Farnell a anunțat rezultatele celui de-al doilea sondaj anual “Global Women in Engineering”, care relevă, în acest proces, opinii unitare ale tuturor genurilor în ceea ce privește susținerea femeilor în industria electronică/ingineriei.
Rezultatele arată că trebuie abordată problema inegalității și că este important pentru a obține un tratament egal pentru toți, dezvăluind totodată că femeile din întreaga lume rămân subreprezentate în industrie și continuă să se confrunte cu diverse forme de sexism și discriminare.
Farnell, în parteneriat cu comunitatea sa element14.com, a lansat al doilea sondaj anual “Global Women in Engineering” în iunie 2022 pentru a ajuta la clarificarea experiențelor femeilor, a traseelor profesionale, a provocărilor mai largi și a oportunităților din industria ingineriei/electronicii. Sondajul global a fost creat pentru a obține informații directe de la toți membrii industriei pentru a înțelege barierele actuale în calea realizării egalității și modul în care se pot diminua practicile discriminatorii din cadrul forței de muncă, prezentând în același timp o viziune pentru viitor.
Noi întrebări care acoperă discriminarea, sexismul și egalitatea au fost adăugate în sondajul din 2022, deoarece aceste probleme critice au fost notate ca domenii cheie în analiza sondajului din 2021.
Dianne Kibbey, Global Head of Community and Social-Media pentru element14 afirmă: “Rezultatele sondajului “Global Women in Engineering” din acest an au fost un indicator puternic al menținerii tendințelor pozitive în ceea ce privește realizarea unui tratament egal pentru toate genurile. Au fost exprimate diferențe de opinie cu privire la provocările cu care se confruntă femeile în industria noastră, ceea ce ar putea ajuta angajatorii să înțeleagă ce funcționează bine pentru femei la locul de muncă și ce ar putea fi îmbunătățit. În general, sperăm că aceste perspective cuprinzătoare, din lumea reală, vor ajuta organizațiile din întreaga lume să implementeze noi politici pentru a crea medii de lucru mai bune pentru toți.”
Perspective cheie
Principalele concluzii ale sondajului Global Women in Engineering au inclus:
- Șaptezeci la sută (70%) dintre participanții la sondaj au declarat că ar interveni atunci când observă discriminare. Cu toate acestea, vechimea persoanei care manifestă un comportament discriminatoriu a fost citată ca fiind cel mai mare obstacol în calea intervenției. Un procent mic a considerat că nu ar interveni deoarece discriminarea sau sexismul face parte din cultura companiei lor.
- Femeile și-au exprimat convingerea că sunt percepute ca fiind mai puțin capabile din punct de vedere tehnic decât bărbații, dar acest punct de vedere nu a fost susținut de către persoanele de sex masculin.
- Bărbații au menționat că o problemă este aceea că femeile “pierd oportunități de dezvoltare a carierei”.
- Este evident că sexismul și discriminarea sunt încă prezente, dar situația se îmbunătățește. Douăzeci și cinci la sută (25%) dintre respondenții la sondaj au declarat că nu au avut niciodată parte de sexism în industria electronică/inginerie.
- Alte provocări legate de discriminare au fost citate de unele femei ca fiind un obstacol în calea altor femei în evoluția lor profesională, deși bariera nu a fost la fel de mare ca cea prezentată de bărbați. Autopromovarea de către femei a fost evidențiată ca fiind o problemă cheie în sondajul din acest an, atât în ceea ce privește discriminarea pentru că nu își comunică în mod pozitiv realizările, cât și percepția de a fi ‘agresive’ atunci când fac acest lucru.
- În ceea ce privește echilibrul dintre viața profesională și cea privată, bărbații și femeile au păreri similare, însă remunerarea este un domeniu în care există o diferență semnificativă de opinie. Bărbații sunt mai puțin predispuși să spună că au observat diferențe de remunerare, 12% dintre bărbați, față de peste 40% dintre femeile intervievate.
- Toate genurile au împărtășit opinii similare cu privire la aplicarea politicilor. Cu toate acestea, s-a înregistrat o scădere combinată a entuziasmului față de inițiativele de integrare și diversitate, de la 40% în 2021 la aproximativ 25% în 2022.
- Mai mult de jumătate dintre respondenții la sondaj au declarat că oferirea de oportunități de consiliere și dezvoltare pentru femei este importantă. Mentorii sunt văzuți ca fiind cheia pentru a asigura recunoașterea prin faptul că aceștia joacă rolul de susținători. Mai mult de trei sferturi dintre femei au considerat că mentoratul le-a ajutat în cariera lor.
Povești de succes
Sondajul a scos la iveală multe povești de succes inedite ale femeilor care realizează deja lucruri deosebite în industria electronică/inginerie, printre care:
- O femeie a citat o realizare majoră, aceea de a asigura o creștere cu 233% a unei noi afaceri obținute în urma colaborării cu un client. Ea a comentat: “Am luat Google drept client pe vremea când lucram în vânzări interne. Prin muncă asiduă, colaborare la nivel înalt și concentrare intensă asupra serviciilor cu valoare adăugată… am crescut contul lor de la mai puțin de 30 000 la 1 milion de euro în decurs de mai mulți ani. Vizitarea campusului lor și comunicarea personală cu acei ingineri de-a lungul acestei perioade a fost una dintre cele mai valoroase experiențe pe care le-am avut.”
- O altă femeie a comentat: “Douăzeci și șapte de ani în inginerie. Sunt mândră de asta”
- “BOSCH mi-a acceptat procesul de aprobare a componentelor de producție (PPAP – Production Part Approval Process) atunci când lucram ca stagiar într-o companie auto.”
A existat un răspuns copleșitor din partea tuturor sexelor, încurajând femeile să fie mai optimiste, să aibă încredere în abilitățile lor și să accepte provocarea de a lucra în inginerie. Printre principalele motive care le determină pe femei să se bucure de o carieră în inginerie se numără capacitatea de a lucra la proiecte diverse (25%), oportunitățile de a anticipa ceea ce va urma în tehnologie și de a vedea cum se va concretiza (16%) și dezvoltarea carierei (10%). Opțiunea ca femeile să aibă flexibilitate și echilibru între viața profesională și cea privată (21%) a fost mult mai mare decât în rezultatele obținute în 2021.
Mai sunt multe de făcut
Sondajul din 2022 se potrivește cu tendințele dezvăluite în sondajul din 2021, evidențiind pașii pozitivi pe care industria i-a făcut, însă mai sunt multe de făcut pentru a elimina sexismul și a asigura echitate pentru toți. Unele exemple reale de sexism și discriminare împărtășite în cadrul sondajului au inclus:
- “Aveam un post în care eram singura femeie și aveam performanțe de top, dar eram plătită cu 20% mai puțin decât bărbatul cel mai prost plătit din echipă.”
- “Conducerea mi-a spus înainte de prima mea conferință importantă să mă asigur că fac cumpărături legate de hainele pentru eveniment de la raionul pentru femei și să mă asigur că mă îmbrac mai feminin.”
- “Mi s-a spus să mă ‘îmbrac sexy’ atunci când fac prezentări pentru noi afaceri în fața directorilor executivi”
- “Un mentor/profesor de la cursul meu mi-a spus că, fiind femeie, nu voi reuși în domeniul ingineriei, deoarece va trebui să fiu mult mai bună decât bărbații.”
- “Oportunitățile la nivel de director au fost transmise direct unui coleg de sex masculin fără ca funcția să fie anunțată”
Sondajul global efectuat de Farnell de-a lungul a opt săptămâni, a fost deschis tuturor sexelor care lucrează în industria electronică/ingineriei și a fost lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor în Inginerie (23 iunie). Cei mai mulți respondenți la sondajul din acest an (75%) au fost din Europa și America de Nord, iar alte contribuții au fost primite din Asia-Pacific, America Centrală și de Sud, China, Orientul Mijlociu și Africa. A existat o distribuție uniformă a vârstei, în special între 25 și 54 de ani (în total 74%), iar 57% dintre respondenți aveau mai mult de 10 ani de experiență în inginerie.
Farnell element14 | ro.farnell.com