Nume precum Panasonic, Omron sau Autonics sunt producători de prim rang de elemente de automatizări, inclusiv senzori fotoelectrici folosiţi în diverse ramuri industriale. TME, în calitate de distribuitor al produselor acestor trei mărci, deţine în ofertă atât modele standard, cât şi specializate ale acestor echipamente.
CUM ACŢIONEAZĂ UN SENZOR FOTOELECTRIC?
Acest tip de detector reacţionează la intensitatea cu care undele electromagnetice (lumina vizibilă, în infraroşu sau fasciculul laser) cad pe acesta. Este construit din două elemente − emiţător şi receptor − care sunt adaptate pentru eliminarea interferenţelor provenite de la alte surse de radiaţii. Atunci când un fascicul corect modulat atinge un obstacol, echipamentul trimite un semnal electric la echipamentul de comandă sau de acţionare.
În funcţie de lungimea razei de acţiune a respectivului echipament, distingem trei tipuri de senzori fotoelectrici:
• emiţătorul şi receptorul se află în aceeaşi carcasă, ceea ce reduce spaţiul de montare necesar, dar permite doar detectarea obiectelor apropiate
• cu raze medii de acţiune, în care, în afară de emiţător şi receptor mai este montat şi un reflector
• pentru distanţe mai mari vom avea nevoie de senzori fotoelectrici în care emiţătorul şi receptorul sunt elemente separate.
CUM ALEGEM UN SENZOR FOTOELECTRIC?
Atunci când ne hotărâm să cumpărăm un senzor fotoelectric, trebuie să ţinem seama, în primul rând, de utilizarea acestuia. De exemplu, dacă senzorul nostru trebuie să reacţioneze la obiecte mari, fabricate din materiale care nu conduc lumina, atunci este recomandat să alegem produse din gama CX-411-x de la Panasonic. Senzorii de uz general nu au dimensiuni mari (11.2 × 31 × 20mm) şi sunt excelenţi în cazul unor obiecte slab iluminate. În funcţie de model, senzorii fotoelectrici din această gamă sunt adaptaţi pentru funcţionarea cu diferite tipuri de porturi şi intrări, inclusiv conectori de tip M8 sau M12 cu cablu de 300 mm.
Senzorii fotoelectrici specializaţi permit detectarea obiectelor transparente sau a celor cu forme sau dimensiuni nestandard. Obiectele din prima categorie sunt detectate fără probleme de detectorul BTS30-LDTL-P produs de Autonics, care are un timp rapid de reacţie, de cel mult 1ms. În cazul obiectelor mici, este excelent senzorul fotoelectric bazat pe un fascicul laser de precizie. Aici merită menţionate echipamentele din gama EX-L2xx de la Panasonic şi seria E3Z-LL de la Omron, care sunt disponibile în oferta TME. Senzorii din ambele serii specificate sunt caracterizaţi de o eficienţă ridicată şi sunt prevăzuţi cu un cablu lung de 2 metri, care permite amplasarea lor la distanţă de dulapul de comandă.
SENZORII FOTOELECTRICI ŞI MEDIUL DE LUCRU
Întrucât senzorii fotoelectrici constituie o parte a elementelor de automatizări industriale, sunt expuşi la acţiunea factorilor nocivi de mediu. Praful, umiditatea, temperatura ridicată sau substanţele periculoase sunt doar câteva din riscurile care pot apărea în timpul funcţionării în unităţile de producţie. De aceea, senzorii din seria BJR de la Autonics sunt prevăzuţi cu carcase performante, cu clasa de etanşeitate IP67.
În plus, este bine să acordăm atenţie materialului din care sunt fabricate obiectele care trebuie detectate, chiar şi culorii acestora. O mare parte din senzori funcţionează pe baza principiului reflexiei şi refracţiei luminii − culorile sunt absorbite şi dispersate în mod diferit de undele luminoase. Acest lucru este influenţat în mod semnificativ de raza de acţiune a senzorului fotoelectric − pentru produsele disponibile la TME, această rază de acţiune este cuprinsă între 0 şi 60 m. În cazul în care este necesară o detectare mai avansată a culorilor, de exemplu dacă o culoare diferită a unui obiect pe linia de producţie înseamnă un defect, atunci merită să achiziţionaţi un senzor de culoare. Aici vă recomandăm seria de senzori BC15-LDT-C realizată de firma Autonics.
SENZORI FOTOELECTRICI LA TME
Senzorii fotoelectrici fabricaţi de Panasonic, Omron şi Autonics sunt disponibili imediat la TME atât în variantele standard, cât şi în cele specializate. Datorită multifuncţionalităţii şi fiabilităţii, detectoarele sunt foarte utile atât în fabricile mari, cât şi în unităţile mici de producţie.
Transfer Multisort Elektronik | https://www.tme.eu