Linux cineva?

by donpedro

Săptămâna aceasta rubrica de Internet va fi diferită de cele anterioare. Nu vă voi prezenta nici un standard şi nici o tehnologie mai nouă sau mai veche. Vă voi prezenta un sistem de operare. Şi anume linuxul. Şi asta pentru că, în condiţiile în care până şi la noi în ţară începe să se pună problema licenţelor software, destul de piperate chiar şi pentru un salariu mediu, acest OS creşte în popularitate, datorită avantajului său de fi distribuit complet gratis.

Veţi întreba “Bine, dar ce legatură are cu Internetul?”. Vă voi răspunde în primul rând că orice sistem de operare din ultimele generaţii are legături extrem de puternice cu Internetul (de la modul în care upgrade-urile la acesta vin sub forma unui link în email până la jocurile exclusiv online). Si vă voi mai răspunde că dintre toate, Linux-ul are cea mai mare legătură cu Internetul, creat şi dezvoltat în special pentru reţele.

Până acum puţin timp legăturile mele cu Linuxul erau limitate la câteva noţiuni de sintaxă necesare activităţii de la locul de muncă (unde întreaga reţea împarte un server Linux RedHat 7.2), şi în ciuda încercărilor repetate de a-l cunoaşte şi înţelege, dificultăţile de instalare/configurare nu mi-au permis să avansez mai departe (şi îmi cer scuze cunoscătorilor care au impresia că sunt nedrept însă Linuxul poate fi orice numai simplu nu). Instalând însă acum ceva timp pe calculatorul meu de acasă un Linux RedHat 7.3 (cu KDE3) am avut certitudinea că Windows-ul va avea în scurt timp un rival serios chiar şi la categoria calculatoarelor personale. Şi dacă ideea unui sistem de operare stabil şi gratis despre care aţi auzit doar tangenţial sau de loc vă surâde, rândurile de mai jos pot fi un punct de plecare.

Ce trebuie să ştiţi în primul rând este că Linux-ul (sau ca sa fiu corect GNU/Linux) este “open-source”. Asta înseamnă că sursele sunt disponibile gratis şi pot fi modificate de către oricine are cunoştinţele necesare. Din acest motiv diverse companii au găsit relativ uşor să îşi creeze distribuţii proprii care să se potrivească cerinţelor lor. Red Hat, BSD, SCO, SuSe, Mandrake, Debian sunt doar câteva distribuţii mai populare, mai mult sau mai puţin diferite între ele, dar care au plecat din acelaşi punct. Ce anume oferă fiecare şi care vi se potriveşte exact rămâne ca dumneavoastră să decideţi, criteriile fiind prea variate pentru a fi cuprinse aici.

Un alt lucru pe care trebuie să îl ştiţi este că diferenţele faţă de Windows (presupus a fi OS-ul pe care îl folosiţi în acest moment) nu sunt deloc puţine şi vă pot afecta până la a vă pune în incapacitatea de a efectua diverse operaţii alături de computer. În primul rând Windows-ul poate rula o gamă foarte largă de aplicaţii, de la cele de birou până la jocuri şi este uşor de configurat şi folosit, dar este recunoscut drept un OS cu probleme de stabilitate, cu crashuri destul de frecvente şi care necesită destul de multe resurse. Linuxul, pe de altă parte, consumă mai puţine resurse, crash-urile sunt foarte rare, iar stabilitatea nu este o problemă. Rulează însă puţine jocuri, iar aplicaţiile, deşi în număr mare şi cu funcţionalităţi asemănătoare celor de Windows, nu reuşesc să le înlocuiască în întregime. Instalarea şi configurarea pot fi în unele cazuri foarte facile, dar sunt şi situaţii (deloc puţine) în care răbdarea şi o documentaţie bună sunt esenţiale. Este comun acceptat că, în ciuda paşilor importanţi care s-au făcut către o utilizare mai facilă, sunt necesare câteva luni şi parcurgerea unei cantităţi serioase de documentaţie pentru a putea folosi şi înţelege Linux. Dacă totuşi puteţi trece peste aceste dificultăţi veţi ajunge cu siguranţă să fiţi încântaţi de ceea ce vi se oferă.

Ferm convins că Linuxul nu poate fi învăţat decât din experienţă vă recomand să îl instalaţi şi să vă “jucaţi” cu el. Instalarea se face uşor, şi singurul moment în care veţi putea avea nevoie de ajutor este la partiţionarea spaţiului pe hard-disk (mai ales dacă doriţi să păstraţi şi să puteţi alege la boot-are sistemul anterior). Vă recomand să alegeţi instalarea unei interfeţe grafice, altfel veţi fi limitat la un prompt de comandă. Suportul şi documentaţia sunt însă un punct forte, Internetul fiind o sursă extrem de bogată.

Odată instalat veţi observa rapid câteva diferenţe esenţiale. Utilizatorii şi drepturile lor sunt extrem de importante, fiecare fişier şi director având permisiuni ataşate. Un utilizator special este cel numi “root”, cu puteri depline asupra sistemului. Orice greşeală făcută cât timp sunteţi înregistrat ca root poate fi fatală, de aceea este recomandat să nu lucraţi ca root decât dacă este necesar. Veţi mai observa o complexitate ieşită din comun, fiecare aplicaţie sau caracteristică putând fi modificată în diferite moduri, complexitate care însă, cel puţin la început vi se va părea imposibil de pătruns. Este un preţ care trebuie însă plătit pentru celelalte avantaje, şi vă asigur, îmi veţi da dreptate odată ce veţi trece peste noţiunile de bază, un preţ deloc foarte mare.

Vă mai recomand să alegeţi ca Desktop Enviroment (mai pe româneşte cum vă vor arăta ferestrele, ce va conţine control panelul, sau dacă vreţi o analogie partea vizibilă din Windows) KDE3 (deşi Red Hat 7.3 vine automat cu KDE2.2, KDE3 este uşor de procurat, de pe Internet sau din revistele de IT de luna asta ce îl oferă gratis pe cd-ul ataşat). Majoritatea configurărilor de care aveţi nevoie le veţi găsi aici alături de un browser de web neaşteptat de performant, un pachet de tip office, aplicaţii similare cu Winamp-ul, ICQ-ul, MediaPlayer-ul şi multe altele, KDE3 oferind din start mult mai multe decât un pachet Windows clasic.

Şi cum scopul articolului nu este de a vă învăţa Linux, şi nici măcar cum să îl instalaţi, ci doar să vă incit a descoperi singuri ce puteţi şi ce nu puteţi face cu acest OS închei aici. Nu înainte însă de a vă trimite către http://www.linuxdoc.org, o sursă sigură şi completă de documentaţie. Nu este singura, dar din multitudinea de adrese este poate cea mai îndreptăţită a fi menţionată. www.google.com este însă o completare bine venită, şi fiţi siguri că orice problemă aveţi în materie de Linux a mai avut-o cineva şi veţi găsi un răspuns.

bogdan.nita@ealliance.ro

S-ar putea să vă placă și