Programatoare și depanatoare J-Link de la Segger

Utilizate frecvent în fiecare etapă a producției de electronice

by gabi

Programatoarele J-Link de la Segger sunt utilizate de producătorii de dispozitive electronice, de către proiectanții acestora și, de asemenea, pentru învățare. Ele permit programarea și depanarea eficientă a circuitelor bazate pe microcontrolere și microprocesoare de la toți producătorii populari.

Din portofoliul larg de produse oferite de TME, puteți achiziționa programatoare J-Link fabricate de Segger. Prezentăm, mai jos, o vedere de ansamblu a acestei oferte: aceasta include modele standard, avansate, miniaturale și o variantă educațională. În plus, oferim și adaptoare care facilitează utilizarea acestor dispozitive cu circuite miniaturale echipate cu un conector realizat sub formă de câmpuri de testare pe o placă PCB cu un conector Mictor 38.

Versiuni J-Link de dimensiuni complete

Programatoarele J-Link pot fi utilizate, literalmente, cu sute de serii de microcontrolere (și zeci de mii de modele ale acestora), care includ sisteme de la producători precum Microchip, Texas Instruments, Infineon, STElectronics, Renesas, NXP, Espressif, Toshiba și mulți alții. Dispozitivele J-Link au funcționalitatea de depanatoare JTAG alimentate de la un port USB. Ele sunt bazate pe microprocesoare pe 32-biți cu arhitectură RISC, permițându-le să comunice la viteză mare cu circuitul țintă, precum și cu un computer (prin USB). Mulți dintre clienții noștri nu au nevoie de o introducere în soluțiile Segger, deoarece sunt instrumente utilizate pe scară largă în laboratoarele de dezvoltare și pentru producția de circuite electronice (programare Flash).

J-Link BASE J-Link PLUS J-Link ULTRA+ J-Link PRO

Software inclus

Modelele J-Link menționate mai sus se diferențiază între ele prin diverse caracteristici. În primul rând, este vorba de licențele software care însoțesc dispozitivul. Cel mai elementar pachet suportă doar funcționalitatea fundamentală (programare prin intermediul unui port serial virtual, VCOM) care este disponibil gratuit pe site-ul web al producătorului. La versiunea BASE, cumpărătorul nu primește aplicații suplimentare, dar acestea pot fi achiziționate separat. Licența extinsă, inclusă în modelele PLUS, ULTRA+ și PRO, conține software pentru sistemele Windows, Linux și macOS:

  • J-Flash SPI – programare directă (cu verificare) a memoriei Flash și EEPROM prin SPI, inclusiv pentru sistemele bazate pe arhitectura ARM.
  • Unlimited Flash Breakpoints – funcționalitate software suplimentară care permite setarea unui număr nelimitat de puncte de întrerupere în cod, facilitând depanarea după programarea sistemului țintă.
  • Ozone – un mediu grafic pentru depanare și analiza programului. Funcționează cu limbaje de nivel scăzut C, C++ și Rust. Facilitează optimizarea codului bazată pe înregistrarea timpului de execuție al operațiunilor individuale, încărcarea nucleului și a memoriei etc. În circuite mai complexe (de exemplu, IoT) care utilizează sisteme de operare în timp real, RTOS, cum ar fi embOS sau FreeRTOS™, Ozone permite monitorizarea proceselor, parametrilor și utilizării stivei, oferind programatorului o perspectivă completă asupra funcționării dispozitivului.
  • O altă caracteristică importantă a licenței extinse este suportul RDI, o interfață standardizată pentru diagnosticarea aplicațiilor care utilizează microprocesoare cu arhitectură ARM.

Diferențe între modele

Astfel, diferența între versiunile PLUS și BASE este software-ul; în rest, parametrii modelului sunt, practic, identici. Următorul nivel în oferta J-Link este varianta ULTRA+, care prezintă, deja, caracteristici mai bune: transmisia de date prin USB are o viteză maximă de 4MB/s, ceasul semnalelor JTAG și SPI poate avea o frecvență de până la 50MHz, în timp ce portul serial virtual operează cu un debit de până la 10MBd. Cu modelul PRO, obținem aceleași capabilități, dar o îmbunătățire suplimentară o reprezintă conectorul RJ45 și interfața Ethernet, care permit programarea dispozitivelor la o distanță mai mare decât USB. Și chiar mai departe: după desemnarea unui gateway, accesul la depanator va fi posibil de pe calculatoarele conectate la aceeași rețea locală. O astfel de funcționalitate optimizează procesele de producție și lucrul în laborator pe prototipuri.

Cele mai importante diferențe între modelele J-Link sunt descrise în tabelul de mai jos:

Dispozitiv BASE PLUS ULTRA+ PRO
Sursa de alimentare USB USB USB USB
Domeniul tensiunii de ieșire 1.2 … 5V 1.2 … 5V 1.2 … 5V 1.2 … 5V
Încărcare de date de la USB 1MB/s 1MB/s 4MB/s 4MB/s
Viteză maximă JTAG 15MHz 15MHz 50MHz 50MHz
Viteză maximă SPI 12MHz 12MHz 50MHz 50MHz
Viteză maximă SWO 30MHz 30MHz 100MHz 100MHz
Viteză maximă VCOM 115200Bd 115200Bd 10MBd 10MBd
Frecvență de eșantionare 1kHz 1kHz nelimitată nelimitată
Interfață USB
Interfață RJ45
Interfață JTAG
Licență J-Link
Licență J-Flash (SPI)
Licență J-Link RDI/RDDI
Licență Ozone

Versiuni compacte

TME oferă, de asemenea, versiuni compacte ale programatoarelor BASE și PLUS. Acestea au dimensiuni foarte mici (46×46×17mm), dar posedă aceeași funcționalitate. Ele sunt conectate folosind un conector USB C. Sunt destinate montării directe într-un prototip. Producătorul prevede, de asemenea, posibilitatea de montare pe un PCB, de exemplu, pentru a crea un dispozitiv de testare strict specializat sau pentru a automatiza procesul de programare în producția de masă și în aplicații similare.

J-Link BASE Compact J-Link PLUS Compact J-Link EDU Mini

Cel mai simplu programator disponibil din oferta Segger este modelul EDU Mini, care, după cum sugerează și numele, este destinat pentru scopuri de instruire și educaționale. Funcționalitatea dispozitivului este limitată, dar suportă lucrul cu multe sisteme, inclusiv microcontrolere bazate pe arhitecturi ARM și RISC-V. Caracteristicile programatorului, comparativ cu cele descrise mai sus, sunt următoarele:

Caracteristici
Sursa de alimentare USB
Gama de tensiune de ieșire Doar 3.3V
Încărcare de date de la USB Da
Viteză maximă JTAG 4MHz
Viteză maximă SPI 4MHz
Viteză maximă SWO 100MHz
Viteză maximă VCOM Fără port serial virtual
Frecvență maximă de eșantionare 1kHz
Interfață USB Da (Micro USB)
Interfață JTAG Da
Interfață RJ45 Nu
Licențe J-Link, Ozone

Accesorii

Pentru a permite programatoarelor / depanatoarelor J-Link să lucreze cu circuite echipate cu alte tipuri de conectori, producătorul oferă adaptoare dedicate. Primul este un adaptor pentru o conexiune cu șase pini pogo (piese metalice cu arc, care asigură contactul electric temporar), permițând producătorilor de dispozitive să mențină compatibilitatea cu dispozitivele Segger prin plasarea a doar șase puncte de testare pe PCB. Limitarea, în acest caz, o constituie lipsa suportului pentru interfața JTAG (se utilizează interfața SWD). Totuși, aceasta este disponibilă în cazul adaptoarelor cu un conector Mictor 38, utilizate în circuite bazate pe arhitectura ARM. În această versiune, singura limitare va fi lipsa conectivității cu pini Trace, care sunt prevăzuți în standard, dar nu sunt suportați de ieșirea cu 20-pini a programatoarelor J-Link.

J-Link Mictor 38 Adapter 6-Pin Needle Adapter

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu