Specificaţii generale:
• 48 de drivere de pin electronice, universale;
• nu necesită adaptor pentru orice circuit din listă care se prezintă în capsulă Through-Hole de max. 48 de pini;
• viteză mare de programare;
• program de comandă şi control sub DOS sau Windows 95/98/NT/2000;
• se conectează la PC pe interfaţa paralelă standard;
• certificare CE;
• 3 ani garanţie.
LabProg+ este un programator universal pentru circuite programabile realizate în diverse tehnologii, microcontrolere, memorii şi circuite logice programabile. Cei 48 de pini au în spatele lor drivere electronice care le permit să realizeze funcţii multiple: scriere de nivel logic 0 sau 1, pull up / pull down, ceas, Vcc, GND, 2 valori de Vpp şi, evident, citire. Această flexibilitate permite programatorului LabProg+ să programeze orice circuit din lista de integrate susţinute care se prezintă în capsulă Through-Hole de maxim 48 de pini fără nici un alt adaptor suplimentar. Iar lista cuprinde la momentul actual circa 4.100 de circuite!
LabProg+ poate îndeplini suplimentar şi funcţii de testare pentru circuite logice TTL / CMOS şi memorii; poate mai puţin interesant azi, când fiabilitatea acestor circuite este de aproape 100%. Totuşi, funcţia de testare este utilă în cazul programării circuitelor logice programabile (PLD = Programmable Logic Devices). De regulă utilizatorul implementează în acestea un automat logic combinaţional sau secvenţial. LabProg+ permite generarea unor vectori de test care, aplicaţi PLD-ului după programare, permit să se vadă dacă s-a programat exact automatul dorit.
Programatorul se poate cupla la orice PC pe interfaţa paralelă standard. LabProg+ înţelege şi mai noile protocoale bidirecţionale de pe interfaţa paralelă. Comunicaţia este foarte rapidă, de exemplu o memorie Flash de tipul AT29C040A (4Mbiţi) se programează în circa 100 secunde.
LabProg+ are încorporată logică complexă ce serveşte scopuri multiple. Astfel aparatul se împacă bine cu sisteme de operare multi-tasking, precum Windows, deoarece este capabil să execute secvenţe critice de program independent. De aceea, funcţionarea programatorului nu este deranjată de eventuale alte task-uri care sunt rulate în paralel de sistemul de operare.
Înainte de a începe procesul de programare LabProg+ execută un test de contact, prin care se verifică faptul că circuitul ţintă prezintă contacte fiabile în soclul ZIF-48 (ZIF = Zero Insertion Force socket) şi că a fost introdus corect. Aceste teste fac uz de facilităţile de protecţie la supracurent ale driverelor de pin electronice şi utilizează analiză de semnătură. Posibilitatea de defectare a circuitului ţintă din greşeala operatorului este astfel drastic diminuată.
Alte circuite de protecţie monitorizează tensiunea de alimentare, fiabilitatea comunicaţiei cu PC-ul sau starea de funcţionare a sistemului de operare. În caz că sistemul de operare se blocheză, lucru care se mai întâmplă la W95/98, sau dacă apar erori de comunicaţie atunci circuitul ţintă aflat în soclul de programare nu este periclitat deoarece LabProg+ dispune de logica şi resursele necesare pentru a manevra asemenea situaţii independent de PC.
În fine, toate intrările, adică contactele de pe ZIF, cupla pentru legătura cu PC-ul şi sursa de alimentare sunt protejate împotriva descărcărilor electrostatice.
După programare LabProg+ execută o verificare a programului înscris utilizând valori marginale ale tensiunilor Vcc şi Vpp, ceea ce oferă o garanţie mai mare că procesul s-a desfăşurat corect şi fiabil.
O altă facilitate deosebită a lui LabProg+ este aceea că permite asignarea unui număr de serie unic pentru fiecare circuit programat. La programarea unui nou circuit se incrementează numărul de serie din buffer.
A se nota că lista de circuite susţinute de LabProg+ este actualizată de câteva ori pe lună de către producătorul ELNEC pe www.elnec.sk. Actualizarea programului de comandă şi control este gratuită. Numărul de circuite susţinute a evoluat de la cca. 2.200 în aprilie 1999 la cca. 4.100 în prezent. Mai mult, ELNEC oferă serviciul ALGOR prin care un utilizator poate solicita adăugarea de noi circuite în listă. Serviciul ALGOR este gratuit.
ELNEC îşi susţine seria de programatoare şi cu adaptoare de capsulă necesare în cazul în care circuitul ţintă are altă capsulă decât Through-Hole. Se oferă diverse tipuri de adaptoare pentru capsule SMD – SOIC, PLCC, TQFP, etc.
Proiectarea atentă precum şi procesul de producţie fiabil face ca producătorul să ofere 3 ani garanţie pentru LabProg+.
Tradus de Cristian Alexe
ALEXE ELECTRONICE AE S.R.L.
Tel. / Fax : (01) 323.9145
e-mail: calexe@canad.ro
www.elnec.sk