Noutăţi de la National Instruments

by donpedro

Sistemul cu I/O distribuite bazat pe LabVIEW asigură măsurători şi control în reţea inteligente.
Începând din august 2001, proiectanţii de sisteme industriale pot folosi renumitul mediu de dezvoltare LabVIEW integrat în “nodurile” compacte de I/O pentru măsurători industriale, pentru a clădi sisteme distribuite de monitorizare şi control, care să funcţioneze în timp real.

Utilizând aceste noduri, bazate pe noua familie FieldPoint 2000 de module de achiziţie în reţea, inginerii pot acum să realizeze soluţii de măsurători şi control fiabile, independente. Cu ajutorul programării grafice în LabVIEW, puternică şi uşor de folosit, inginerii pot crea aplicaţii specializate, la comandă, pe care le pot descărca într-un sistem de operare de timp real ce rulează pe un procesor dedicat din cadrul familiei de module Field Point 2000.
Specialiştii în automatizări industriale apreciază noile posibilităţi oferite.
Steve Axelrod, directorul secţiei de echipamente de inginerie, senzori şi măsurători de la Honey well-Measurex, spune că vor beneficia de noul FieldPoint 2000 în programele lor de fabricaţie, proces şi testare, şi îl vor îngloba în liniile de producţie. “Sistemul Field Point 2000 poate fi folositor într-o gamă largă de aplicaţii, ce include controlul distribuit al proceselor de producţie. Experienţa anterioară ne-a dovedit că firma National Instruments oferă o dată cu FieldPoint 2000 o calitate deosebită, software şi hardware integrat, ceea ce ne uşurează punerea la punct a aplicaţiilor de automatizare.

Sistemele bazate pe familia FieldPoint 2000 sunt uşor de dezvoltat, de instalat şi de întreţinut datorită configurabilităţii soft-ului şi a echipamentelor modulare, legate în reţea. Fiecare din aceste noduri inteligente poate acţiona ca o componentă independentă într-un sistem conectat în reţea, şi comunică totodată cu calculatorul gazdă ce rulează Windows. Inginerii pot de asemenea să integreze modulele FieldPoint 2000 în sistemele existente prin intermediul reţelei Ethernet, şi le pot lega la dispozitivele seriale cu interfaţă RS-232 sau comunica cu acestea.
Modulele familiei FieldPoint 2000 sunt echipate cu 3 MB de memorie Flash ce poate fi definită de utilizator, cu excepţia lui FP-2010, care dispune de 11 MB de memorie flash ce poate fi definită de utilizator.
Dr. James Truchard, preşedintele firmei National şi unul din fondatori declară că sistemul de operare LabVIEW Real-Time şi familia de module FieldPoint 2000 preiau puterea şi uşurinţa de folosire a unui sistem bazat pe calculator PC şi le extind la un sistem distribuit, legat în reţea, de noduri inteligente folosite pentru măsurători şi control industrial. “Aceste module FieldPoint ilustrează concret o convergenţă a principalelor tendinţe tehnologice actuale: sisteme miniaturizate, inteligente, tot mai înglobate, creşterea folosirii Ethernet-ului în halele de producţie, aplicaţii proiectate pentru a lucra pe Web şi integrarea procesului de fabricaţie cu testarea”.

Despre FieldPoint
FieldPoint face parte din categoria sistemelor distribuite pentru achiziţie de date şi control industrial şi constă dintr-o varietate de noduri de intrări şi ieşiri analogice şi digitale, modulare, şi mai multe tipuri de interefeţe de reţea pentru a folosi I/O distribuite pe respectivele reţele: Ethernet, serială, Foundation Fieldbus sau conexiuni fără fire. Modulele FieldPoint combină noduri de intrări şi ieşiri şi o condiţionare de calitate a semnalelor cu conectivitatea directă cu o mare varietate de senzori, inclusiv de tensiune, curent, termorezistenţe, termocuple, relee şi generarea de pulsuri.
Modulele FieldPoint sunt disponibile cu 8 sau 16 canale de intrare, eventual cu numai două canale dacă semnalele de prelucrat sunt distribuite pe o arie foarte mare.

Despre LabVIEW Real-Time

Varianta de timp real a cunoscutului mediu de dezvoltare grafic LabVIEW extinde posibilităţile acestuia pentru a crea sisteme de timp real înglobate ce folosesc dispozitivele de măsură inteligente de la NI. Acestea includ plăcile de achiziţie inserabile cu microprocesor propriu, controlere PXI şi familia FieldPoint 2000 de module de reţea. Cu ajutorul lui LabVIEW Real-Time, inginerii dobândesc puterea de a pune la punct soluţii de timp real folosind software standard pe plan industrial şi echipamente ce şi-au dovedit fiabilitatea în aplicaţii industriale. În plus, inginerii familiarizaţi cu LabVIEW pot să înceapă imediat dezvoltarea de aplicaţii de timp real pentru măsurători şi automatizări folosind LabVIEW Real-Time.

Despre NI
Lider mondial în domeniul achiziţiei de date, firma National Instruments se bazează pe tehnologii comerciale larg răspândite, cum ar fi calculatoarele standard pe industrie şi Internetul, pentru a oferi clienţilor soluţii de măsură şi automatizări special adaptate cerinţelor acestora.
NI are sediul in Austin, statul Texas, şi asigură de lucru la peste 2.500 de angajaţi, având birouri de vânzări directe în mai bine de 30 de ţări din lume. În anul fiscal 2000, NI a înregistrat cel de al 24-lea an consecutiv de creştere cu două cifre. Totalul venitului net s-a cifrat la 410 milioane USD. În ultimii doi ani, consecutiv, revista FORTUNE a desemnat firma NI ca una dintre cele mai bune 100 de firme din SUA.

Measurement Studio 6.0 asigură mai multă putere inginerilor

Folosind versiunea 6.0 a pachetului software Measurement Studio, electroniştii pot pune la punct aplicaţiile multifuncţionale de testare şi măsurători într-un mod mai eficient.
Pe 15 august National Instruments a lansat oficial noua versiune a pachetului Measurement Studio 6.0, un set complet integrat de unelte de măsură complementare faţă de limbajele de programare bazate pe text care sunt folosite cel mai des de ingineri. Measurement Studio 6.0 asigură inginerilor toate instrumentele soft necesare pentru a crea o gamă largă de aplicaţii integrate de testare, măsurători şi control, în limbajul de programare pe care îl preferă fiecare. Pentru aceasta, Measurement Studio 6.0 dispune de capacităţi extinse în limbajele în LabWindows/CVI, Microsoft Visual Basic, şi Visual C++.
Încă din 1988 NI oferă programatorilor ce folosesc limbaje bazate pe text software pentru a putea realiza aplicaţii de măsurători şi automatizare (în acel an a fost lansat LabWindows). De atunci, firma NI a continuat să-şi servească utilizatorii cu noi versiuni, ajungând în prezent la Measurement Studio 6.0. Cu noile caracteristici, cum ar fi puternicele capacităţi de integrare hardware, instrumente îmbunătăţite de vizualizare şi analiză, şi conectivitate Internet superioară, inginerii observă că acum pot clădi sisteme de măsură robuste mai eficient ca niciodată.

Jason Pressesky, un director de producţie Seagate Technology, a folosit Measurement Studio pentru a realiza un sistem de testare a unităţilor de harddisk, şi declară că “Folosind acest set complet de unelte pentru interfaţa hardware, analiza semnalelor şi vizualizare, am creat aplicaţiile noastre în numai câteva săptămâni, în loc de luni întregi cât erau necesare înainte”.
Inginerilor proiectanţi li se oferă posibilitatea de a integra în aplicaţiile lor de măsură echipamente de prelucrare a imaginilor, vedere robotică şi de control a mişcării. Integrarea se face printr-un nou software, intuitiv, orientat pe aplicaţii. Folosind aceste compatibilităţi hardware, inginerii pot crea aplicaţii multifuncţionale, critice, cum ar fi sisteme automate complexe, ce includ capacităţi de mişcare, achiziţie de date şi inspecţie vizuală. Sistemele pot testa şi inspecta componentele şi montajele electronice, efectuând nu numai verificarea electrică, ci şi inspecţia vizuală, semnalarea unor piese lipsă şi scanarea cutiilor pentru a verifica prezenţa etichetelor corecte!
Prin intermediul controalelor ActiveX pentru limbajul Visual Basic şi respectiv al claselor C++ pentru Visual C++, inginerii dispun acum de o deplină compatibilitate cu clasa instrumentelor virtuale interşanjabile (IVI). Folosind driverele IVI, proiectanţii pot să schimbe hardware-ul instrumentelor de măsură fără a mai trebui să recompileze softul pe care l-au pus la punct.
Folosind ActiveX, modelul obiect de componente (COM), şi bibliotecile dinamice de legături (DLL), inginerii pot integra noi aplicaţii pentru a extinde posibilităţile sistemului de măsură sau pentru a partaja aplicaţiile realizate sub diferite limbaje de programare. Aceasta economiseşte un preţios timp de proiectare şi evită costisitoarea duplicare a unor sarcini. Acum, utilizatorii de LabWindows/ CVI pot să încorporeze controale ActiveX de la alte programe software sau să adauge aplicaţiilor realizate cu Measurement Studio capacităţi multimedia cum ar fi video streaming sau control vocal, fără să trebuiască să pună ei la punct tehnologia care să sprijine noile funcţionalităţi.

Ing. Cristian Malide
IMPERIAL ELECTRIC S.A.
Tel: 211 37 82

S-ar putea să vă placă și