Între 19 şi 21 iunie s-a desfășurat la Muenchen a 4-a ediție a evenimentului LOPE-C (Large-area, Organic and Printed Electronics- Convention), amplă manifestare științifică şi tehnică în domeniul electronicii organice şi imprimate. Companii din toată lumea, atât producători de echipamente tehnologice, cât şi firme specializate în realizarea materialelor destinate noilor tehnologii ce stau la baza imprimării circuitelor electronice, au prezentat și dezbătut actualul nivel precum şi tendințe privitoare la tehnologiile utilizate în cadrul LOPE.
Multă lume este familiarizată deja cu dispozitive din categoria OLED (Organic Light Emited Diode) pentru că acestea sunt folosite în cazul display-urilor, inclusiv a celor flexibile sau altfel spus, tehnologia ce stă la baza realizării OLED-urilor a depășit faza cercetărilor de laborator. Companii de renume ca Samsung, Philips, OSRAM, ş.a. realizează produse folosind tehnologia OLED. Se lucrează intens la structurile OPV (Organic Photo Voltaic) şi se așteaptă ca în curând şi acestea să ajungă la nivelul de transfer către industrializare, similar cu cel atins de OLED. Deja s-a raportat (faza de laborator) că randamente de conversie a energiei solare în energie electrică sunt situate în jurul a 20%. Eforturile de cercetare sunt perfect justificate dacă ținem seama de necesitatea identificării unor soluții pecuniar eficiente în utilizare de energii regenerabile (“curate”) ca alternativă la tehnologiile poluante pe bază de hidrocarburi.
Eforturi susținute sunt depuse, în marile centre de cercetare din lume, în vederea realizării OTFT-urilor (Organic Thin Film Transistor), inclusiv sub formă flexibilă. Asemenea soluție constructivă, împreună cu componentele pasive din categoria celor rezistive, capacitive sau inductive, la rândul lor realizate în varianta flexibilă, se află la baza fabricării circuitelor electronice flexibile fiind o alternativă eficientă la actualele soluții ce folosesc tehnologii convenționale pe bază de componente rigide. Este adevărat, mai sunt multe de cercetat până când se vor putea transfera în mediul economic circuitele electronice având structuri flexibile dar… “bulgărele” a început să se rostogolească şi este doar o chestiune de timp şi bani până când noua tehnologie, având la bază electronica organică şi imprimată, va reprezenta o alternativă eficientă şi din punct de vedere al costurilor la fabricarea produselor ce înglobează module electronice. Acest fapt explică de altfel de ce la actuala ediție LOPE-C au fost prezenți aproape 1600 de vizitatori ce proveneau din 46 de ţări, că a fost necesară o suprafață de 3500 de metri pătrați pentru ca cei 104 expozanți din 17 ţări să-și poată expună oferta de materiale sau echipamente destinate noilor tehnologii. Pe lângă Germania, dintre ţările protagoniste ale domeniului, au fost prezente, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Republica Corea şi Japonia. Numeroase aspecte științifice au fost evidențiate şi dezbătute în cadrul a 189 de lucrări prezentate în sesiuni orale sau poster interactiv, autorii provenind din 27 de ţări.
Mai multe informații despre evenimentul LOPE-C, care în acest an a fost organizat ireproșabil de către Messe München International împreună cu OE-A (Organic and Printed Electronics Association), pot fi obținute consultând pagina manifestării http://www.lope-c.com/en (o recomand ca fiind deosebit de interesantă).