INSTALAŢII COMUNITARE DE RECEPŢIE TV PRIN SATELIT (SISTEME MATV ŞI SMATV)

by donpedro

Figura 1

px’>Figura 1

În acest articol vom prezenta principalele tipuri de sisteme comunitare utilizate în Europa

Amplificatoare FI

Figura 2

Figura 3

Aşa cum am mai prezentat şi în numărul trecut al ziarului, banda de frecvenţă folosită pentru frecvenţa intermediară la recepţia din satelit este 950-2150Mhz. Receptorul de satelit procesează semnalul din această bandă. De asemenea, reamintim faptul că în transmisiile actuale se utilizează aproape preponderent benzile 10.700 – 11.750Ghz şi 11.700 – 12.750 Ghz folosind polarităţile liniare H (orizontal) şi V (vertical). În acest fel se definesc 4 subbenzi pe care LNB-ul le converteşte în banda 950 -2150Mhz cunoscută sub numele de banda FI de satelit. Pentru a putea selecta una din aceste subbenzi, receptorul de satelit transmite semnale de comandă către LNB astfel:
• pentru tensiunea 14Vcc este selectată polaritatea V, respectiv 18Vcc pentru polaritatea H;
• prezenţa unui semnal de 22Khz comută recepţia în subbanda 11.700 -12.750Ghz, în cazul lipsei acestui semnal se recepţionează subbanda 10.700-11.750 Mhz;
Într-o instalaţie comunitară rolul amplificatorului FI este de a amplifica semnalul recepţionat de la LNB şi transmisia lui în reţeaua de distribuţie. Un astfel de amplificator este modelul ZF – banda 950 – 2150Mhz, nivel maxim 120dBuV.

Figura 4

Figura 5

În figura 1 este prezentat acest amplificator precum şi modul de realizare a schemei de distribuţie.
Se remarcă faptul că staţia de semnal transmite atât semnale din benzile FIF, UIF şi FM precum şi banda FI satelit. În acest caz fiecare utilizator poate conecta la prizele din apartamente televizorul, receptor radio sau receptor satelit.
Principalul dezavantaj al acestui tip de instalaţie este faptul că permite pentru satelit recepţia doar a canalelor care pot fi recepţionate în cadrul aceleaşi subbenzi. Acest lucru nu constituie un impediment în cazul în care operatorul de televiziune prin satelit şi-a ales în aşa fel transponderele încât să ocupe doar o subbandă.
De exemplu pe satelitul ASTRA 19,2 Est, operatorul Canal Satelite Digital care emite pentru telespectatorii din Spania şi-a ales subbanda 11.700 -12.750Mhz polarizare V, iar Premiere World pentru Germania aceiaşi subbnadă dar polaritate H. Astfel într-o instalaţie comunitară care permite şi distribuirea semnalului FI de satelit este foarte uşor a ataşa un modul de amplificare pentru această bandă. Acest tip de instalaţie se pretează pentru instalaţii cu număr mare de utilizatori.

Figura 6

Multiswitches
Acest tip de instalaţie comunitară se bazează pe amplificatoare care permit şi schimbarea subbenzii, de aici vine denumirea de multiswitches (multi comutatoare). Acest tip de instalaţie permite ca fiecare utilizator să poată recepţiona oricare din cele patru subbenzi deci toate programele care sunt emise de un satelit. În figura 2 este prezentat un astfel de aparat.
Trebuie menţionat că un astfel de sistem este folosit în instalaţii comunitare de mici dimensiuni, de până la 24 utilizatori din cauza unor limitări de ordin tehnic. De asemenea precizăm că acest fel de distribuţie este de două feluri: arborescentă, adică de la staţie pentru fiecare abonat pleacă câte un cablu sau cascadabilă, caz în care din staţie pot pleca 4 sau 8 cabluri coaxiale (4 pentru cazul în care se recepţionează 1 satelit, 8 pentru recepţia a 2 sateliţi) existând câte un amplificator intermediar pe fiecare nivel de la care pleacă semnalul spre câte 4 utilizatori. Acest tip de distribuţie cascadabilă se pretează foarte bine pentru blocuri de locuinţe de până la 6 nivele deci un total de 24 utilizatori. În figura 3 este prezentat un astfel sistem.
Într-un număr viitor vom încerca să dezvoltăm prezentarea acestui tip de sistem care este foarte puţin utilizat la noi, dar care este foarte folosit în alte ţări europene. Principalul atu al acestui tip de distribuţie este faptul că utilizând una sau două antene de satelit (de exemplu ASTRA şi HOT BIRD), numărul de programe recepţionate este de peste 1000.

Figura 7

Procesorul IF este de fapt un convertor care permite conversia unui canal din banda FI tot în acestă bandă. În acest fel pot fi convertite diverse canale care sunt recepţionate în cele 4 subbenzi sau canale de pe diverşi sateliţi într-o singură banda FI. Având în vedere că banda FI 950 – 2150Mhz este de 1200Mhz rezultă că banda permite alinierea a până la 40 canale (transpondere) care sunt suficiente pentru recepţionarea în totalitate a canalelor de interes într-o ţară.

Figura 8

Procesor IFMenţionăm că pe un transponder digital sunt emise până la 10 posturi TV deci numărul de programe care poate fi transmise este de 400 ceea ce este mai mult decât suficient.
Un astfel de echipament este procesorul UC-102/202 care permite conversia a două transpondere independente. Sistemul este format din sursa de alimentare, amplificator de putere şi modulele propriu-zise care pot fi până la 8. În figura 4 este prezentată o astfel de instalaţie precum şi modul de extragere şi împachetare a canalelor.
Principale caracteristici tehnice sunt prezentate în figura 5.
În figura 6 este prezentată o staţie care conţine 15 module deci un total de 30 transpondere care recepţionează canale de pe sateliţii: HISPANSAT 31 vest, ASTRA 19,2 est, HOTBIRD 13 est.

Transmodulatoare QPSK-QAM
Transmodulatorul QPSK-QAM permite conversia semnalul digital de satelit în semnal digital de cablu. Utilizatorul are un receptor de cablu asemănător cu cel de satelit şi care permite recepţia canalelor digitale de cablu. Acest sistem este utilizat de operatorii locali de cablu care pe lângă programele uzuale mai transmit pentru comunităţile locale pachete de programe dedicate. În figura 7 este prezentat acest tip de sistem.

Transmodulatoare QPSK-PAL
Acesta este de fapt un receptor de satelit digital care face parte din staţia comunitară şi care converteşte un semnal digital de satelit într-un canal TV care poate fi recepţionat de către televizor. În figura 8 este prezentată schema de aplicaţie.
Ing. Adrian Andrei
Antech 98 s.r.l.
Tel/fax: 01-675.70.66
e-mail: aandrei@mailbox.ro
www.alcad .net

S-ar putea să vă placă și