Plăci de dezvoltare pentru aplicații IoT și OlinuXino produse de Olimex distribuite în România de Comet Electronics

by donpedro

Olimex_Design_IoT_LogoOlimex_EA0317_ESP32-WROOM-32Plăcile de dezvoltare ESP32-EVB și ESP32-WROVER-KIT sunt două plăci dezvoltate special pentru aplicații IoT. Ambele plăci sunt bazate pe modulul dual WiFi/Bluetooth ESP32-WROOM-32 produs de Espressif.
ESP32-WROOM-32 este un sistem dual-core cu două procesoare Harvard Architecture Xtensa LX6.
Toată memoria încorporată, memoria externă și perifericele sunt situate pe magistrala de date și/sau magistrala de instrucțiuni a acestor procesoare. Cu unele excepții minore adresa de mapping a celor două procesoare este simetrică, ceea ce înseamnă că ambele procesoare folosesc aceleași adrese pentru a avea acces la aceeași memorie. Cele două procesoare sunt numite “PRO_CPU” și “APP_CPU” (pentru “protocol” și “aplicație”), cu toate acestea, pentru cele mai multe aplicații cele două procesoare sunt interschimbabile.

Olimex_EA0317_ESP32-EVBPlaca de dezvltare ESP32-EVB beneficiază pe lângă conectivitatea WiFi/Bluetooth dată de modulul Espressif de interfață Ethernet 100Mb, card MicroSD, două relee de 10A/250VAC, încărcător pentru acumulatori LiPo pentru funcționare continuă în cazurile de lipsă de alimentare, conector UEXT pentru conectarea la orice modul pe acest protocol, conector GPIO de 40 pini cu acces la toate porturile ESP32.

Placa de dezvoltare ESP32-WROVER-KIT este cea mai completă placă pentru dezvoltarea aplicațiilor IoT beneficiind de un afișor de 3,2 inch și de o interfață USB avansată bazată pe integratul FTDI FT2232HL. Această interfață permite dezvoltatorilor să utilizeze JTAG direct pentru a depana ESP32 prin intermediul interfeței USB. Placa mai are și interfețe UART, SPI și JTAG.

Olimex_EA0317_ESP32_WROVERFolosind aceste plăci dezvoltate de Olimex puteți reduce considerabil timpul necesar dezvoltării proiec­telor IoT, element crucial pentru reușita într-un mediu cu dezvoltare atât de fugerătoare.

Plăcile de tip “Open Source” – OlinuXino
OlinuXino este o placă cu un software și un hardware de tip Open Source având implementat Linux la nivel industrial, cu GPIOs capabile să funcționeze în intervalul de temperatură -25°C … + 85°C.
Oamenii compară OlinuXino cu Raspberry Pi și BeagleBone, așa că vă prezentăm mai jos principalele diferențe.

Deși proiectele sunt similare, există diferite implementări:

OlinuXino este complet deschis ca sursă hardware și software, ceea ce înseamnă că aveți acces la toate fișierele CAD și surse și le puteți reutiliza pentru propriile proiecte personale sau comerciale. Nu există restricții de fabricație și de vânzare a acestor plăci pentru uz propriu sau revânzare.
OlinuXino folosește un microcontroler iMX233 disponibil pe scară largă și cu costuri mici. Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii pot modifica propriile plăci și să le fabrice cât mai ieftin având în vedere că procesorul în capsulă TQFP este ușor de asamblat de către orice amator.

Comet-Electronics_EA0815_Olimex_A10_v-2Raspberry Pi nu au lansat fișele CAD și nici scheme complete, folosind procesoare de la Broadcom, care nu sunt disponibile pentru vânzare în cantități mici și folosesc o capsulă BGA, care necesită o asamblare profesională. În timp ce Raspberry Pi este proiectat pentru a fi un gadget de casă, OlinuXino va lucra într-un mediu industrial -25°C … + 85°C și va fi proiectat pentru a fi low-cost și imun la zgomot EMC.

BeagleBone au fișierele deschise CAD hardware, iar utilizarea unui procesor BGA și a unei plăci foarte complexe face produsul greu de fabricat în cantități mici.

Comet-Electronics_EA0815_Olimex_A20Posibile aplicații ale plăcilor OlinuXino:
Controller pentru imprimante 3D
În prezent, toate imprimantele 3D folosesc un PC/laptop conectat la un driver stepper Arduino, iar placa OlinuXino poate îndeplini această sarcină fără probleme.
Automatizarea caselor
Conectarea unui modul GSM sau senzori Zigbee se face ușor cu conectorul UEXT existent. OLinuXino are port Ethernet 100Mbit, dar sunt disponibile
multe accesorii low-cost precum modulele WIFI USB cu drivere Linux, cum ar fi RTL8192 care permite OLinuXino să se conecteze la internet wireless
și pentru a controla relee și senzori fără a fi nevoie de cabluri.
Având un modul mic linux cu GPIO disponibile OLinuXino poate fi încorporat și în alte produse. Plăcile BeagleBone nu se pot folosi în proiecte comerciale, în timp ce nu există restricții cu OLinuXino.

Olimex_EA0317_IoTPlăcile OLinuXino folosesc procesoare A10, A10S, A13 si A20.
A13 este un procesor Cortex A8, care poate adresa până la 512 MB RAM și rula la 1GHz. Capsula aleasă de Olimex este TQFP – cea mai prietenoasă pentru utilizatorii amatori (de fapt, este primul și singurul Cortex A8-în pachetul TQFP). Deci, proiectarea A13-OLinuXino a fost un pas logic.
A13-OLinuXino are 512MB RAM, 4 porturi USB (unul destinat WIFI), un port USB OTG, intrare și ieșire audio, SD card, VGA, 72 GPIOs, conector de ieșire LCD.

A10 este fratele mai mare al A13 și este de asemenea un Cortex A8 cu funcționare la 1GHz (vânzătorii de tablete scriu că procesorul funcționează la 1.2 sau 1.5GHz, dar acest lucru este de fapt de overclocking.
Același lucru este posibil, dar nu este recomandat pentru operațiunile normale). Se poate adresa până la 2GB de RAM și, în plus față de A13, are SATA, HDMI, VGA și ieșiri video compozit plus mult mai multe interfețe GPIO decât există în pachetul BGA442.
A10-OLinuXino are aceeași bază ca A13, dar include mai multe GPIOs, 1GB RAM, HDMI, SATA și 100Mbit Ethernet.

A20 este un procesor dual core Cortex-A7, care este aproape pin la pin compatibil cu A10, astfel încât placa cu procesor A10 poate lucra și cu un procesor A20.

Pentru detalii tehnice şi comerciale, contactaţi:

Ing. Ciprian Varga, Director Tehnic

 

Comet_new_logoComet Electronics   |   www.comet.srl.ro   |   office@comet.srl.ro
Str. Sfânta Treime Nr. 47, Bucureşti, Sector 2
Tel.: 021 243 2090   |   Fax: 021 243 4090

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu