru a fi soluții ‘all-in-one’ pentru ușurință de conectivitate și acces.
Ce face deosebit un router industrial
Mulți cred că toate routerele sunt similare. Dar, această idee este greșită. Routerele folosite sunt diferite în funcție de aplicație: acasă sau într-o companie sau aplicații IoT industriale sau de control inteligent. O primă diferență evidentă este costul. Un router industrial costă de câteva ori mai mult decât un router de acasă.
- Diferența de utilizare. Routerele industriale sunt utilizate pe scară largă în transporturi, energie, agricultură, meteorologie, apă, electricitate, fabrici etc. Routerele industriale pot fi utilizate și în diverse domenii din lanțul industrial IoT, cât și aplicații inteligente (clădiri inteligente, retail inteligent, dulapuri smart express, autobuze inteligente etc).
Routerul de acasă este, de fapt, un distribuitor pentru aplicații de uz personal, care poate redirecționa semnalul rețelei de bandă largă din fibra optică, prin antenă către dispozitivele de rețea fără fir din apropiere (telefon mobil, tabletă, laptop și consolă de entertainment). Utilizarea routerelor de acasă este simplă și nu există nicio complexitate ca în cazul routerelor industriale.
- Diferența de funcție. Routerele industriale sunt o parte importantă de control industrial, cerințele lor funcționale sunt foarte avansate, necesitând nu numai un răspuns rapid, ci și maparea portului, VPN, firewall și protecție la mediul de lucru (inclusiv la perturbații electromagnetice). Routerul industrial este un dispozitiv robust care conectează două sau mai multe rețele pentru a transmite semnale numai către porturile necesare. Gateway-ul face conversia între protocoale standard Ethernet și Industrial Ethernet, interfețe fără fir și cu fir sau protocoale de comunicație Ethernet și Fieldbus.
Routerul de acasă are interfața principală WAN, LAN, WIFI și alte interfețe, iar funcția principală este de a oferi acces la Internet.
- Diferența de componente. Routerele industriale sunt robuste fizic pentru medii industriale dure. Toate componentele electronice din routerele industriale sunt de grad industrial. Componentele routerelor industriale trebuie să funcționeze normal în gamă industrială de temperatură. Gamele acceptate în funcție de domeniu: Comercial: 0° … +70°C. Industrial: -40° … +85°C. Militar: -55° … +125°C.
Routerul de acasă are cerințe din domeniul comercial pentru componente, deci în medii dure de lucru nu poate îndeplini standardele pentru routere industriale.
- Diferența de stabilitate. Routerele industriale oferă comunicații fiabile și sigure pentru sisteme complexe, iar semnalele sunt stabile și în medii dure. Routerul de acasă, dacă e activ o perioadă lungă de timp, aproape la temperatura maximă admisă specificată (de exemplu +40°C) va scădea viteza datelor, vor exista deconectări frecvente, semnal instabil.
Față de punctele de mai sus, routerele industriale și routerele de acasă au încă multe diferențe, dar atât utilizatorii industriali, cât și utilizatorii casnici ar trebui să le achiziționeze în funcție de condițiile lor de lucru reale. Dacă este doar pentru uz casnic, se va urmări în mod excesiv performanța de viteză ridicată, ceea ce va face, ca unele funcții ale routerului să fie inactive și nefolosite.
Siretta Industrial Router Selector Tool Industrial Router, Selector de soluții.
Tehnologie: 2G GSM, 3G UMTS, 4G LTE, GPS Position, 5G NR New Radio
Frecvență/Categorie: WiFi 4 802.11n, Wifi 2.4G, WiFi 2.4G & 5G, WiFi 5 802.11ac
Interfețe: Dual LAN, PTP Connect, Single LAN, GPIO Interface, RS232 Serial, Gbit Ethernet, RS485 Serial, MIMO Antenna, Quad LAN
Caracteristici: Win/Linux/MAC, Voltage 7-32, VPN Tunnel, Telnet, SSH, WAN Backup, GPRS Enabled, Voltage 6-32, WEB Portal, IP Services, SNMP Manage, DHCP Server, LED Status, DUAL SIM Support, TEMP -30 … +75.
Siretta Seria QUARTZ. 3G & 4G Dual LAN Industrial Router
Siretta QUARTZ este o serie de routere celulare industriale de mare viteză, de calitate profesională. Seria de routere QUARTZ poate fi utilizată în medii industriale care necesită performanță ridicată permanentă, fiabilă. Produsele au carcasă metalică rigidă robustă, rezistentă la interferențe electromagnetice standard. Gama QUARTZ este proiectată pentru management de la distanță, telemetrie, monitorizare a stării, CCTV, bancomate.
Caracteristici
Benzile globale 3G/UMTS • Benzile europene 4G/LTE • 1 × linkCONNECT (RS232 la TCP/IP, RS485 în versiunile QUARTZ485) • 3 × I/O digitale • 2 porturi LAN • Date de mare viteză prin rețeaua UMTS și LTE • Imunitate puternică la interferențe electromagnetice • Watch Dog încorporat, detecție multi-link • Design industrial robust din metal − montare pe șină DIN • SIM dual pentru failover/backup între rețele • WiFi, 802.11/b/g/n • WAN suportă PPOE, IP static, DHCP Client • Se livrează cu antene și PSU • Temperatura de operare: -30° … +70°C • Dimensiuni: 102 × 100 × 42mm.
Constantin Savu
Director General
Ecas Electro
ECAS Electro | www.ecas.ro
ECAS Electro este distribuitor autorizat pentru produsele Siretta (https://www.siretta.com/products).
Detalii tehnice:
Ing. Emil Floroiu (emil@floroiu.ro)
birou.vanzari@ecas.ro
Surse:
https://www.siretta.com/products/industrial-routers/
https://www.siretta.com/2021/10/introducing-the-new-quartz-gold/
https://www.digi.com/products/networking/cellular-routers/industrial
https://www.digi.com/products/networking/cellular-routers/enterprise/digi-ex50
https://www.digi.com/products/networking/cellular-routers/industrial/digi-ix30#specifications
https://www.digi.com/products/networking/cellular-routers/enterprise/digi-ex15
https://www.farnell.com/datasheets/2548921.pdf