Evoluția USB

by donpedro

Omniprezența conexiunii USB-C a adus multe beneficii, dar a provocat, de asemenea, o oarecare confuzie. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de Thunderbolt 3.

Opțiunile USB actuale sunt pe cale să primească o revizie majoră. Conform informațiilor din industrie, USB nu numai că va avea viteze foarte ridicate (40 Gbps), dar va fi, de asemenea, universal compatibil pentru toate mărcile de dispozitive. Începând cu anul 2021 apare o generație complet nouă de laptopuri care susțin noul port USB4. Desigur, USB4 adaugă încă un strat de complexitate când vine vorba de protocoale USB. Există și mai multe de caracteristici tehnologice noi:

  • USB4 va fi disponibil pe porturile USB-C.
  • USB4 crește viteza și puterea de încărcare pentru a se potrivi cu Thunderbolt 3, până la 100W.
  • USB4 va necesita cabluri formatate pentru USB4 pentru a permite noile sale caracteristici.
  • USB4 va fi compatibil cu USB 2.0.

Presupunem că toate celelalte porturi pot începe să cedeze locul USB-C. Porturile USB-C vor depăși în curând toate celelalte porturi importante, devenind port principal. În curând, USB4 și Thunderbolt vor reprezenta, standardul USB general aplicat.

În ianuarie 2020, Intel a anunțat Thunderbolt 4 (TB 4) ca suport pentru protocolul USB 4. TB 4 are mufa și rata de 40 Gbit/s, ca Thunderbolt 3 (TB 3) și integrează nivelul de 20 GBit/s de la USB 3.2 care nu e prevăzut în TB 3. TB 4 va folosi PCIe 4.0, Wi-Fi 6 și suport pentru Bluetooth 5. TB 4 asigură suport la display-uri 4K duale (DisplayPort 1.4) și Intel VT-d – protecție pentru a preveni atacurile fizice DMA. Altă îmbunătățire majoră este că TB4 suportă acum hub-uri USB Thunderbolt Alternate Mode (“Arhitectură Accesorie Multi-port”) și nu doar daisy chain.

Ce este un port USB?

Universal Serial Bus − USB, cu termenul „bus”, se referă la un sistem care transferă serial date, dar livrează și putere electrică. Porturile USB sunt folosite pentru a conecta un dispozitiv la altul. Astfel de dispozitive includ: tastatură și mouse de computer, unități HDD și DVD externe, telefoane inteligente, imprimante și altele.

Pentru ca aceste dispozitive externe să funcționeze, dispozitivul principal − gazdă (alimentat de la rețea sau baterie), le transferă prin portul USB o cantitate de curent electric. Un port USB se poate folosi exclusiv pentru a alimenta un dispozitiv, fără transfer de date.

Cum funcționează alimentarea/încărcarea prin USB? Ce este USB OTG?

Interfața USB a fost inițial concepută astfel încât dispozitivul care furnizează energie (dispozitiv „A”) să acționeze ca gazdă, iar dispozitivul care primește energie (dispozitiv „B”) să fie perifericul. Mufa A a cablului USB se va conecta întotdeauna la dispozitivul gazdă, iar mufa B se va conecta la periferic. Cu toate acestea, standardul USB On-The-Go (OTG) elimină această restricție, astfel încât dispozitivul B poate deveni acum o gazdă, iar dispozitivul A poate acționa ca un periferic. În specificația USB inițială, gazdele și hub-urile standard sunt limitate la furnizarea a 500 mA fiecărui dispozitiv din aval, dar dacă un dispozitiv este desemnat doar ca încărcător USB, acesta poate furniza până la 1,5A. Încărcătoarele USB sunt disponibile în două variante. Un „încărcător dedicat” ce nu este capabil să comunice date cu dispozitivul B atașat. Un „încărcător gazdă/hub” este un încărcător capabil să comunice date cu dispozitive B atașate. Când funcționalitatea USB OTG este combinată cu un încărcător de baterie USB într-un produs de utilizator final, puterea poate curge în ambele direcții, cu o logică relativ complicată și un protocol direcționând fluxul.

Cel mai comun tip de port USB are 4 pini, care se potrivesc cu cele 4 fire din cablul de conectare/încărcare USB. Pinii din interior permit transferul datelor, în timp ce pinii externi transportă curentul electric. Versiuni ulterioare ale USB includ pini în plus, atât pentru conectarea serială, cât și pentru a livra curent mai mare prin cabluri de încărcare compatibile.

Dispozitivul gazdă livrează curent prin USB în 3 moduri.

Un modul de putere USB poate alimenta mai multe dispozitive?

Inițial, porturile USB ale unui computer mai vechi furnizau standard +5Vdc cu un curent max. de 0,5 A, deci puterea totală de ieșire era cel mult 2,5 W. În computerele mai noi, porturile USB pot livra curent până la 0,9 A. Majoritatea dispozitivelor atașate la un port USB al unui computer au putere mică, consumând doar 0,1 A. Fiind nevoie de curent mai mare (până la 1,5 A) pentru atașarea ocazională de dispozitive externe HDD, DVD, modemuri și imprimante, modulele de alimentare prin USB sunt proiectate pentru a putea alimenta cu putere mai multe dispozitive în același timp.

Deși tensiunea va fi standard (+5 Vdc) pentru diferitele porturi USB, curentul total disponibil se împarte între mai multe porturi. Aceasta duce la încărcare mai lentă atunci când sunt conectate mai multe dispozitive sau nefuncționarea unor unități externe, care nu au asigurat curentul cerut (specificat pe dispozitiv). Rețineți că diferite dispozitive au curenți optimi diferiți la care funcționează sau pot să se încarce.

Unitățile externe nu funcționează dacă nu au asigurat curentul cerut și specificat (ex. HDD extern – minim 0,6 A), iar în cazul încărcării cu un curent mai mic decât cel optim, timpul de încărcare crește.

De ce unele încărcătoare USB sunt mai rapide?

Aceasta se referă la curentul pe care îl furnizează un port de încărcare. Încărcătoarele preiau energie electrică din rețea de 220 Vac sau din bateria de pe o mașină și o transformă la nivel standard USB de +5 Vdc, pentru a proteja echipamentele electronice la supraîncărcare. Curentul livrat poate fi diferit, în funcție de portul folosit ca sursă de încărcare. De obicei, computerele vechi dau doar 0,5 A curent pe porturi USB frontale și curent mai mare 0,9 A pe porturi din spate, ce ies direct de pe placa de bază. În funcție de generația de porturi USB, se poate oferi încărcare USB la 1 A – 1,5 A. Modulele specializate doar la încărcare, cu conector USB, pot oferi mai mult, de la 1 A la 5 A.

Cablul utilizat pentru a încărca un dispozitiv poate afecta încărcarea. Cablurile mai subțiri limitează curentul, ducând la timpi de încărcare mai mari.

Versiuni USB

Conexiunea USB de tip C are un design diferit de vechiul tip de conexiune USB de tip A.

USB-C vs.Thunderbolt 3. Care conexiune e mai bună?

Multe laptop-uri moderne au porturi USB-C, dar doar unele acceptă Thunderbolt 3 (TB3). Laptopurile înzestrate cu TB3 au adesea un preț superior față de cele doar cu USB-C. Deci, care este cea mai bună opțiune?

Comparând USB-C cu Thunderbolt 3, se poate lua o decizie corectă dacă USB-C va fi suficient sau dacă e nevoie de caracteristicile suplimentare ale unei conexiuni TB3.

Ce este mai exact USB-C?

USB-C (cunoscut ca USB Type-C) și Thunderbolt 3 descriu lucruri diferite. USB-C este, în sine, doar un factor de formă pentru o conexiune. Gândiți-vă la USB-C ca la o evoluție a designului unor conectoare USB mai vechi (de tip A). USB-C este un conector reversibil și are mai mulți pini decât USB-A, permițând o livrare mai mare de energie, viteze mari de transfer de date și lățime de bandă video, prin cablu.

În general, când termenul „USB-C” este utilizat în descrierea produsului, ar trebui să fie văzut ca prescurtare pentru „un port USB − Care utilizează factorul de formă de tip C”.Termenul „USB-C” se va referi atât la factorul de formă USB de tip C, cât și la specificația de date USB 3.2, concomitent. Thunderbolt 3, în schimb, se referă la specificații care detaliază viteza de transfer, lățimea de bandă a datelor și altele. Ideea de bază este să reținem că TB3 folosește un conector USB-C, dar oferă caracteristici suplimentare, prin protocolul USB îmbunătățit.

Notă.

Câtă putere oferă porturile de încărcare USB?
Portul cu conector USB-C poate furniza 60W putere totală, cele USB 3.2 suplimentare pot furniza putere până la 15 W și 3A pentru dispozitivele alimentate de la 5V la 20V prin porturile cu conector USB-A.

Ce încărcător USC-C e bun pentru a încărca un laptop?
USB-C este un standard universal de încărcare. Asta înseamnă că, din punct de vedere tehnic, nu contează ce încărcător USB-C se folosește. Ar trebui să poată alimenta un laptop cu un port de încărcare USB-C. Astăzi, majoritatea încărcătoarelor USB-C pentru laptop sunt interschimbabile, dar nu este garantat.

Asemănări între USB-C și Thunderbolt 3

Referitor la USB-C vs. Thunderbolt 3, este important să reținem că ambele conexiuni au multe în comun. Ambele folosesc factorul de formă de tip C pentru conexiune. Atât USB-C cât și TB3 pot fi utilizate pentru alimentarea dispozitivelor, transferul de date la viteze mari și conectarea unei varietăți de periferice, inclusiv display-uri. Ambele pot fi utilizate pentru a conecta un laptop la o stație de andocare compatibilă.

Diferențe între USB-C și Thunderbolt 3

Deși USB-C și TB3 oferă funcționalități generale similare, există diferențe notabile între cele două standarde. Diferențele cheie dintre USB-C și TB3 sunt trei: rate de transfer de date, conexiuni pentru display și conectarea dispozitivelor externe.

  1. Transfer de date: Thunderbolt 3 este semnificativ mai rapid decât USB-C. USB-C acceptă viteze de transfer cuprinse între 480 Mbps (USB 2.0) și 20 Gbps (USB 3.2 Gen 2×2); 10 Gbps este cea mai frecventă viteză. Thunderbolt 3 acceptă rate de transfer de până la 40 Gbps. În general, un laptop cu Thunderbolt 3 poate transfera date pe acel port la un alt dispozitiv de 2-4 ori mai rapid decât un laptop cu USB-C. Dispozitivul atașat trebuie să accepte aceste viteze (de exemplu, un HDD extern Thunderbolt 3).
  2. Conexiuni de display: Una dintre atracțiile mari ale Thunderbolt 3 este versatilitatea sa. Pe lângă viteze de transfer extrem de rapide, Thunderbolt 3 are lățimea de bandă pentru a conduce până la două monitoare 4K la 60 Hz. USB-C poate suporta, de asemenea, display-uri externe cu caracteristica opțională „DisplayPort Alternate Mode”. Fără această caracteristică, display-urile nu vor funcționa atunci când sunt conectate prin USB-C. Verificați dacă computerul acceptă această caracteristică dacă intenționați să utilizați un display extern prin USB-C.
  3. Suport pentru dispozitiv extern: USB-C și TB3 pot fi utilizate pentru a conecta o varietate de periferice, cum ar fi imprimante și hard disk-uri. Dar, TB3 acceptă dispozitive PCIe, cum ar fi GPU (Graphics Processing Unit) externe și hard disk-uri externe rapide. USB-C pur și simplu nu se poate conecta la aceste tipuri de dispozitive.
  4. Daisy-chain: Până la 6 dispozitive compatibile pot fi conectate într-un lanț folosind propriile porturi TB3 în loc să se conecteze fiecare la dispozitivul gazdă. Cu USB-C, aceste dispozitive ar trebui conectate individual la porturile USB-C ale gazdei.
  5. Compatibilitate inversă: TB3 este compatibil cu USB-C. Dacă un dispozitiv USB-C este conectat la un port TB3, portul revine la modul USB-C pentru a sprijini dispozitivul. Cu toate acestea, compatibilitatea nu este reciprocă. Un port numai USB-C nu va funcționa cu un dispozitiv Thunderbolt 3. Stațiile de andocare Thunderbolt 3, necesită o gazdă Thunderbolt 3.

Dacă aveți nevoie de viteze de transfer rapide, suport pentru mai multe display-uri 4K 60Hz sau un GPU extern, căutați simbolul fulger − Thunderbolt 3.

Notă.

Câteva măsuri de precauție atunci când încărcați prin USB-C. Ce trebuie să știți?

Încărcarea USB și laptopuri
Probabil că ați folosit deja conexiuni USB pentru a încărca dispozitive mai mici, fie de pe computer, fie de la o priză. Acest lucru funcționează bine, deoarece conexiunile USB din trecut au avut suficientă putere pentru a alimenta cu succes acele baterii mai mici. Cu toate acestea, versiunile anterioare de USB ar putea gestiona o cantitate limitată de energie, motiv pentru care încărcătoarele pentru laptop și-au păstrat de obicei cablurile mai mari și mai voluminoase. USB-C a schimbat asta. Acest tip de conexiune oferă suficientă energie pentru a alimenta majoritatea laptopurilor (în special versiunea Type-C 3.0). Multe laptopuri intră pe piață cu compatibilitate de încărcare USB-C.

De unde știm dacă laptopul are un port USB-C pentru încărcător? Laptopurile tind să aibă USB-C mai frecvent decât alte dispozitive. Puteți identifica un încărcător de tip C prin caracteristicile sale unice. Conectorul USB-C este mic și rotunjit, semnificativ diferit de vechea versiune USB. Funcționează indiferent de poziția în care îl conectați la portul potrivit. Încărcătoarele USB-C se instalează pe multe dispozitive diferite, deci nu sunt legate strict pe laptopuri. Telefoanele noi folosesc încărcare USB-C, încărcătoarele auto pot avea porturi USB-C, iar încărcătoarele portabile pot avea opțiuni USB-C.

Va funcționa un laptop cu orice încărcător USB-C?
USB-C este un standard universal de încărcare. Între timp, laptopurile care se bazează în totalitate pe USB-C s-ar putea să nu se încarce cu orice încărcător. PCWorld, în testarea sa, a constatat că Spectre x2 de la HP nu se va încărca cu niciun încărcător USB-C în afară de al său. HP a spus că acest lucru a fost intenționat, deoarece un încărcător defect poate deteriora dispozitivul sau poate provoca o defecțiune a acestuia. Alte dispozitive, cum ar fi Apple MacBook Pro, nu au restricții atât de strânse − un nou sistem de autentificare USB-C ar putea ajuta la această problemă în viitorul apropiat. În urma utilizării unui încărcător USB-C în afară de cel livrat împreună cu laptopul, există întotdeauna un risc redus atunci când conectați un laptop la o sursă de energie necunoscută. Cablurile pot fi, de asemenea, o problemă. Microsoft recunoaște acest lucru spunând că puteți încărca un dispozitiv cu un port USB-C, dar este foarte recomandat să utilizați încărcătorul și cablul livrat împreună cu laptopul, deoarece un alt încărcător USB-C ar ajunge să fie foarte lent din cauza puterii contorizate în dispozitiv. Pe scurt, cumpărați cabluri și încărcătoare de la fabricanți de surse cu renume și să nu experimentați utilizarea unor dispozitive mai ieftine. Puteți cumpăra cabluri USB-C suplimentare pentru propria securitate.

Setările în laptop sunt importante
Urmăriți modul de alimentare USB-C, pe care îl puteți găsi în setările laptopului, de obicei în secțiunea alimentare/baterie. Aici, puteți constata că puteți comuta ieșirea de tip C, alegând dacă să primiți energie sau să trimiteți energie. În cazul în care încărcătorul de laptop USB-C nu încarcă, verificați setările pentru a vă asigura că este setat să primească energie.

ATTEND 217C-AA01. USB Type-C, Right Angle Middle Mount, Hybrid Type, GF. Electric: 5VDC/AC, 3A, 40mΩ.

Este nevoie de Thunderbolt 3 sau este suficient USB-C?

ATTEND 217E-BA01. USB Type-C Flank Receptacle, T/H w/SMD type, G/F. Electric: 20VDC, 5A, 40mΩ.

Alegerea dintre USB-C și Thunderbolt 3 se rezumă la utilizarea individuală. Trebuie luate în considerare 4 puncte înainte de a efectua o achiziție:

  1. Transferurile de fișiere consumă mult timp? Majoritatea laptopurilor cu USB-C pot transfera un film HD de lungă durată în 30 de secunde sau mai puțin. Dacă nu transferați în mod regulat seturi de date mari la un termen limită, de pe un dispozitiv extern care beneficiază de viteze crescute, probabil nu veți beneficia de viteza de transfer TB3 de 40 Gbps.
  2. Trebuie folosite două monitoare 4K 60Hz? Dacă răspunsul este nu, atunci conexiunea USB-C (sau o conexiune HDMI sau DisplayPort) ar trebui să fie perfectă pentru conectarea unui monitor. USB-C va alimenta două monitoare 4K 30Hz, dar va fi nevoie de Thunderbolt 3 pentru a atinge până la 60Hz.
  3. Trebuie un GPU extern pentru jocuri sau redare? Va fi nevoie de un computer cu Thunderbolt 3 pentru a putea conecta un eGPU (cel puțin până când se va folosi USB 4). Dacă nu e nevoie sau nu se dorește un GPU extern, USB-C este perfect.
  4. USB-C are funcții în afară de Thunderbolt 3, inclusiv încărcarea de mare putere utilizând standardul Power Delivery (PD).

ATTEND 209B-SG01. USB 3.0, A Type Receptacle, Right Angle, SMT.

USB-C vs. Thunderbolt 3. Puncte finale

În general, USB-C va satisface nevoile majorității utilizatorilor. Cu toate acestea, există cazuri de utilizare specifice în care Thunderbolt 3 este avantajos (sau chiar necesar). Viteze mai rapide de transfer de date (40 Gbps vs. 10-20 Gbps), suport pentru două display-uri de înaltă rezoluție și capacitatea de a conecta dispozitive precum GPU-uri externe sunt disponibile numai prin Thunderbolt 3.

Rețineți că Thunderbolt 3 este o conexiune proprietară, al cărei drept de autor este deținut de Intel. Ca atare, Thunderbolt 3 are adesea un preț peste USB-C. Dacă aplicația nu necesită periferice înfometate de date, USB-C este o opțiune flexibilă și rentabilă pentru majoritatea utilizatorilor. USB-C are și funcții în afară de Thunderbolt 3, inclusiv încărcarea de mare putere utilizând standardul Power Delivery (PD).

Amănunte: Cables, Adapters, & Docking Stations: USB-C, Thunderbolt 3, DisplayPort, HDMI, DVI, VGA, USB, Computer, SATA, SAS, Ethernet, Networking, AV, Power | Cable Matters

Majoritatea utilizatorilor sunt familiarizați cu forma fizică a conectoarelor USB. Acestea prezintă în mod obișnuit o mufă dreptunghiulară (conectorul tată) la un capăt care se potrivește în portul computerului sau modulului de alimentare (priză).

ATTEND 209D-DG01. USB 3.0, B Type Receptacle, Right Angle, DIP. Contacte aurite.

Celălalt capăt al unui fir de încărcare va avea fie același tip de fișă, fie una dintre mai multe forme care s-au dezvoltat de-a lungul anilor pentru conectarea la diferite dispozitive.

Conectorul USB-C

Tip: Conector audio / video / date digitale / alimentare

TE Connectivity (TE). Conectoarele USB-C standard industrial. Design elegant, gabarit mic pentru dispozitive portabile, aparate mici/casnice și suficient de robust pentru aplicații industriale. Suportă USB 2.0, USB 3.1 Gen 1 și USB 3.1 Gen 2. Furnizează energie până la 100W la 20V.

USB4, lansat în 2019, este primul standard de protocol de transfer USB care este disponibil doar prin USB-C.

Toate cablurile USB-C trebuie să poată transporta un curent minim de 3 A (la 20 V, 60 W), dar pot transporta și curent de 5 A de mare putere (la 20 V, 100 W). Cablurile USB-C la USB-C care acceptă curent 5A trebuie să conțină cipuri e-marker (comercializate ca și cipuri E-Mark) programate pentru a recunoaște cablul și capacitățile sale actuale. Porturile de încărcare USB trebuie, de asemenea, să fie marcate clar cu puterea capabilă.

Notă.

Deoarece USB-C este universal și poate face mai multe lucruri simultan, acest lucru permite anumite circumstanțe unice de încărcare.

Pass-through: hub-urile de încărcare de astăzi oferă, ceva numit încărcare pass-through. Aceasta se referă la un hub care poate conecta mai multe periferice USB la un laptop, încărcând în același timp și bateria acelui laptop. Practic, este o combinație între un hub și un cablu de încărcare USB-C, deci nu aveți nevoie de două porturi USB-C diferite pentru fiecare sarcină. Popularul Hub USB-C 6-in-1 HooToo este un bun exemplu al acestei tehnologii.

Încărcătoare portabile: Dacă aveți un încărcător portabil cu o conexiune USB veche, dar un telefon care are doar o conexiune USB-C (care nu este compatibilă cu porturile USB mai vechi). Puteți conecta încărcătorul la un laptop care are ambele tipuri de porturi și îl puteți utiliza pentru a vă alimenta telefonul într-un sens giratoriu. Nu încercați să utilizați încărcătorul tip USB-C pentru laptop pentru a vă încărca telefonul direct. Cerințele de tensiune sunt prea diferite pentru majoritatea dispozitivelor disponibile în prezent, iar încărcătoarele pentru mai multe dispozitive sunt încă o parte incipientă a pieței.

Despre cabluri USB-C: Thunderbolt 3 a adoptat formatul de conector USB-C, astfel încât toate porturile Thunderbolt 3 sunt capabile să utilizeze cabluri USB-C obișnuite. Asta teoretic. Thunderbolt 3 are cerințe de performanță mai mari decât USB-C, deci nu toate cablurile USB-C sunt de o calitate suficient de înaltă pentru a funcționa la viteze Thunderbolt. Utilizați cablurile Thunderbolt 3, dacă doriți să profitați de funcțiile complete și lățimea de bandă a acestor porturi.

Pentru utilizatorii Apple
Utilizatorii Apple ar trebui să știe că nu sunt imuni la tranziția USB-C pe care o vedem. În prezent, Apple folosește cabluri Lightning pentru încărcarea iOS, un design propriu care elimină toate accesoriile de încărcare mobilă Apple. Compania a trecut deja la încărcarea USB-C pentru MacBook-uri, iar iPad Pro-urile de astăzi folosesc și încărcarea USB-C. iPhone-urile și iPad-urile sunt în prezent unice în dependența lor de cablu Lightning. Apple va trebui să își reimagineze situația actuală a cablurilor Lightning pentru a îndeplini precedentul suspectat de UE, cerând un model set de cabluri de încărcare USB-C. Nerespectarea acestor cerințe va duce la pierderea unor cumpărători valoroși de laptopuri europene. Cablurile de încărcare Lightning de la Apple, vor fi înlocuite cu încărcarea wireless și simultan conectarea portless la periferice, fără cablu.

https://www.mobile-magazine.com/technology-and-ai-7/portless-smartphones-set-trend-2021

Notă. Un încărcător USB din mașină, dă curent de alimentare sau de încărcare și ar trebui să ofere:

  • Cel puțin 2 porturi USB: economia de cost și spațiu a unui încărcător cu un singur port nu este semnificativă.
  • Cea mai rapidă ieșire de alimentare posibilă: porturi USB-C cu ieșire de 18 până la 45 wați: un port USB-C va încărca cele mai multe telefoane moderne mai repede decât o va face un port USB-A.
  • Un cablu USB detașabil: un cablu USB atașat permanent este o limitare, deoarece nu puteți schimba cablul (pentru a utiliza, să zicem, un cablu Micro-USB, Lightning-to-USB sau USB-C-to-USB-C ) pentru a încărca diferite dispozitive.
Blue USB Port.
Albastru (blue). Aceasta este culoarea convențională pen tru portul USB 3.0 și una dintre principalele moda lități de a-l distinge de celelalte porturi. Chiar și cablurile pentru acest standard
sunt albastre. Aceste porturi suportă viteze de până la 5 Gbiți/s, iar dispozitivul și cablul trebuie să suporte această viteză pentru a beneficia de ea.
Teal Blue USB Port.
Verde albăstrui (blue teal). Porturile USB 3.1 sunt disponibile în blue teal (ca cel din imagine). Aceste porturi acceptă viteza de transfer de până la 10 Gbiți/s. Unii oameni pot vedea acest port ca fiind verde. Deoarece aceste porturi sunt rapide, ele pot fi ideale pentru conectarea dispozitivelor care necesită o viteză mare de transfer, dacă dispozitivul acceptă aceste viteze.
Red USB Port.
Roșu (red). Indică portul USB 3.2. Această versiune acceptă o viteză de transfer și mai mare, de până la 20 Gbiți/s, cea mai rapidă viteză atinsă de porturile USB. USB 4.0 va suporta dublul
acestei viteze: până la 40 Gbiți/s.
Black USB Port.
Negru (black). Portul USB negru este USB 2.0. Deoarece e un standard mai vechi, acesta acceptă o viteză de transfer
mai lentă, până la 480 Mbiți/s. Este portul ideal pentru a conecta dispozi tive
care nu necesită viteze mari de transfer, cum ar fi tastaturi sau mouse. Utilizând un hub se leagă mai multe dispozitive la unul dintre aceste porturi.

 

Constantin Savu
Director General
Ecas Electro

ECAS Electro   |   www.ecas.ro

ECAS Electro asigură aprovizionarea cu produse de la ATTEND Technology și alți producători.

Detalii tehnice:
Ing. Emil Floroiu (emil@floroiu.ro)
birou.vanzari@ecas.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu