MRS1000 oferă multiple avantaje. Cu ajutorul algoritmilor integraţi de evaluare a câmpurilor, senzorul 3D LiDAR, cunoscut şi ca scanner laser 3D, poate detecta în mod simultan până în 4 straturi/câmpuri de detecţie distincte. Poate astfel să fie utilizat pentru o varietate de aplicaţii, reducând costurile de stocare şi cheltuielile pentru diversele situaţii întâlnite în industrie – şi toate acestea fără restricţii în ceea ce priveşte precizia de măsurare / detecţie. Echipat cu tehnologia modernă HDDM+, scanerul evaluează trei semnale de tip ecou şi întotdeauna furnizează rezultate de măsurare stabile şi detaliate cu până la 165000 de valori măsurate pe secundă, chiar şi în condiţii adverse de lucru. Fiabilitatea acestui scanner, dovedită prin carcasa cu clasă de protecţie IP67, îşi extinde aplicabilitatea, făcându-l disponibil şi pentru aplicaţii în mediul exterior, soluţia de detecţie fiind astfel flexibilă.
Tehnologie HDDM+ pentru durabilitate crescută pe durata măsurării
Scannerul MRS1000 foloseşte tehnologia patentată HDDM+, tehnologie ce permite efectuarea de măsurători pe distanţe mari şi este caracterizată de zgomot redus a valorilor măsurate precum şi funcţii multi-echo. Principiul operării tehnologiei HDDM+ implică generarea de pulsuri laser infraroşii într-o secvenţă cronologică specială. Cantitatea mare de date măsurate per grad unghiular generată pe baza acestei tehnologii asigură un câmp continuu de scanare permiţând astfel precizie mare la detecţia marginilor, spre exemplu. Condiţiile ambientale care ar putea influenţa măsurătorile sunt filtrate în mod eficient de scanner. Astfel, MRS1000 este foarte fiabil chiar şi sub influenţa luminii ambientale şi a altor tipuri de interferenţe ce pot exista în domeniul de măsurare, precum ploaia, zăpada sau ceaţa, certitudinea măsurătorilor fiind păstrată astfel chiar şi la utilizarea în mediul exterior.
Scanare în straturi multiple pentru performanţe mai bune
MRS1000 îşi demonstrează performanţele prin posibilitatea scanării a patru straturi de detecţie cu un unghi de desfăşurare de 275° şi pot măsura la diferite unghiuri în mod simultan. Straturile sunt dispuse orizontal, unul deasupra celuilalt. La o distanţă de scanare de 20m, spre exemplu, acestea acoperă o înălţime impresionantă de 2.7m.
Câmpurile pot fi uşor configurate pe un plan, configuraţia putând fi proiectată pe restul de 3 planuri. Astfel, MRS1000 are un nivel de vizibilitate mult mai detaliat decât un senzor 2D de tip LiDAR. MRS1000 nu doar că poate detecta în două dimensiuni ci poate efectua şi măsurători tridimensionale folosind câmpurile adiţionale de detecţie. Software-ul dedicat de configurare, SOPAS ET sau un webserver dedicat pot fi folosite pentru afişarea datelor măsurate. O cantitate mai mare de date rezultate din multiplele straturi de măsurare folosite de către scanner conduce la o acoperire mai mare şi la fiabilitate crescută.
Cu rezoluţia unghiulară de 0.25° şi la o rată de eşantionare de 50Hz în patru straturi de detecţie, MRS1000 poate efectua măsurători de până la 55000 de valori. Folosind trei seturi de date de măsurare rezultă 165000 de puncte de măsurare generate pe secundă.
Evaluare de tip multi-echo pentru o fiabilitate mai bună
Distanţa dintre un senzor clasic de tip LiDAR şi un obiect este calculată folosind intervalul de timp necesar emisiei şi respectiv recepţiei pulsului emis. MRS1000 poate evalua până la maxim trei astfel de pulsuri pentru fiecare rază a câmpului de măsurare, furnizând rezultate fiabile de măsurare tot timpul, indiferent că scannerul este situat în spatele unei ferestre de protecţie sau este poziţionat în exterior, funcţionarea sa fiind supusă anumitor condiţii ambientale nefavorabile. Chiar şi pentru aplicaţii unde vizibilitatea este redusă, precum tunele sau mine de exploatare, MRS1000 are întotdeauna perspectiva de care are nevoie pentru a măsura eficient şi precis ce este nevoie.
Performanţe şi mai bune folosind filtrele dedicate
MRS1000 este soluţia ideală pentru aplicaţii la interior şi la exterior, aici fiind incluse şi aplicaţiile pentru condiţii ambientale neprietenoase. Aceste performanţe pot fi îmbunătăţite chiar şi mai mult cu ajutorul filtrelor adiţionale pentru pregătirea şi optimizarea valorilor de distanţă măsurate. Astfel, utilizatorul are opţiunea de a ajusta senzorul LiDAR la cerinţele specifice aplicaţiei unde se doreşte să fie integrat. Acest lucru face posibilă prevenirea apariţiei majorităţii defectelor. Scannerul poate fi ajustat uşor prin intermediul varietăţii de filtre disponibile ca accesorii.
Filtrul de ceaţă
Mulţumită filtrului de ceaţă, MRS1000 elimină semnalele-ecou prezente în cazul măsurătorilor efectuate aproape de scanner. Acest lucru elimină detecţiile false ce pot apărea în mediile unde ceaţa este prezentă.
Filtrul de ecou
Mulţumită filtrului de ecou, senzorul ecranează împotriva datelor nedorite de măsurare şi semnalele cauzate de ploaie, praf, zăpadă sau alte condiţii ambientale similare. Se poate seta dacă se foloseşte unul, două sau toate trei semnalele de măsurare. Pulsurile emise de către condiţiile ambientale nedorite nu sunt luate în seamă de către scanner.
Filtrul de particule
Filtrul de particule permite scannerului să nu ia în calcul impulsurile emise de reflexiile irelevante şi reduse ca intensitate, generate în medii cu praf, ploaie sau zăpadă, emisii cauzate de particulele de praf, picăturile de ploaie şi de fulgii de zăpadă. Procedând la rejecţia acestor semnale false, scanările succesive sunt evaluate în mod continuu pentru a detecta obiectele statice.
Filtrul de mediere
Cu ajutorul filtrului de mediere este calculată o valoare medie obţinută din numărul de scanări efectuate. Avantajul major la folosirea acestui filtru este reducerea zgomotului potenţial de măsurare sau reducerea valorii statistice a deviaţiei minime a valorilor măsurate, în acest caz cantitatea de date obţinute în urma scanării fiind semnificativ diminuată.
Aplicaţii
MRS1000 acoperă o gamă variată a zonelor de aplicabilitate. Acest lucru creşte flexibilitatea când se pune problema de posibilităţile de integrare într-un anumit domeniu industrial, reducându-se concomitent costurile cu stocarea şi integrarea în producţie.
Prevenirea coliziunilor şi sistemele de conducere asistată la poduri rulante, macarale şi maşini mobile
MRS1000 reprezintă soluţia perfectă pentru prevenirea coliziunilor în medii speciale precum porturi, depozite sau mine de exploatare.
Dintre beneficii se evidenţiază detecţia obiectelor şi în exterior şi flexibilitate la instalare şi datorită conexiunilor ce pot fi rotite, nefiind fixe.
Suport la navigare
La manevrare şi navigare, MRS1000 asigură suportul necesar măsurărilor simultane a până la patru câmpuri de detecţie. Astfel, acesta poate detecta obiecte ce sunt poziţionate pe sol sau care intră în câmpurile de detecţie. Beneficiile implică multitudinea de date de măsurare în mai multe dimensiuni şi eficienţa economică, scannerul funcţionând eficient în medii dure de funcţionare specifice mediului exterior.
Monitorizare şi management trafic
Datorită posibilităţilor de funcţionare excelente, MRS1000 este perfect pretabil pentru monitorizarea fiabilă a traficului la punctele de control şi de taxare. Beneficii: între 55000 şi 165000 de puncte de măsurare pentru eficienţă crescută, tehnologia HDDM+ asigură funcţionarea în condiţii meteo nefavorabile precum ploaia, zăpada sau praful.
Securitatea clădirilor şi controlul accesului
MRS1000 asigură rezultate fiabile de măsurare pentru protecţia perimetrală, protecţia obiectelor şi controlul accesului acolo unde se doreşte protejarea anumitor zone interioare şi/sau exterioare. Dintre beneficii putem enumera posibilitatea configurării formei câmpurilor de detecţie precum şi posibilitatea combinării evaluării de câmp şi a datelor măsurate pentru diversele aplicaţii de protecţie.
Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL
Distribuitor autorizat SICK:
AUROCON COMPEC srl | https://www.compec.ro