Roboții industriali și partenerii lor umani

by gabi

Discuția despre roboți și utilizarea lor în producție a fost mult timp controversată. Mulți se tem că introducerea roboților în mediul de lucru va duce la eliminarea locurilor de muncă ocupate de oameni. În unele privințe, da, roboții vor înlocui anumite tipuri de activități, dar nu este atât de simplu. Da, roboții vor elimina unele locuri de muncă de nivel inferior. Aceste locuri de muncă sunt cele mai neînsemnate și plictisitoare. Este vorba de activități precum controlul calității pe o linie de producție.

Îmi amintesc cu plăcere de o scenă a unei emisiuni de comedie a televiziunii americane din anii 1980, care avea loc într-o fabrică de bere. Deși glumele de pe linia de asamblare a fabricii erau amuzante și cam exagerate, în lumea actuală a producției, cerințele de calitate sunt destul de ridicate. Nevoia de a se asigura că sticlele sunt umplute corespunzător și îndeplinesc așteptările clienților este mai importantă ca niciodată. Cu ajutorul roboticii și al sistemelor de viziune automată, acum putem inspecta fiecare sticlă care înaintează pe bandă cu o viteză foarte mare. De la asigurarea umplerii lichidului la nivelul adecvat și a preciziei culorii până la verificarea aplicațiilor de etichetare și a sigilării corecte a capacelor, toate aspectele legate de calitatea produsului sunt verificate și trebuie să respecte toleranțele specifice. Oamenii beneficiază de zile libere și sunt supuși oboselii, bolilor și relaxării. Roboții și mașinile nu. Dar întrebarea este, ce se întâmplă cu acești angajați după ce locurile lor de muncă devin caduce? Aici apar beneficiile pentru angajat. Aceștia își pot pierde locul de muncă datorită introducerii roboților, dar pot ocupa posturi de mai bună calitate, inclusiv funcții care necesită rezolvarea anumitor probleme sau îndeplinirea unor activități mai importante. Sunt locuri de muncă de calitate superioară. Multe dintre noile activități sunt asociate cu robotica. Așa au apărut roboții colaborativi sau, pe scurt, coboți (cobots).

După cum am spus mai devreme, există destul de multă teamă cu privire la introducerea coboților la locul de muncă. Da, unele locuri de muncă nu vor mai fi disponibile. Cu toate acestea, mulți se vor confrunta cu o schimbare a rolurilor lor profesionale. Va fi nevoie de proiectanți de roboți, programatori și lucrători de întreținere. Alții vor trebui să își îmbunătățească cunoștințele; practic, vor trebui să își actualizeze setul de competențe. Acest lucru înseamnă un salariu mai bun, beneficii mai bune și o mai mare satisfacție profesională. Există, de asemenea, lucruri la care oamenii sunt inerent buni, în timp ce roboții nu sunt, cum ar fi abilitățile de rezolvare a problemelor, spiritul critic sau creativitatea.

Coboții au parcurs un drum lung în ultimul deceniu. Trebuie să se țină cont de siguranță, deoarece acești roboți lucrează alături de oameni. Coboții sunt capabili să se ocupe de sarcinile grele efectuate de oameni, permițându-le acestora să se concentreze asupra sarcinilor intelectuale. De exemplu, la Amazon, coboții sunt folosiți pentru a transporta produsele către operatori, în loc ca aceștia să meargă la raft, să preia produsul și să se întoarcă la postul lor. Astfel, lucrătorul economisește timp pentru parcurgerea anumitor distanțe, pe lângă evitarea ridicării unor obiecte grele. Cobotul economisește energia operatorului și reduce uzura zilnică a sănătății lucrătorului.

Dar cum se garantează siguranța oamenilor care se află în preajma coboților? Bună întrebare! Standardele actuale de siguranță pentru coboți sunt extrem de stricte, așa cum ar trebui să fie. Coboții dispun de numeroase caracteristici de siguranță, precum cele definite de ISO/TS 15066, prin care se oferă instrucțiuni pentru proiectarea și punerea în aplicare a spațiilor de lucru colaborative. Acest lucru permite managerilor de atelier și producătorilor să integreze în siguranță coboți în spații de lucru în care se află oameni.

Câteva exemple:

  1. Viteza maximă admisă. Aceasta este stabilită la punctul EOAT (End-of-arm-tooling). Vitezele respective sunt în concordanță cu vitezele corespunzătoare lucrătorilor.
  2. Monitorizarea vitezei și a separării. Definește distanța minimă de siguranță dintre lucrător și robot pentru a preveni contactul dintre cobot și operator. Acest lucru se poate realiza utilizând scanere de siguranță, perdele de lumină și covorașe pentru a semnala prezența operatorului.
  3. Limite de putere, forță și cuplu. Coboții sunt proiectați să măsoare cuplul la fiecare articulație în cazul unor cupluri sau forțe excesive și monitorizează impactul brusc, inclusiv obstrucțiile ușoare.
  4. Sisteme de verificare și diagnosticare redundante. Dacă robotul detectează o anomalie sau o eroare în orice punct, acesta deconectează imediat alimentarea motorului.
  5. Moduri de oprire în anumite cazuri de siguranță. Coboții sunt obligați să acționeze în funcție de nivelul de risc. Aceasta ar putea fi o oprire completă de urgență dacă a avut loc un incident de siguranță sau ar putea fi o oprire de protecție dacă un om a intrat în zona sa de operare.
  6. Design ergonomic. La roboții cu șase axe, există o serie de puncte potențiale de prindere sau strângere. Prin proiectarea ergonomică a acestor articulații, lucrătorul poate evita rănirea în cazul în care mâna, degetele sau chiar hainele desfăcute rămân prinse într-o articulație.

Odată cu instalarea oricărui robot într-un mediu de producție, trebuie să se acorde o atenție deosebită pentru a garanta un spațiu de lucru cu adevărat sigur. Acest lucru este valabil în special în cazul unui spațiu de lucru comun, împărțit între oameni și roboți. Consultarea unui instalator sau integrator profesionist vă va ajuta să efectuați o evaluare completă a riscurilor și să vă asigurați că respectați toate codurile și reglementările de siguranță aplicabile în ceea ce privește utilizarea coboților.

Coboții au abilitatea de a reduce oboseala lucrătorilor, de a crește ratele de producție și calitatea, concomitent cu scăderea deșeurilor. În realitate, ei pot fi un multiplicator de forță pentru echipa voastră de producție. În contextul actual, în care cu toții ne confruntăm cu deficitul de forță de muncă, cu o concurență sporită și cu o cerere ridicată din partea consumatorilor, coboții pot fi un mijloc de echilibrare, creând în același timp locuri de muncă de calitate superioară.

Autor:
Eric Halvorson,
Senior Marketing Technology Manager – Automation and control
DigiKey.

DigiKey, lider de top și inovator continuu în distribuția de componente electronice și de produse de automatizare de înaltă calitate, recunoscut la nivel mondial, oferă peste 15,3 milioane de componente de la peste 2.900 de producători de marcă de calitate.

DigiKey   |   https://www.digikey.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu