Flexibilitate în controlul vitezei motoarelor monofazate

by donpedro

Controlul vitezei motoarelor de curent continuu single-phase fără perii ale ventilatoarelor şi suflantelor poate fi obţinut cu ajutorul circuitului ZXBM1004, un circuit pre-driver produs de Zetex. Faţă de soluţiile alternative de reglare a vitezei, această soluţie integrată reduce numărul de componente, zgomotul şi consumul de putere. Complet compatibil cu termistorul NTC, tensiunea şi semnalele de intrare PWM, circuitul ZXBM1004 disponibil în capsula QSOP16 oferă un control termic motoarelor monofazate cu o putere de până la 100W ce se află în componenţa PC-urilor, sau celorlalte aplicaţii care sunt dependente de sistemele de răcire cu aer.

Circuitul ZXBM1004 permite ajustarea vitezei minime prevenind astfel turaţii prea lente ale ventilatoarelor sau incapacitatea de pornire. Un rezistor extern protejează circuitul de control al vitezei împotriva fluctuaţiilor tensiunii de alimentare, asigurându-se menţinerea pe un anumit nivel a debitului de aer. Funcţia de restart automatic integrată se realizează utilizând un singur condensator.
Un amplificator Hall permite senzorilor Hall să fie legaţi direct la controler pentru detecţia rotaţiei ventilatorului şi a vitezei. Fiind compatibil cu orice senzor cu efect Hall, circuitul ZXBM1004 elimină nevoia circuitului extern de condiţionare a semnalului.
Două ieşiri de diagnosticare separate sunt oferite de controler – ieşirea în impulsuri a vitezei rotorului şi ieşirea de alarmare în cazul blocării rotorului. Ca rezultat la condiţia de blocare a rotorului, circuitul ZXBM1004 pune ieşirile de comandă a fazei în modul “safe” protejând astfel perechea de tranzistoare şi înfăşurările motorului.

www.comet.srl.ro

Adaugă un comentariu