În 2020, Eaton sărbătorește 60 de ani de când este lider în dezvoltarea și implementarea tehologiei de comutare în vid și izolare în aer. Cu alte cuvinte, aparataj de comutație ecologic. De asemenea, în anul 2020, Eaton celebrează livrarea a un milion de unități de celule cu izolație cu aer.
Eaton s-a aflat în avangarda producției de celule de tensiune medie fără SF₆ încă din anii ’60, când produsele Magnefix au devenit o soluție compactă pentru operatorii de sisteme de distribuție. Pentru a satisface necesitățile respective, s-au montat linii de producție în Spania, Africa de Sud și Australia. Aceste celule, bazate pe utilizarea rășinii epoxidice, au permis fabricarea de echipamente de medie tensiune, sigure și compacte.
În 2003, Eaton a achiziționat sectorul electric al companiei Delta PLC, care includea brandurile Holec, MEM și Bill, pentru a satisface nevoile unei piețe globale. În anii ’80, Grupul Holec a luat o importantă decizie, aceea de a renunța la utilizarea produselor cu SF₆, în aplicațiile de medie tensiune. Compania era îngrijorată de riscul ecologic asociat utilizării gazului SF₆ și de măsurile complexe de siguranță necesare pentru manipularea și exploatarea produsului.
În 2002, Eaton a lansat Xiria, un echipament de medie tensiune modern. Xiria este un tip de celule cu caracteristici dielectrice inteligente și echipat cu o tehnologie de comutație în vid. Celulele Xiria au numeroase utilizări, de la panouri solare, clădiri industriale, comerciale, centre de date, infrastructură rutieră și feroviară până la unitățile rețelelor de distribuție de tip inel (RMU), ale marilor furnizori de energie. De exemplu, aceste celule au fost instalate în cel mai lung tunel terestru din Țările de Jos, tunelul Gaasperdammer și la o mare fabrică de ciment din Ucraina, Ivano-Frankivskcement. În anii următori, vom furniza Xiria pentru furnizorul olandez de energie Stedin, care va reduce utilizarea gazului SF₆ în medie cu 1950 kg pe an.
Eaton s-a aflat întotdeauna în prim-planul inovației – pe parcursul ultimilor 60 de ani, a dezvoltat peste 200 de invenții brevetate, legate de camerele de stingere în vid. Cu o gamă adecvată de camere de stingere în vid, mecanismele de actionare au putut fi simplificate, separatoarele de sarcină cu fuzibile au putut fi înlocuite cu întreruptoare în vid, astfel încât masivele întreruptoare cu ulei, nu mai erau necesare. Întreruptoarele în vid sunt atât de fiabile, încât a fost posibilă utilizarea lor, chiar și în construcție fixă.
Industria electricității se implică în schimbările climatice
Evident, nu mai este acceptabil ca Europa să tolereze în continuare emisiile dăunătoare, acum când există alternative adecvate, este cazul utilizării gazului SF₆, în echipamentele de medie tensiune.
SF₆ este un gaz care, datorită proprietăților izolante excelente, a fost utilizat în numeroase aplicații industriale și comerciale. SF6 este relativ ieftin, inodor și neinflamabil, de unde și utilizarea sa ca mediu de izolație. Este utilizat în toate domeniile: construcții importante, energie regenerabilă și, deseori, în substațiile electrice aflate în localitățile și orașele din toată lumea.
SF₆ este în topul gazelor cu efect de seră, cu un potenţial de încălzire globală (GWP) de 23500 ori mai mare decat CO2. Instituţia Organizaţiei Naţiunilor Unite, care monitorizează Grupul interguvernamental de experţi privind schimbarea climei (IPCC), a adăugat gazul SF₆ la lista gazelor cu efect de seră extrem de nocive și au decis să acționeze pentru a-l interzice, oriunde este posibil. La actualizarea din 2014 a Regulamentului privind gazele fluorurate, UE a interzis utilizarea gazului SF₆ pentru multe aplicaţii, precum încălţăminte sport, pneuri, mingi de tenis, pentru geamuri termopan etc. Aceste interdicții au avut succes în reducerea utilizării de SF₆ pentru articolele respective. Și totuși, conform studiilor științifice, concentrațiile de gaz SF₆ din atmosferă continuă să crească, tendință care se poate accelera ca urmare a introducerii treptate, a rețelelor electrice descentralizate, în Europa.
Din cauza îngrijorării globale tot mai mari cu privire la schimbările climatice și a necesității de a schimba urgent modul în care acționăm, Eaton și câteva alte companii s-au alăturat mișcării “Green Switching”, axată pe eliminarea utilizării gazului SF6 în echipamentele de distribuție de medie tensiune.
Folosirea gazului SF₆ în echipamentele de distribuție, nu este numai nedorită; ea nu mai este nici necesară, deoarece sunt disponibile alternative viabile, în ceea ce privește mediul de comutație. De exemplu, comutația în vid combinată cu izolația solidă, reprezintă o soluție sigură și ecologică, utilizată de mulți ani în toată Europa și în lume: până în 2020, Eaton a instalat un milion de unități de celule electrice fără SF₆ în peste 60 de țări, în cadrul a numeroase aplicații și segmente diferite, în peste trei mii de locații, pe glob.
Forumul industriei greenswitching.com face apel la Comisia Europeană să oprească emisiile inutile care dăunează mediului și să publice imediat o propunere de modificare a Anexei III a Regulamentului privind gazele fluorurate, pentru interzicerea utilizării gazului SF₆ în sectorul electric, dând astfel un impuls dezvoltărilor tehnologice și stimulând clar adoptarea la scară largă a tehnologiilor disponibile fără SF₆. Cel puțin, utilizarea gazului SF₆ în echipamentele de tensiune medie de până la 36 kV poate fi interzisă imediat, sau, pe termen scurt și pentru echipamente cu tensiune mai mare. Se așteaptă o decizie a Comisiei Europene în Iulie 2020.
Pe piață există alternative fără SF₆, dar necesită reglementare legislativă
Există alternative eficiente, fezabile din punct de vedere tehnic și fiabile, cum ar fi tehnologia comutației în vid, inițiată de Eaton de peste 60 de ani:
- Eficientă: Deoarece nu mai este necesară întreținerea, completarea, testarea, verificarea, raportarea și eliminarea gazului SF6, costul total pe întreaga durată de viață, fiind deja mai mic;
- Fezabilă din punct de vedere tehnic: Aparatajul de comutație fără SF6 există de 60 de ani. Are valori nominale de curenți, curenți de scurt circuit și dimensiuni fizice comparabile. Nu există niciun obstacol tehnic în implementarea lor;
- Eficiență din punct de vedere energetic: Nu există pierderi mai mari asociate utilizării aparatajului fără SF6;
- Fiabilă: În realitate, este mai fiabilă, fiind mai adecvată utilizării acolo unde sunt necesare comutații dese, de exemplu în parcuri mari de eoliene sau panouri solare.
Nu este o tehnologie nouă. De exemplu, populara RMU Xiria de la Eaton, lansată în 2002, s-a vândut în peste 100.000 unități, dovedindu-și în timp fiabilitatea. Sistemele Xiria de medie tensiune, utilizează vidul ca mediu de comutație și o izolație solidă din rășină epoxidică, astfel încât, echipamentul este la fel de compact precum alternativele izolate cu gaz. Companiile nu au niciun motiv justificat, de a continua fabricarea și utilizarea de celule cu SF6, în orice aplicație.
Autor: Adrian Tudose – Projects Sales Manager – Eaton Electric SRL Romania