Reducerea duratei testelor de producţie prin integrarea vederii robotice cu testarea funcţională

by donpedro

Se prezintă o aplicaţie concretă, în industria electronică, a sistemelor de prelucrare a imaginii şi viziune robotică de la National Instrumens

Problema: Creşterea vitezei verificărilor şi realizarea de economii de spaţiu de testare în industriile de electronică şi de telecomunicaţii.

Soluţia:Folosirea mediului LabVIEW şi a lui IMAQ Vision pentru a integra într-un singur punct de testare a probelor de vedere robotică şi de testare funcţională.

Logos Test Engineering Oy, un membru al programului Alliance al firmei National Instruments, este cel mai mare expert în teste şi măsurători din Finlanda.
Logos a folosit cu succes mediul de dezvoltare LabVIEW şi produsele National Instruments de control al instrumentelor pentru a creea un mediu de test unitar, denumit LogosE&E, ce permite atât efectuarea de verificări bazate pe vederea robotică cât şi testări funcţionale clasice, pentru dispozitivele electronice profesionale, de consum şi pentru echipamentele de telecomunicaţii.

Avantajele folosirii unui singur post de testare
În mod clasic, punctele de testare vizuală (automatizată sau nu) erau distincte de bancurile de testare parametrică. Testarea vizuală verifică elemente precum LED-urile, alinierea componentelor, afişajele LCD şi plăcuţele de identificare cu cod de bare, în timp ce bancul de testare funcţională verifică parametrii electrici de genul tensiuni, curenţi, frecvenţe sau puteri de radiofrecvenţă. În realitate, este rareori necesar ca cele două posturi de lucru să fie separate.
Dimpotrivă, este mai avantajos să existe un singur post de test pentru verificările ce trebuie efectuate asupra echipamentului electronic.
Sunt mai multe motive pentru a folosi un post de lucru unic. Cel mai important este reducerea timpului necesar pentru verificări, deci creşterea productivităţii. Timpul de testarea poate fi în general scăzut în două moduri: pe de o parte, aparatul de verificat se leagă la o singură pensă de test, nu la două, iar pe de alta, verificarea vizuală poate fi efectuată robotizat în paralel cu testarea funcţională. De exemplu, în timp ce o pensă de măsură de radiofrecvenţă verifică intrările şi ieşirile aparatului, instrumentul de vedere robotică poate verifica afişajul său cu cristale lichide. Această posibilitate de lucru multitasking creează premizele unei reduceri considerabile a timpului total de testare.
Câteva din celelalte avantaje ale folosirii unui singur post de testare sunt prezentate în continuare:
– Se economiseşte spaţiul în linia de producţie, iar banda de montaj devine mai scurtă.
– Este posibil să se folosească un calculator mai puţin.
– Ambele sisteme au o interfaţă cu utilizatorul comună.
– Rezultatele testelor pot fi salvate în baza de date centrală în acelaşi format, deci pot fi ulterior analizate cu acelaşi set de unelte pentru controlul statistic de proces.
– Rapoartele de test sunt comune, într-un format standardizat.
De asemenea, poate fi standardizată gestionarea versiunilor succesive pentru driverele de instrumente, funcţiile de test, succesiunea verificărilor, valorile parametrilor de test, precum şi mediul sistemului de test. Funcţiile de testare de tip vedere robotică se compun din două părţi:
o interfaţă de test şi funcţionalitate generală – scrisă cu LabVIEW;
o aplicaţie de viziune robotică – creată folosind un mediu de dezvoltare a vederii robotizate. Aplicaţia de viziune robotică poate fi rulată în mod independent şi nu consumă din resursele calculatorului PC. Această caracteristică permite o rulare mai rapidă a testelor de verificare funcţională care se desfăşoară simultan.

www.national.com
Ing. Cristian Malide

S-ar putea să vă placă și