Din noiembrie anul trecut, Dominik Ressing este noul CEO al congatec. Pasiunea sa este de a transforma potențialul tehnic al tehnologiilor embedded și edge computing în beneficii reale pentru clienți. Înseamnă aceasta o schimbare în strategia furnizorului de produse COM (Computer-on-Modules)?
Domnule Ressing, ce obiective v-ați stabilit pentru prima sută de zile?
Obiectivul meu principal a fost să dobândesc o înțelegere mai profundă a companiei noastre. Pentru mine, a fost extrem de important să analizez procesele interne, să cunosc echipa și modul în care toată lumea lucrează împreună. Al doilea obiectiv al meu este, fără îndoială, să duc strategia mai departe – să pun și mai mult accentul pe ecosistemele de calcul embedded gata pentru aplicație.
Ați reușit deja să faceți schimbări sau să lansați noutăți?
Piața este extrem de dinamică, iar noi ieșim dintr-o fază de alocare a resurselor. Având în vedere că piața se reorientează acum spre interesul clienților, este esențial să fim mult mai receptivi în a răspunde cerințelor lor. Cu siguranță am putut să contribui la stimularea acestor măsuri.
A revenit totul la normal? Sau faza de alocare a condus la schimbări care vor avea un impact de durată?
Ne-am extins și diversificat capacitățile de producție în Europa și Asia prin adăugarea de noi producători pentru a ne spori reziliența. În viitor, vom fi capabili să producem și în SUA. Prin punerea în aplicare a acestor măsuri în timpul fazei de alocare și operând ca o societate fabless (fără facilități de producție), am fost în măsură să sporim rapid capacitățile noastre. Unii producători de computere embedded care dispun de propriile instalații de producție, se confruntă, în prezent, cu restanțe și comenzi întârziate, în timp ce noi înregistrăm deja o creștere semnificativă a vânzărilor. În această privință, companiile europene, în special, au rămas mult în urmă.
Cât de rezilientă este producția dumneavoastră?
În calitate de producător fabless, ne situăm mult mai bine în comparație cu majoritatea producătorilor insource (cu facilități de producție), deoarece ne putem extinde mai ușor. De exemplu, nu ne-a fost deloc greu să înființăm rapid o unitate de producție în Europa de Est. Și asta deoarece întreaga metodologie pentru adăugarea de noi producători este deja în vigoare. Testele noastre complet automatizate pot fi utilizate în orice moment în alte locații. De asemenea, ne ocupăm de loturi de dimensiuni mai mici și nu trebuie neapărat să le fabricăm noi. Acest lucru ne permite să oferim clienților posibilitatea de a-și fabrica singuri produsele dacă doresc să realizeze economii de scară suplimentare în calitate de producători de volume mari.
Reziliența are și ea prețul ei. Cum decid clienții dumneavoastră?
Presiunea costurilor joacă un rol important. Nu toată lumea a putut să suporte creșterea prețurilor, motiv pentru care unii clienți doresc să producă, din nou, exclusiv în Asia. Cei care cer reziliență trebuie să investească câteva puncte procentuale în prețul de vânzare și să accepte un angajament de capital mai mare pentru a fi siguri că un alt loc de producție poate prelua controlul fără probleme în caz de blocaje sau întreruperi ale aprovizionării. În plus, producția distribuită sprijină și structurile locale ale clienților noștri globali.
Sunt vești bune în ceea ce privește creșterea rezilienței. Care sunt provocările pentru congatec?
congatec nu este un gigant corporatist cu tradiție, ci o companie de 200 de milioane de euro care a obținut în ultimii 20 de ani o poziție de lider mondial în domeniul COM (Computer-on-Modules) și care va continua să se extindă. Această dezvoltare trebuie să fie însoțită de schimbări structurale. Experiența pe care am acumulat-o în ultimii 10 ani în companii mult mai mari, cu structuri complet diferite – nu a fost întotdeauna pozitivă, recunosc. Dar creșterea puternică – în special în ultimii ani, când congatec aproape că și-a dublat vânzările – necesită o schimbare tocmai în această direcție. Din fericire, suntem capabili să ne integrăm foarte bine și să avem o cultură corporativă excelentă. Nu v-ar veni să credeți cât de internațională și multiculturală este această companie din Pădurea Bavareză. Desigur, acest lucru face mai ușoară inițierea schimbărilor necesare dincolo de granițele naționale.
Cum intenționați să generați mai multe vânzări?
Modulele COM sunt, în continuare, o piață în creștere, iar noi suntem liderul clar de piață în domeniul de înaltă performanță al acestui sector. Axându-ne pe COM-uri, suntem, de asemenea, o companie foarte specializată. Toți ceilalți jucători de pe piață au crescut prin diversificarea portofoliului de produse, în timp ce noi am crescut prin focalizarea pe COM-uri. Și asta este exact ceea ce dorim să facem în continuare. Dacă vă uitați la noile cerințe, cum ar fi securitatea, AI și edge computing, elementul de calcul capătă o importanță majoră. Este elementul mobilizator pentru toate aceste cerințe. Prin urmare, vom oferi un suport și mai bun pentru stivele de aplicații necesare pe COM-urile noastre.
Creșterea vine doar din software?
Nu numai. Putem, de asemenea, să ne adresăm unor noi clienți pe care nu i-am putut aborda până acum. Mă gândesc la IPC-urile standard cu plăci de bază care, de obicei, au o disponibilitate pe termen lung de numai 5 ani și rate de defectare mai mari. Datorită platformelor standardizate, producătorii de astfel de soluții au beneficiat până acum de un suport mai bun la nivelul pachetului de tehnologii, software și servicii. Și noi oferim, acum, acest lucru, adăugând o disponibilitate dublă, de 10 ani și o fiabilitate semnificativ mai mare.
Vă veți extinde gama de plăci carrier personalizate?
Dorim să extindem gama noastră de plăci carrier dedicate, pe care le vom realiza noi, în cantități limitate. Competența noastră principală constă în nucleele de calcul, iar clienții noștri sunt experți în interfețe I/O dedicate. În plus, observăm o tendință de standardizare a interfețelor, astfel încât personalizarea, adică omiterea sau relocarea interfețelor, joacă un rol mai important. Totuși, pentru a ne lărgi gama de plăci carrier, trebuie să ne extindem rețeaua de parteneri pe diferite piețe verticale, pentru ca, apoi, să ne extindem gama în consecință.
Cum se dezvoltă segmentul COM-HPC Server?
Proiectele cu procesoare embedded pentru servere pot fi găsite în conducerea autonomă – pentru producție, depozitare și logistică maritimă, printre altele – dar și în stațiile de bază pentru telecomunicații. Acestea sunt în faza de dezvoltare. Ne așteptăm ca primele produse ale clienților să intre în producția de serie în decurs de unul până la trei ani. Este nevoie de timp pentru ca piața să înțeleagă și să aplice noua tehnologie. Progresele sunt ceva mai rapide în ceea ce privește modulele client COM-HPC, în special COM-HPC Mini.
Există alte provocări? De exemplu, din partea IIoT?
Da, desigur. Clienții noștri au nevoie de mecanisme de actualizare pe fiecare mașină și pe fiecare dispozitiv, indiferent de locația în care sunt amplasate sau de poziția geografică, care se poate modifica la scară globală. Securitatea este o problemă majoră pentru mulți. Noua lege UE privind reziliența cibernetică a adăugat noi cerințe. Seria IEC 62443 asociată cere producătorilor OEM să asigure securitatea cibernetică a produselor lor. Prin urmare, vom fi unul dintre primii furnizori care vor lansa module cu certificare privind securitatea. Acest lucru se aplică în special procesoarelor x86 și Arm de înaltă performanță.
Ați subliniat în mod repetat performanța ridicată ca o caracteristică specială. Modulele cu factor de formă mic și Arm sunt mai puțin relevante?
Cu SMARC, ne concentrăm pe segmentul high-end, iar modulele bazate pe procesoare Arm reprezintă unul dintre segmentele noastre cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește numărul de unități. Nu ne vom ocupa de gama inferioară, deoarece profiturile, relativ scăzute, nu acoperă calitatea înaltă a produselor noastre, în ansamblu. Așadar, companiei este, cu siguranță, să ofere toate procesoarele Arm și x86 de înaltă performanță, ca opțiuni. Acest lucru corespunde, totodată, cererii pieței. O strategie axată pe arhitectură nu ar fi eficientă.
Cum intenționați să vă dezvoltați pe această piață?
Dezvoltăm tehnologie pentru computere embedded de ultimă generație și o punem la dispoziția producătorilor OEM. Aceasta este activitatea noastră de bază, iar COM (Computer-on-Modules) este vehiculul pe care îl folosim pentru a realiza acest lucru. Continuăm să dezvoltăm acest vehicul pentru a răspunde cerințelor în creștere. Aceasta implică domenii precum securitatea cibernetică, AI și conectivitatea. Suntem activi în toate aceste domenii pentru a crea un plus de valoare. Orientarea noastră clară către COM (Computer-on-Modules) ne permite să aplicăm foarte eficient integrarea de noi pachete software. Iată de ce suntem mult mai avansați în acest domeniu decât furnizorii mari care trebuie să se ocupe de multe alte sarcini. Strategia aReady. prezentată la Embedded World subliniază în mod convingător această poziționare.
Ce valoare adăugată oferă, concret, strategia aReady.? Ce a fost deja implementat?
Am lansat primele COM-uri cu Hypervisor-on-Module integrat în firmware. Aceste module pregătite pentru virtualizare fac mult mai ușoară consolidarea platformelor hardware la marginea rețelei pentru producătorii OEM. În plus față de Ubuntu Pro și RT Linux, congatec oferă, de asemenea, ctrlX OS de la Bosch Rexroth, un sistem de operare bazat pe Linux conform IEC 62443 pentru securitate cibernetică sporită, direct pe modulele sale. Pentru a realiza toate acestea, am investit semnificativ mai multe resurse în COM-urile noastre.
În calitate de lider de piață, a investi mai multe resurse în competența ta de bază este un concept plauzibil care oferă clienților o nouă valoare adăugată și îți diferențiază oferta de cea a concurenților!
Da, acesta este și unul dintre motivele pentru care mă bucur că mi-am asumat rolul de CEO la congatec în loc să plec în altă parte!
Ce concluzie frumoasă! Mulțumim foarte mult pentru interviu!