Industrie 4.0 și orientarea către sustenabilitate

Ascensiunea Industriei 4.0 este prezentată de mulți ca fiind începutul unei noi ere industriale interesante, în care abia am început să identificăm și, ulterior, să culegem numeroasele beneficii pe care le promite.

by gabi

Cel mai important aspect printre aceste beneficii este sustenabilitatea. Beneficiile derivate din capacitatea de a utiliza inteligența artificială (AI), învățarea automată (ML) și tehnologia de detecție legată de cloud vor duce toate la practici de economisire a energiei cu eficiență demonstrabilă, plus modalități mai bune de a înlocui și de a depăși tehnologiile vechi, îmbătrânite, risipitoare și poluante.

Cu toate acestea, industria trebuie să continue să producă și să crească exponențial, pentru a satisface cererile tot mai mari de alimente, energie și produse fabricate pentru a mulțumi nevoile multiple ale unei populații globale în creștere. Dar trebuie să facă acest lucru mai eficient, ceea ce reprezintă o premisă fundamentală a tranziției către Industrie 4.0.

Beneficiile aduse de Industrie 4.0 în materie de sustenabilitate

Producătorii se confruntă în prezent cu o lume imprevizibilă, cu prețuri volatile, probleme legate de lanțul de aprovizionare și penurie de energie. Însă, o constantă în mijlocul acestor provocări este nevoia de a deveni un producător mai sustenabil. De fapt, devenind mai sustenabil și mai responsabil față de mediu, putem contribui în mare măsură la rezolvarea celorlalte probleme.

În fața unei legislații din ce în ce mai importante, a necesității de a reduce deșeurile, precum și a cumpărătorilor care doresc să facă afaceri cu o companie angajată serios în ceea ce privește responsabilitatea față de mediu, producătorii caută din ce în ce mai mult să îmbunătățească sustenabilitatea ca o modalitate de a-și transforma operațiunile zilnice, precum și viitorul afacerii lor.

Acest lucru este confirmat de un sondaj realizat de SAP Insights Research Centre [1], care arată că liderii de top din industria prelucrătoare își ajustează abordarea pentru a funcționa mai sustenabil și pentru a atenua riscurile mai proactiv. Aproximativ 33% dintre respondenții la sondaj au menționat creșterea sustenabilității în produsele și serviciile lor ca fiind una dintre primele trei priorități, la fel ca și extinderea către noi segmente de piață.

Pe lângă aspectele de mediu, sustenabilitatea în producție înseamnă, de asemenea, capacitatea de a continua să fabrice produse care să răspundă nevoilor clienților. Multe întreprinderi mici și mijlocii nu dispun de marjele de eroare sau de scală care pot proteja marile corporații, astfel încât reducerea risipei, o mai bună utilizare a energiei și o calitate mai bună prin practici de producție mai durabile le poate ajuta să-și crească veniturile și să-și reducă riscurile.

Sondajul SAP a constatat că, într-o lume în care clienții cer mai mult și în care există presiuni din partea investitorilor, a autorităților de reglementare și a partenerilor pentru a fi mai conștienți din punct de vedere social și ecologic, mulți producători consideră că un program corporativ de îmbunătățire a sustenabilității reprezintă un avantaj competitiv cheie.

Industrie 4.0 este accesibilă tuturor

Apariția Industriei 4.0 este menită să ajute întreprinderile de toate dimensiunile să învețe și să implementeze diverse mijloace pentru a utiliza cât mai bine resursele lor. Deși întreprinderile mici și mijlocii pot fi pe o traiectorie diferită în această tranziție, pur și simplu din considerente economice, Industrie 4.0, cu Internetul Lucrurilor ca motor al funcționalității sale de bază, este inerent scalabilă, ceea ce va face ca, în cele din urmă, afacerile să fie mai profitabile, iar resursele lor să fie mai sustenabile.

Avantajele oferite de parteneriate

Un număr mare de implementări de tip Industrie 4.0 au loc în fiecare zi la nivel global, iar beneficiile sunt ușor de măsurat. Farnell a depus un efort semnificativ pentru a face publice multe exemple reale de reușite în domeniul Industrie 4.0 prin intermediul seriei sale de cărți electronice “Innovation Experts”, care relatează experiența tranzițiilor prin parteneriat, povestită de persoanele care le-au inițiat, într-o gamă largă de industrii din portofoliul de clienți Farnell. (Seria Innovation Experts este disponibilă aici).

Aceste povești de succes evidențiază, de asemenea, beneficiile asocierii. De exemplu, Farnell are un parteneriat cu ABB Smart Power, care oferă soluții multiple pentru a-i ajuta pe clienți să își îmbunătățească eficiența energetică.

Potrivit directorului diviziei Hub, Europa, Massimiliano Cifalitti, de la ABB Smart Power, “ABB Smart Power oferă soluții digitale pentru întregul parcurs al Industriei 4.0. Credem cu adevărat că o unitate de producție inteligentă ar trebui să se concentreze pe reziliența și sustenabilitatea energetică, pentru a asigura economii de costuri și a reduce emisiile. În acest fel, independența energetică și neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon devin nu doar cuvinte de inspirație, ci piloni ai operațiunilor noastre. Pentru a susține acești piloni, oferim mai multe soluții care pot ajuta managerii de fabrici și de centrale energetice să ia decizii bazate pe fapte concrete.”

ABB oferă numeroase produse inteligente, cum ar fi întrerupătoare, UPS-uri, relee pentru motoare, panouri de afișare și switch-uri și multe altele. Acestea au instrumente de măsură încorporate și conectivitate pentru a permite integrarea în arhitectura IoT. Concentratoarele și gateway-urile asigură o conectivitate securizată din punct de vedere cibernetic a datelor colectate către ‘ABB Ability Energy Manager’.

ABB Ability Energy Manager este un sistem de gestionare a energiei la fața locului și în cloud. Disponibil ca soluție de tip Software-as-a-Service, acesta ajută la detectarea ineficienței energetice în cadrul unei fabrici.

Datele colectate de la aparatele de măsură instalate sunt analizate pentru a stabili valori de referință, a furniza previziuni, a genera analize de tip “ce-ar fi dacă” și a stabili obiective KPI, cum ar fi indicatorii de performanță energetică. Prezentate sub formă de rapoarte, aceste analize le permit managerilor din domeniul energiei să ia decizii mult mai bune și să verifice rezultatele eforturilor lor de economisire a consumului de energie.

Fiind mai degrabă predictiv decât preventiv

Implementarea pe scară largă a dispozitivelor de detecție ca parte a exploziei Internetului industrial al lucrurilor (IIoT), care este o componentă majoră a Industriei 4.0, reprezintă un efort extrem de proactiv. Mai mult, este vorba despre o întreținere mai degrabă predictivă decât preventivă, un factor-cheie pentru a deveni mai sustenabilă.

Pe lângă colectarea de date privind performanța, calitatea și consumul de energie, dispozitivele din Industrie 4.0, care sunt activate de senzori IoT, oferă o multitudine de informații extrem de precise, în timp real, despre starea exactă de sănătate a utilajelor, precum și despre bunurile sau serviciile pe care le produc.

Aceste verificări ale stării de sănătate în timp real contribuie la o producție sustenabilă prin facilitarea întreținerii predictive, care utilizează datele – nu pentru întreținerea preventivă programată în mod regulat, care urma să aibă loc oricum – ci pentru a analiza vibrațiile, căldura, zgomotul și alte date care monitorizează mai mulți parametri de performanță pentru a face o predicție foarte bine documentată cu privire la momentul în care trebuie executate efectiv sarcinile de întreținere.

Matt Wieborg, arhitect de soluții la un alt partener Farnell, Advantech, a explicat foarte bine acest lucru atunci când a spus: “Întreținerea predictivă înlocuiește constant programele tradiționale de întreținere de tip “run-to-failure”. Deși întreținerea preventivă este încă utilizată și este chiar adecvată în unele cazuri, aceasta implică prea multe pierderi de bani. O analogie foarte simplă ar fi schimbarea uleiului din mașinile noastre. Cu toții facem acest lucru în mod regulat, dar ce se întâmplă dacă uleiul existent mai are încă viață utilă? Prin golirea și înlocuirea acestuia, risipiți uleiul care este încă viabil și îl înlocuiți făcând o cheltuială inutilă… consumând mai mult ulei decât aveți nevoie. În varianta predictivă, operatorii pot programa mai eficient întreținerea pentru a se potrivi cu programele de producție și pot efectua orice reparații necesare înainte ca utilajul să se defecteze și, la fel de important, pot programa aceste sesiuni de întreținere în perioadele cu cea mai mică utilizare pentru a minimiza timpii morți. Pe scurt, se elimină presupunerile, promovând, în schimb, sustenabilitatea prin mai puține deșeuri și economisind bani prin faptul că nu se înlocuiesc componente care încă mai pot fi utilizate.”

Concluzie

Sustenabilitatea este considerată din ce în ce mai mult ca fiind vitală nu numai pentru viabilitatea continuă a industriei, ci și pentru viabilitatea planetei și a devenit un element esențial al multor tipuri de afaceri. Sustenabilitatea prin intermediul tehnologiilor și tehnicilor bazate pe Industrie 4.0 reduce utilizarea unor resurse din ce în ce mai rare și mai costisitoare, înseamnă, de asemenea, că producătorii pot continua să îmbunătățească calitatea produselor lor, reducând în același timp risipa și conservând resursele – totul la un cost de producție acceptabil.

Prin asocierea cu întreprinderi cu vederi similare, care pot contribui la furnizarea de instrumente și tehnologii pentru a avea acces la informații mult mai detaliate despre sisteme și procese prin intermediul unor dispozitive foarte automatizate și senzoriale specifice Industiei 4.0, companiile vor putea să își atingă obiectivul major de a duce operațiunile sustenabile la niveluri noi și, după cum mulți vor insista pe bună dreptate, esențiale.

Referințe

[1] https://www.sap.com/cmp/dg/transformation-mindset-manufacturing/typ.html?pdf-asset=308bb12f-267e-0010-bca6-c68f7e60039b&page=2&client_id=8c183ca0-70ba-11ed-94b4-533687d4e40f&ut=L2RvY3VtZW50cy8yMDIyLzA0LzMwOGJiMTJmLTI2N2UtMDAxMC1iY2E2LWM2OGY3ZTYwMDM5Yg%253D%253D

Farnell element14 | ro.farnell.com

S-ar putea să vă placă și