Specialistul în automatizare HandlingTech dezvoltă și realizează soluții modulare moderne de manipulare în domeniul producției industriale. În celulele lor robotizate, switch-urile fără configurare cu 8 și 16 porturi de la Murrelektronik contribuie în mod semnificativ la conectarea simplă și compactă la nodurile Ethernet.
De la mic la mare – celulele robotizate modulare de la HandlingTech reprezintă o fundație eficientă pentru o producție automatizată profitabilă. (Sursa: HandlingTech) ▶
“Automatizare inovatoare cu un sistem.” Pentru HandlingTech Automations-Systeme GmbH, acest slogan spune totul. Înființată în anul 1994 la subsolul companiei părinților, care producea piese turnate, noul start-up lansat de Jörg Hutzel pe piața automatizărilor s-a transformat, în timp, într-un jucător important în aplicațiile de robotică. Astăzi, la sediul său din localitatea Steinenbronn, la sud de Stuttgart, renumita companie în automatizarea roboților creează soluții specifice clienților, pe baza celulelor sale robotizate standard.
HandlingTech oferă clienților săi totul, de la celule robotice de bază până la cele mai avansate soluții. Cerul este limita când vine vorba de ofertele lor și acest lucru se reflectă în motto-ul companiei: „Cu cât este mai provocator, cu atât mai bine”. Ca partener de sistem, compania poate oferi asistență în cadrul unui proiect începând de la o foaie albă de hârtie și până la realizarea instalației și nu numai. Gama sa de servicii variază de la consultanță și proiectare până la construcție, montaj și servicii ample de asistență post-vânzare. „Rădăcinile noastre se află în construcția de mașini speciale. În acest domeniu, clienții așteaptă de la noi soluții simple pentru rezolvarea problemelor”, subliniază Gregor Großhauser, responsabil de vânzări și marketing la HandlingTech.
Sisteme performante și atrăgătoare
Sistemele de automatizare de la HandlingTech permit automatizarea completă a proceselor industriale fie ca mașini autonome, fie ca adaptări ale mașinilor. Sistemele modulare pot fi adaptate cu ușurință și economic la specificațiile mașinilor venite din partea clienților. De la sistemele standard și până la cele extrem de complexe, cu procese suplimentare și alimentări automate de piese, aproape că nu există limite.
Celulele robotizate nu se remarcă doar prin flexibilitate, ci și ca adevărate puncte de atracție. Compania se mândrește cu sisteme bine gândite, care arată la fel de bine pe cât funcționează. Au primit deja mai multe premii de design industrial, printre care și renumitul premiu “iF product design award” pentru design inovator, care conferă firmei HandlingTech o poziție unică pe piață.
Un parteneriat dovedit
Pentru componentele sale de automatizare, compania se bazează pe parteneri externi, care le asigură soluții și sisteme bine dezvoltate și testate în timp, orientate spre viitor. Murrelektronik GmbH, o companie globală de tehnologie de automatizare descentralizată, este partenerul dovedit al HandlingTech, de mulți ani.
Marco Balzuweit, responsabil cu construcția sistemelor electronice la HandlingTech, spune: „Colaborarea a început prin utilizarea cutiilor de distribuție din gama Exact de la Murrelektronik, pentru colectarea datelor de la senzorii de pe teren și introducerea lor în panoul de comandă. Implementarea lor a fost urmată de diverse surse de alimentare – în prezent, folosim sursele de alimentare în comutație din gama Emparro. Recent, HandlingTech a decis să utilizeze și sistemele I/O din panoul de comandă produse de Murrelektronik. Am selectat sistemele I/O din gama Cube20S, care comasează intrările și ieșirile digitale într-o singură celulă pentru a fi conectate la nodul de magistrală din teren. Totodată folosim și gama extinsă de produse de conectare de la Murrelektronik.”
Compact și la un preț avantajos
De la începutul anului 2019, în celulele robotizate ale HandlingTech se utilizează switch-urile produse de Murrelektronik. Primele dintre acestea, au fost switch-urile fără configurare din seria Xelity, disponibile cu 8 porturi. Terminalele ‘push-in’ pentru conectarea de mare putere facilitează cablarea switch-urilor individuale. Dispozitivele acordă prioritate protocoalelor PROFInet și, prin urmare, preferă datele PROFInet înaintea datelor Ethernet. Pachetele de date pot fi transferate cu viteze de până la 100 Mbit/s.
Henning Schultz lucrează în departamentul de producție al HandlingTech ca electrician și proiectant de echipamente electrice. Pe el, switch-urile Xelity l-au convins la prima vedere: „Designul compact al sistemelor Xelity cu 8 porturi este super! Dimensiunea redusă a acestora le permite să fie montate cu ușurință lângă o sursă de alimentare, contactor sau releu, fără a fi nevoie să se asigure un spațiu suplimentar pe șina DIN sau în conductele de cablu. De asemenea, mi se pare foarte practică alimentarea cu ajutorul terminalelor push-in, deoarece mulți competitori, încă, folosesc un ștechăr suplimentar cu mufe cu filet, ceea ce face conectarea mai complicată. Dimensiunea, impresia tactilă, funcția și prețul switch-urilor Xelity sunt pur și simplu un concept foarte bine definit.”
Pe lângă instalațiile noi, care sunt dotate cu switch-uri Xelity și echipamentele mai vechi se află într-o etapă de retehnologizare. Multe fabrici mai vechi, bazate pe standardul Ethernet, încă nu sunt echipate cu un sistem de magistrală, iar din acest motiv, la solicitarea clienților, inginerii electrici de la HandlingTech au integrat multe asemenea switch-uri în timpul modernizării vechilor instalații. Nancy Locher, inginer de vânzări la Murrelektronik, a subliniat. „Într-o modernizare, spațiul este adesea factorul limitativ. Caracterul extrem de compact al switch-urilor Xelity oferă un mare avantaj în acest caz.”
Două switch-uri per sistem
Henning Schultz: “Oferim două switch-uri Xelity standard pentru fiecare celulă robotizată cu scopul de a separa Ethernet și PROFInet, ori de câte ori este posibil. Chiar dacă sunt ocupate doar patru sau cinci porturi – în cea mai înaltă etapă de expansiune, avem nevoie de toate acestea. Este, de asemenea, important atât pentru noi, cât și pentru constructorii de dulapuri de comandă, să avem un anumit standard de proiectare. Întrerupătoarele Murrelektronik fac acum parte din aproape toate instalațiile noastre.”
PC-ul industrial, robotul și sistemele de securitate și de întreținere de la distanță sunt conectate la switch printr-o interfață Ethernet TCP/IP din exteriorul dulapului de comandă, astfel încât să nu fie necesar să fie deschis pentru lucrări de service. Aceasta înseamnă că majoritatea porturilor sunt ocupate, lăsând unul sau două porturi de rezervă, pentru măsurarea sarcinilor din celulă.
Opt și cu opt nu fac șaisprezece
Switch-urile Xelity își pot atinge limitele de comunicare atunci când sunt implicate volume mari de date. Aici intră în joc switch-urile fără configurare Tree16 TX de la Murrelektronik. Switch-ul fără configurare cu 16 porturi dispune de două porturi Gigabit Ethernet Uplink și de 14 porturi Fast Ethernet Downlink.
Dennis Zimmer, Manager de produs pentru switch-uri la Murrelektronik, explică diferența dintre aceste switch-uri cu 16 porturi și unele soluții ale competitorilor, care constau din două switch-uri a câte 8 porturi interconectate: „Ați crede că opt și cu opt fac șaisprezece. Însă, în acest caz, nu este deloc așa. Conexiunea dintre cele două switch-uri cu 8 porturi nu este creată pentru a gestiona volume mari de date. Dispozitivul nostru este un simplu switch cu 16 porturi ce include un controler adecvat. Switch-urile combinate sunt, poate, mai avantajoase ca preț, dar switch-ul nostru cu 16 porturi este fiabil și oferă puterea necesară.” Marco Balzuweit de la HandlingTech subliniază: „Nu am avut probleme cu switch-urile cu 16 porturi ale Murrelektronik”.
În special la soluțiile pentru mașini speciale, unde se conectează în rețea mai multe sisteme robotizate mari și module de procesare, există întotdeauna cazuri în care sunt necesare porturile de mare putere Gigabit ale switch-urilor cu 16 porturi fără configurare. Un exemplu este dat de o instalație de mari dimensiuni pentru prelucrarea arborilor, unde o mașină-unealtă este poziționată între cele două celule robotizate de la HandlingTech.
Sarcina primei celule robotizate este extragerea pieselor de prelucrat dintr-o cutie din grilaj și încărcarea acestora în mașina-unealtă. Pentru a prinde piesele de prelucrat, robotul își definește un traseu bazat pe o diagramă de puncte. Această diagramă este generată pe baza datelor provenite de la un sistem de vizualizare situat deasupra cutiei din grilaj, pentru a calcula punctul optim de deplasare al graifărului robotulului. Robotul, echipat cu elemente de prindere interschimbabile, prinde piesa cu un graifăr magnetic și o depune pe o placă de depozitare intermediară, unde aceasta este rectificată. Apoi, robotul încarcă mașina-unealtă pentru prelucrarea piesei. Robotul din celula următoare descarcă arborii prelucrați din mașina-unealtă și îi ambalează în cutii de carton, fiind despărțiți între ei cu folie cu bule.
Datele de la cameră sunt prelucrate autonom pe un computer separat. În acest sistem, switch-urile cu 16 porturi sunt responsabile pentru comunicația dintre sistemele de roboți. Cele două porturi Gigabit asigură comunicarea cu controlerul de nivel superior, în timp ce porturile rămase, de 100 Mbiți, colectează date de la diferiții utilizatori ai celulei.
Puternici și în domeniul suportului tehnic
Mai există încă un domeniu important în care Henning Schultz consideră că Murrelektronik este lider de piață în domeniul suportului tehnic. „Dacă am o întrebare tehnică sau o problemă acută, pot lua imediat legătura cu un inginer de produs sau cu un inginer de aplicații. În construcția de mașini speciale, unde comenzile se obțin și în funcție de timpul de livrare, un răspuns imediat este important. Când am nevoie urgent de ajutor, îl primesc de la Murrelektronik. La toate acestea se adaugă faptul că Murrelektronik aduce pe piață doar produse adaptate pieței.”
Dennis Zimmer, Manager de produs la Murrelektronik, comentează: „Când un produs se află în prag de finalizare, mergem cu el la clienți pentru a obține un feedback. Am prezentat switch-ul Xelity firmei HandlingTech, în avans. Clienții noștri cunosc cel mai bine cerințele privind produsul și ne spun dacă este bun și unde trebuie efectuate îmbunătățiri. Aceasta este un fel de dezvoltare împreună cu clienții.”
Murrelektronik GmbH
Tel.: +43 1 7064525-0 | Fax: +43 1 7064525-300
info@murrelektronik.at
www.murrelektronik.ro