i.MX 6SoloX, cel mai nou procesor de aplicaţii de la Freescale, ajută la securizarea IoT

by donpedro

Anul trecut v-am oferit câteva detalii privind arhitectura unei noi familii de procesoare de aplicații din seria i.MX 6, care era lansată în curând. Am vorbit despre modul în care aceasta va permite dispozitivelor

IoT, care necesită conectivitate constantă și niveluri mai ridicate de integrare cu mediul, să devină extrem de funcționale, extrem de sigure și eficiente energetic. Ei bine, acum este aici! IoT, întâlnește i.MX 6SoloX. Procesorul i.MX 6SoloX este primul procesor de aplicații din industrie care integrează un nucleu ARM® Cortex®-A9 și un nucleu ARM Cortex-M4 într-un singur cip proiectat pentru a permite dispozitivelor cu siguranță de clasă mondială, performanță de excepție și eficiență energetică.
Și, din moment ce acesta este parte a popularei serii i.MX 6, se bazează pe ani de dezvoltare de software și activare la nivel de industrie.

de Amanda McGregor, Freescale Semiconductor

Cum aduce procesorul i.MX 6SoloX noi nivele de securitate a sistemului la
dispozitivele IoT? Ei bine…

(1) Abilitatea de a rula mai multe medii software independente pe un singur SoC (System-on-Chip). Aceasta oferă capabilitatea de a rula un sistem de operare cu o interfață utilizator pe nucleul Cortex-A9 și în acelaşi timp beneficiază de determinismul în timp real oferit de nucleul Cortex-M4. Acest lucru este important pentru o gamă largă de dispozitive din domeniul auto şi medical şi de auto­matizare a clădirilor, care necesită o interfaţă cu utilizatorul, mai evoluată dar, în acelaşi timp trebuie să fie fiabile, să ofere siguranţă și determinism în comunicaţia cu alte dispozitive dintr-o rețea.

(2) Design-ul unic al controlerului RDC (Resurse Domain Controller) impune partajarea în condiții de siguranță sau accesul exclusiv al resurselor SoC (periferice, memorie partajată) de către nucleul Cortex-A9 și nucleul Cortex-M4, pentru a se asigura că mediile de operare pot coexista independent, într-un mod sigur și anume domeniul Cortex-A9, domeniu care nu va încerca să preia controlul unui periferic, care este și trebuie să rămână, dedicat domeniului Cortex-M4. RDC dispune de un model de programare complet și întreaga hartă de registre este disponibilă la unul, sau la ambele, nuclee. Această măsură suplimentară de flexibilitate asigură utilizatorul că poate partaja sistemul în mod unic pentru cerințele lui.

(3) Inițializarea securizată cu autentificare (high-assurance boot) poate fi folosită pentru a verifica dacă imaginea de pornire este autorizată să ruleze pe acel dispozitiv. Și, cu ajutorul nucleului Cortex-M4, secvența de inițializare securizată poate fi realizată foarte rapid. Inițializarea de înaltă siguranță este o caracteristică majoră de securitate, care ajută la prevenirea execuției pe dispozitiv a imaginilor de initializare modificate. În plus, dispozitivele criptografice și de stocare securizată a datelor în cip întregesc ofertele de securitate avansate ale aplicațiilor procesorului i.MX 6SoloX.

Pe lângă securitatea avansată pe care i.MX 6SoloX o va aduce noilor dispozitive IoT, domeniile de alimen­tare independente în cadrul SoC, permit alimen­tarea sistemului în mod inteligent – noi modalități de gestionare a sarcinilor la nivel de sistem în modul cel mai eficient de consum. Nucleul Cortex-M4 poate fi folosit pentru sarcini de monitorizare în sisteme low-level, cum ar fi menținerea unei conexiuni cu fir sau fără fir, sau colectarea de intrări de la senzori, toate în timp ce nucleul Cortex-A9 și alte periferice cu performanțe mai mari, precum nucleul grafic 2D și 3D au alimentare oprită. Acest lucru furnizează eficiență maximă în timpul proceselor critice dar mai puţin intensive, precum și posibilitatea de a scala rapid și semnificativ per­for­manța și capabilitățile de afișare ale sistemului.

Alte caracteristici cheie ale procesorului de aplicații multinucleu i.MX 6SoloX includ:
• Două interfeţe de reţea de tip gigabit cu suport audio-video (audio-video bridging AVB) pentru servicii de calitate în aplicații auto și alte aplicații ce necesită modelarea traficului și prioritizarea de pachete.
• Unitate de procesare grafică (GPU) 2D și 3D pentru dezvoltarea de interfeţe utilizator (HMI) mult îmbunătățite.

• Opțiuni de iniţializare flexibile, cu suport pentru DDR QSPI și NAND fără management și un controler de memorie care oferă suport atât pentru memoriile DDR3 cât și pentru memoriile DDR2 cu consum redus de putere.
• Multiple opțiuni de interfațare pentru ecrane (paralel RGB, LVDS) și camere (CSI, NTSC/PAL).
• Suportul pentru conectivitatea wireless poate fi adăugat prin PCIe single lane, SDIO sau USB.
• O varietate de opțiuni de împachetare pentru a se potrivi cu dispozitive ce necesită dimensiuni mici, dispozitive ce au la bază HMI sau plăci în care factorul cost primează.

Ești încântat să începi proiectarea cu procesorul pentru aplicații i.MX 6SoloX? Nu este nevoie să mai aștepți. Procesorul i.MX 6SoloX este aici și este disponibil pentru tine, pentru a începe azi proiectarea. Bogată în caracteristici, placa SABRE pentru dispozitive inteligente bazate pe i.MX 6SoloX de la Freescale este acum livrată împreună cu ofertele complementare de software, inclusiv BSP-uri Linux și Android (pentru nucleul Cortex-A9) și MQX BSP (pentru nucleul Cortex-M4). De asemenea, este disponibilă o suită completă de documentații și instrumente de proiectare, cum ar fi instrumente Procesor Expert pentru configurarea pinilor IO, fișiere cu exemple de schemă hardware, instrumente pentru semnarea codului pentru inițializare securizată, precum și instrumente pentru programarea de imagini. De asemenea, puteti veri­fica, în cadrul programului de parteneriat Freescale Connect, cele mai noi beneficii oferite în jurul procesorului pentru aplicaţii i.MX 6SoloX ■

Amanda McGregor este director de marketing al departamentului de procesoare pentru aplicaţii i.MX.

Freescale Semiconductor România S.R.L.

București
Tel: 021 3052 400
officero@freescale.com
www.freescale.ro

S-ar putea să vă placă și