Renesas lansează primele microcontrolere RISC-V pe 32-biți cu nucleu CPU dezvoltat în companie

Microcontrolerele RISC-V oferă dezvoltatorilor o nouă opțiune cu consum redus de putere și performanțe ridicate, precum și suport complet pentru lanțul de instrumente

by gabi

Renesas Electronics Corporation a lansat primele microcontrolere (MCU) de uz general pe 32-biți bazate pe RISC-V din industrie, echipate cu un nucleu CPU dezvoltat intern. În timp ce mulți furnizori de microcontrolere s-au alăturat recent unor alianțe de investiții pentru a impulsiona dezvoltarea de produse RISC-V, Renesas a proiectat și testat deja un nou nucleu RISC-V pe cont propriu, acesta fiind acum implementat într-un produs comercial și disponibil la nivel global. Noul grup de microcontrolere, R9A02G021, oferă proiectanților de sisteme embedded o cale deschisă pentru dezvoltarea unei game largi de aplicații cu consum redus de putere și sensibile la costuri, bazate pe arhitectura open-source ISA (Instruction Set Architecture).

În timp ce majoritatea soluțiilor RISC-V actuale vizează aplicații specifice, microcontrolerele din grupul R9A02G021 au fost create pentru a deservi mai multe piețe finale, cum ar fi senzorii IoT, electronicele de consum, dispozitivele medicale, aparatele mici și sistemele industriale. La fel ca în cazul microcontrolerelor de uz general existente, proiectanții vor avea acces la un mediu de dezvoltare complet pentru R9A02G021, oferit de Renesas și de rețeaua sa extinsă de parteneri. Astfel, aceștia vor putea reduce semnificativ costurile, resursele de inginerie și timpul de dezvoltare.

Fiind unul dintre primii care au adoptat RISC-V, Renesas are o ofertă bogată de produse RISC-V specifice aplicațiilor RISC-V, inclusiv dispozitivele sale ASSP de control vocal și de control al motoarelor pe 32-biți și microprocesoarele de uz general (MPU) RZ/Five pe 64-biți, care au fost construite pe nuclee CPU dezvoltate de Andes Technology Corp. Grupul R9A02G021 reprezintă prima generație de microcontrolere de uz general bazate pe nucleul RISC-V dezvoltat la nivel intern de Renesas, care vor fi lansate în următorii ani.

Echilibrul între performanță și putere

Grupul R9A02G021 RISC-V oferă performanțe ample cu viteze de ceas de până la 48MHz, consumând în același timp o putere extrem de redusă în standby, de 0,3µA. Acesta oferă 128KB de memorie flash rapidă, 16KB de memorie SRAM și 4KB de memorie flash pentru stocarea datelor. Proiectate pentru a rezista în condiții dificile, microcontrolerele pot funcționa fiabil la temperaturi cuprinse între -40°C și 125°C. Microcontrolerele sunt prevăzute cu interfețe de comunicații seriale standard, precum și cu funcții de convertor digital-analogic (DAC) și convertor analogic-digital (ADC) pentru a facilita conexiunile de mare viteză și securizate cu senzori, display-uri și alte module externe. Gama largă de tensiuni de intrare de la 1,6V la 5,5V permite operarea la joasă tensiune și curent mic precum și imunitate la zgomot, ceea ce face ca R9A02G021 să fie ideal pentru dispozitivele alimentate de la baterii.

Caracteristicile principale ale grupului de microcontrolere MCU R9A02G021

  • CPU: Nucleu RISC-V la 48MHz, 3,27 Coremark/MHz
  • Memorie: 128KB code flash, 16KB SRAM (12KB și ECC SRAM 4KB) și 4KB flash de date
  • Consum de putere: 162µA/MHz (putere activă), 0,3µA (SW Standby), 4µs (trezire în standby)
  • Interfețe de comunicații seriale: UART, SPI, I2C, SAU
  • Periferice analogice: ADC pe 12-biți și DAC pe 8-biți
  • Interval de temperatură: -40°C până la 125°C (Ta)
  • Domeniu de tensiune de operare: 1.6 până la 5.5V
  • Capsule: 16 WLCSP, 24/32/48 capsulă QFN (opțiune QFP)

Microcontrolerele R9A02G021 RISC-V sunt susținute în totalitate de mediul de dezvoltare integrat (IDE) e² studio de la Renesas, oferit clienților fără costuri. Lanțul de instrumente cuprinzător include un configurator de cod, compilatorul LLVM și o placă de prototipare rapidă (FPB). Medii de dezvoltare complete sunt disponibile și la partenerii Renesas: IAR, cu IDE-ul Embedded Workbench și sonda de depanare I-jet, și SEGGER, cu IDE-ul Embedded Studio, sondele de depanare J-Link și programatoarele de producție Flasher. Documentația de suport include manualul de utilizare FPB, un ghid de inițiere, scheme, liste de materiale (BOM) și fișiere Gerber.

Renesas Electronics Corporation

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu